Comisia Europeană (CE) a publicat, împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, o strategie în domeniul securităţii cibernetice, precum şi o propunere de directivă a Comisiei privind securitatea reţelelor şi a informaţiei (NIS), relatează un comunicat de presă.
Strategia în domeniul securităţii cibernetice, "Un spaţiu cibernetic deschis, sigur şi securizat", reprezintă viziunea globală a UE asupra celor mai bune modalităţi de a preveni şi de a gestiona perturbările şi atacurile cibernetice. Scopul său este acela de a promova valorile europene de libertate şi democraţie şi de a garanta o creştere a economiei digitale în condiţii de siguranţă. Sunt prevăzute o serie de acţiuni specifice care au ca obiectiv creşterea nivelului de rezilienţă a infrastructurilor cibernetice, reducerea criminalităţii informatice şi consolidarea politicii internaţionale a UE în materie de securitate cibernetică şi de apărare împotriva atacurilor cibernetice.
Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat: "Pentru ca spaţiul cibernetic să rămână deschis şi gratuit, aceleaşi norme, principii şi valori pe care UE le susţine offline, ar trebui să se aplice, de asemenea, on-line. Drepturile fundamentale, democraţia şi statul de drept trebuie să fie protejate în spaţiul cibernetic. UE colaborează cu partenerii săi internaţionali, precum şi cu societatea civilă şi sectorul privat pentru a promova aceste drepturi la nivel mondial".