CDR: "Scăderea TVA este riscantă în contextul fiscal-bugetar actual"

M.A.
Miscellanea / 18 decembrie 2019

"Scăderea TVA este riscantă în contextul fiscal-bugetar actual"

Coaliţia pentru Dezvoltarea României consideră că o reducere a cotei de TVA de la 19% la 16% şi a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, în contextul fiscal-bugetar actual, ar contribui suplimentar la adâncirea dezechilibrelor, de această dată prin scăderea încasărilor, dincolo de creşterea cheltuielilor în anul 2020, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

"Faţă de această situaţie cunoscută şi dezbătuta în Parlament şi în spaţiul public, este surprinzător că propunerea de reducere a cotei de TVA a primit aviz favorabil de la Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Aceasta, în pofida unui aviz deja negativ primit de această iniţiativă legislativă din partea Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, motivat de impactul negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la minus 8.1 miliarde lei pentru anul 2020. Totodată, extinderea adoptării cotei reduse de TVA de 5% ar produce un impact negativ estimat la minus 3.7 miliarde lei pentru anul 2020.", informează comunicatul.

Potrivit sursei citate, promovarea spontană a unor măsuri care ulterior sunt abrogate, amânate sau modificate fiindcă nu ţin cont de realităţile economice are ca efect vulnerabilizarea economiei ţării noastre şi poate duce la compromiterea acelor reprezentanţi ai clasei politice care le susţin.

"Nu putem repeta experienţa nefastă a Ordonanţei 114 fără ca cei care cresc nivelul de risc pentru economia românească să nu îşi asume nicio răspundere. Avizul favorabil dat de Comisia buget-finanţe a Camerei Deputaţilor privind reducerea cotei de TVA arată că logica economica este sacrificată din motive electorale. Ar fi normal să existe o asumare publică şi explicarea logicii acestui vot din partea celor în cauză. CDR s-a exprimat mereu împotriva unor schimbări de taxe şi impozite aprobate în ultimele zile ale anului fără niciun fel de analiza de impact..", a treansmis instituţia.

De asemenea, CDR consideră că astfel de măsuri, cu un impact major la toate nivelurile economiei româneşti nu ar trebui sa fie luate fără a ţine cont de contextul bugetar şi fiscal actual, fără o analiză temeinică a consecinţelor pentru firme şi consumatori şi, mai ales, fără a lua în considerare lecţiile trecutului recent, respectiv menţinerea la cote scăzute a încasărilor bugetare din TVA şi a conformării fiscale voluntare, în ciuda reducerii cotelor de TVA în mai multe etape.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb