CCR evaluează contestaţiile pe legea retrocedărilor

A.C.
Ziarul BURSA #Companii / 10 mai 2013

Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Imobile Naţionalizate Banat: "Avocatul Poporului nu a dat curs sesizării noastre împotriva legii retrocedărilor"

Judecătorii de la Curtea Constituţională evaluează, astăzi, contestaţiile depuse de PDL, dar şi de Forţa Civică, împotriva legii restituirii imobilelor preluate abuziv de către regimul comunist, acestea din urmă sperând ca angajarea răspunderii Guvernului să fie anulată.

Legea retrocedărilor a stârnit numeroase dispute de-a lungul timpului, atât în rândul foştilor proprietari cât şi în rândul clasei politice care a fost divizată în cei care susţin proiectul de lege şi care care i se opun în mod vehement.

Asociaţiile foştilor proprietari deposedaţi abuziv au transmis, printr-un comunicat remis redacţiei, că sunt "în total dezacord cu textul legii prin care guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlamentul României, fapt sesizat la Avocatul Poporului pe 30 aprilie, la care acesta nu a dat curs in niciun fel".

Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Imobile Naţionalizate Banat, ne-a spus, ieri, că foştii proprietari au motivat temeinic caracterul neconstituţional şi injust al legii retrocedărilor printr-o sesizare adresată Avocatului Poporului, care a fost însă ignorată.

Contestaţiile aduse de foştii proprietari legii retrocedărilor vizează "termenele de rezolvare inacceptabil de lungi (circa 10-15 ani), soluţia acordării de puncte, în locul terenurilor/imobilelor confiscate, blocarea accesului în instanţe timp de 60 luni". Proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate prevede ca despăgubirile să se facă preponderent în natură.

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor, potrivit proiectului iniţial. Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar în termen de trei ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cum sa -i dai cuiva niste puncte hilare in schimbul unei case furate sub forma unei nationalizari ilegalet? Imaginati-va ca maine ajung niste extremisti la putere si invocand niste motive absurde, va scot sub amenintarea pistolului din casa ptr care ati muncit o viata. Iar dupa ani de umilinte si suferinte vine un guvern condus de un tinar !conducator si va propune o hartie ce prevede niste puncte hilare, ca sa nu va restituie nici casa si NICI CONTRAVALOAREA ei ! ABSOLUT RIDICOL, CINIC O BATAIE DE JOC, UN STAT TRIBAL , NICDECUM UN STAT DE DREPT

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb