Ce caută investitorii când finanţează un start-up

C.P.
Companii #Consultanţă / 21 iunie 2010

Pentru investitorii privaţi, primul criteriu de selecţie este antreprenorul, abia apoi planul de afaceri, arată concluziile rezultate în urma primei întâlniri Start&Grow dedicate antreprenorilor şi organizate săptămâna trecută în Bucureşti.

Radu Tudorache, proprietar M Group şi unul dintre partenerii Start&Grow (program pentru sprijinirea antreprenorilor lansat de startups.ro împreună cu Microsoft), a spus că investeşte anual în două-trei afaceri de tip start-up, primul criteriu de selecţie fiind antreprenorul, abia apoi planul de afaceri.

Când se ia decizia de investiţie, contează şi determinarea antreprenorului, faptul că acesta îşi asumă riscuri şi vrea ca afacerea să funcţioneze.

Radu Tudorache a precizat că antreprenorii ar trebui să ţină cont că afacerile lor sunt amplasate într-un cadru global, resursele investitorilor fiind alocate tot global, iar finanţările merg spre ţări şi spre afaceri care pot genera mai mult profit.

Pentru că start-up-urile sunt cele mai riscante business-uri, investitorii sunt interesaţi ca rata de recuperare a banilor să fie mai mare ca în cazul altor tipuri de plasamente.

Omul de afaceri nu a finanţat anul acesta niciun start-up şi a spus că ar face asta, dacă ar găsi oportunităţi potrivite cu ceea ce caută.

Referitor la momentul oportun pentru a ieşi dintr-o afacere, Radu Tudorache a precizat dacă vrei să vinzi o firmă, trebuie să o faci atunci când nu îţi doreşti asta, pentru că atunci când cauţi cumpărători s-ar putea să nu mai fie nimeni interesat.

Tot în cadrul aceleiaşi întâlniri, Aurelian Trifa, partener şi investment director la fondul de investiţii Kerten, unul dintre partenerii programului Start&Grow, a spus că una din diferenţele dintre o bancă şi un fond de investiţii este că, în momentul când finanţează o afacere, fondul devine asociat în companie.

Reprezentantul Kerten a precizat că implicarea fondului în afacere poate fi privită ca o "< căsătorie > pe o perioadă determinată", pentru că la un moment dat fondul de investiţii trebuie să iasă din firmă. Din acest motiv, fondurile nu sunt interesate neapărat de dividende, ci de valoarea de vânzare a afacerii.

Start-up-urile căutate de fondurile de investiţii sunt cele cu potenţial de creştere, scalabile şi care se pot multiplica.

Înainte de a cere finanţare, antreprenorii trebuie să aibă clar stabilit ceea ce vor să facă, indiferent dacă obiectivele sunt sub formă unui plan de afaceri sau nu. Elementele cheie sunt legate de piaţă, concurenţă, produs, tehnologie, prezentarea afacerii, proiecţii financiare, management, avantajele competitive ale companiei şi şansele de reuşită faţă de restul pieţei. Din aceste informaţii trebuie să rezulte care este finanţarea necesară şi ce cumpără fondul de investiţii.

După ce un fond devine partener în companie, pentru a asigura succesul afacerii, în unele situaţii sunt aduşi manageri care să gestioneze anumite departamente sau întreaga firmă.

O altă concluzie a primei întâlniri Start&Grow a fost aceea ca indiferent de alte surse de finanţare la care apelează un antreprenor pentru a începe o afacere, în prima etapă trebuie să se bazeze şi pe propriile resurse.

Start&Grow este un program lansat de startups.ro în parteneriat cu Microsoft România, pentru a susţine dezvoltarea unor afaceri promiţătoare, oferindu-le acces gratuit la cele mai bune resurse de business.

startups.ro este primul portal de antreprenoriat din România care are la bază conţinut propriu, realizat în stil jurnalistic, special pentru acest target. Proiectul a fost lansat la începutul anului 2008 şi se adresează celor care vor să lanseze o companie, dar şi antreprenorilor care au propria afacere şi vor să o dezvolte în continuare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3612
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7818

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb