CCR amână pronunţarea pe legea alegerilor parlamentare

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 23 septembrie 2020

CCR amână pronunţarea pe legea alegerilor parlamentare

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, ieri, pentru 29 septembrie, pronunţarea pe sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului asupra legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Este vorba despre actul normativ prin care majoritatea coagulată în jurul PSD doreşte ca senatorii şi deputaţii să stabilească data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul - aşa cum a făcut Executivul în ultimii 30 de ani.

Actul normativ a fost contestat la CCR, în 17 august, de către preşedintele Klaus Iohannis care arată că legea încalcă prevederile articolelor 1, 36, 37, 61, 63, 69, 73 şi 147 din Constituţia României.

Conform contestaţiei depusă de preşedintele ţării, Parlamentul a dorit să creeze un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare, iar o astfel de modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă dispoziţiile articolului 1 alineat 5 din Constituţie referitoare la previzibilitatea legii şi a securităţii raporturilor juridice.

Klaus Iohannis arată, în motivarea demersului său constituţional, că, potrivit Codului bunelor practici în materie electorală - adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept în cadrul celei de-a 52-a Sesiuni Plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002), "ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin - ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite - ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic". Conform preşedintelui ţării, prin intervenţia "intempestivă" şi formalizarea "excesivă" a procedurii de stabilire a datei alegerilor se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale. Mai mult, dat fiind contextul actual, în situaţia în care din varii motive, Parlamentul nu adoptă respectiva lege într-un timp util, se poate ajunge în mod direct la încălcarea normelor constituţionale care stabilesc în mod clar durata mandatului Parlamentului şi intervalul maximal în care trebuie să fie organizate alegerile parlamentare.

Amintim că şi Guvernul a sesizat CCRurtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ prin care Parlamentul doreşte să stabilească data alegerilor generale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Și pe asta o jucați politic? E ca și cum eu aș amână să merg la muncă până când am chef. La munca ortodocșilor, fu........ știți voi cotinuarea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb