CE îmbunătăţeşte prognozele privind creşterea economică României în 2014 şi 2015

A.C.
Macroeconomie / 5 mai 2014

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit astăzi previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie, potrivit unei comunicări de presă emise de Comisie.

Prognoza creşterii economice din toamnă arăta valori de 2,1% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015.

Economia României a depăşit aşteptările şi a avut o creştere de 3,5% în 2013, aceasta fiind determinată de producţia industrială robustă şi de recolta abundentă care a alimentat exporturile, se menţionează în document.

Creşterea ar urma să încetinească în următorii doi ani, apreciază CE în previziunile economice de primăvară, dar va rămâne solidă.

Previziunile de primăvară ale CE indică o continuare a redresării economice în Uniunea Europeană în urma ieşirii din recesiune în urmă cu un an, potrivit raportului. Creşterea PIB-ului real va ajunge în 2014 la 1,6% în UE şi 1,2% în zona euro şi va creşte în continuare în 2015 la 2% şi, respectiv, 1,7%.

"Previziunile se bazează pe presupunerea că măsurile politice convenite vor fi puse în aplicare de către statele membre şi UE, cu aplicarea ajustărilor necesare", potrivit Comisiei.

Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat: "Redresarea a început să se facă simţită. Deficitele au scăzut, investiţiile au crescut substanţial şi, cel mai important, situaţia ocupării forţei de muncă a început să se îmbunătăţească. Eforturile continue de reformă ale statelor membre şi ale UE au dat rezultate. Aceste schimbări structurale continue îmi amintesc de reformele profunde pe care economiile din Europa Centrală şi de Est le-au realizat în anii 1990 şi în anii următori, ca urmare a aderării lor la UE exact în urmă cu 10 ani. Experienţa lor demonstrează cât de importantă este adoptarea timpurie a reformelor structurale şi continuarea acestora, indiferent de provocările întâmpinate pe parcurs. În acest sens, nu trebuie să reducem eforturile de creare a noi locuri de muncă pentru cetăţenii europeni şi de consolidare a potenţialului de creştere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb