CCR A DECIS: Legea PSD de amânare a ratelor - neconstituţională

E.O.
Bănci-Asigurări / 6 mai 2020

Legea PSD de amânare a ratelor - neconstituţională

Legea social democraţilor care presupune amânarea ratelor bancare a fost declarată, astăzi, neconstituţională, pe motive extrinseci, conform unor surse din cadrul Curţii Constituţionale a României (CCR), citate de G4Media.ro.

Acest lucru înseamnă că avocaţii CCR au considerat că nu a fost obţinut avizul Comitetului Economic şi Social, neintrându-se pe fondul problemei, consideră avocatul Gheorghe Piperea, care ne-a spus că recunoaşte stilul prin care au fost respinse legile anti-cămătărie.

Legea PSD pentru amânarea ratelor bancare a trecut, în data de 2 aprilie, şi de Camera Deputaţilor, care a fost for decizional, cu 214 voturi pentru, din 327 exprimate.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor social-democraţi, susţinea, la vremea respectivă, că Guvernul a încercat să copieze această lege, dar că nu a făcut lucrurile aşa cum trebuia până la capăt: "Acea ordonanţă a Executivului a fost o batjocură totală, Cîţu (n.r. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor) a considerat că e bine să facă puţină cămătărie pe spatele suferinţei românilor şi să îi pună să plătească dobândă la dobândă. Tot haosul ordonanţei de urgenţă este amânat prin această lege a noastră".

Deputatul PNL Bogdan Huţucă a subliniat că proiectul asigură amânarea la plata ratelor atât pentru cei afectaţi de criză, dar şi pentru cei care nu se află în această situaţie, în condiţiile în care băncile nu ar trebui să blocheze sume atât de mari, necesare economiei. Reprezentanţii Pro România sunt de părere că proiectul de lege al PSD salvează foarte multe familii din România. Este esenţial ca în această perioadă oamenii să ştie că nu rămân fără case, de aceea este foarte important ca executările silite să fie suspendate, ceea ce legea social-democraţilor propune, opineză cei de la Pro România.

Textul de lege se adresează atât instituţiilor de credit, cât şi IFN-urilor şi colectorilor de creanţe. Iniţiativa legislativă vizează: "Obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, la cererea debitorului, până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 30.09.2020".

Pentru prevederile textului de lege sunt eligili şi debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

De suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor beneficiază, de asemenea, IMM-urile, alţi profesionişti persoane fizice, persoane juridice, comercianţi, precum şi profesiile liberale, care îndeplinesc cumulativ anumite condiţii.

Pe masa CCR se află, acum, o a doua lege pe aceeaşi speţă promovată de social-democraţi, cea care amendează OUG 37 de amânare a ratelor bancare.

CCR a respins astăzi şi legea privind scutirea vreme de trei luni de la plata utilităţilor şi a contribuţiilor sociale pentru cei ale căror venituri au scăzut cu minimum 15% din cauza crizei provocate de coronavirus.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Populistii au mai luat o palma grea pe obrazul gros.

    1. Populisti? Atunci vino tu si plateste in locul meu rata de 2200 lei/luna si descurca-te cu restul de 800 lei cand ai si un copil. Si asta pentru un "penthouse" de 2 camere(52 mp) la etaj 4/4 intr-un bloc din 1974. Chiar as fi curios cum te-ai mai gandi atunci sa combati o lege care este in favoarea ta, in favoarea populatiei . Nu ai avut nici macar o strangere de inima cand ai scris asta?

    Tara promisiunilor desarte ,deja e prea mult tovarasi .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb