Compania The Rompetrol Group (TRG) Olanda, preluată recent de societatea de stat KazahMunaiGaz Kazahstan, deţine direct şi indirect participaţii în peste douăzeci de companii româneşti, sucursale în mai multe ţări din est, Asia şi America Latină, precum şi pachetul majoritar în compania franceză Dyneff, cu obiecte de activitate diverse - de la rafinare, petrochimie, depozitare şi investiţii până la comunicare.
Cele două afaceri vedetă sunt: Rompetrol Rafinare SA (fosta rafinărie Petromidia) şi Rompetrol SA, care înglobează şi rafinăria Vega.
Ponderea deţinută de cele două companii în cadrul grupului este greu de evaluat însă, căci la multe din cele douăzecişidouă de companii din România nu sunt disponibile datele financiare la Ministerul Finanţelor.
Volumul afacerilor grupului în afara graniţelor este de asemenea greu de evaluat, din acelaşi motiv. Fosta rafinărie Petromidia ar deţine, potrivit unor estimări, o pondere de până la 40% din grupul controlat de Dinu Patriciu.
Prin preluarea pachetului din Elveţia, compania din Kazahstan va controla indirect 51,5% din Rompetrol Rafinare (fosta Petromidia), afacerea pe care şi-a dorit-o, de fapt, firma kazahă ca să-i proceseze ţiţeiul extras din Kazahstan pentru a-l vinde în Europa.
Prezentăm o schemă (fără a avea pretenţia exhaustivităţii) a afacerilor grupului The Rompetrol Group.
Dinu Patriciu şi Phil Stephenson deţineau 80% şi, respectiv, 20% din Rompetrol Holding Elveţia.
Cei doi au vândut împreună un pachet de 75% din acţiunile grupului, cedând implicit şi controlul asupra afacerii Petromidia pentru impresionanta sumă de 2,7 miliarde de dolari.
Dinu Patriciu rămâne, în continuare, acţionar minoritar şi preşedintele grupului Rompetrol. Până acum, mai multe companii din grup erau administrate chiar de către compania mamă - The Rompetrol Group şi de firma elveţiană Rompetrol Holding.