Ce impact va avea în piaţă majorarea de capital la BRD?

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 aprilie 2005

Sau confruntarea teoriei cu practica

A apărut convocatorul pentru adunările generale, ordinară şi extraordinară la BRD, cea mai mare bancă tranzacţionată la Bursă şi a doua din sistemul bancar românesc, cu o cotă de piaţă de 13%. Cred că propunerea era deja cunoscută de multe persoane, în special de către acţionarii salariaţi. Părerea mea este că acesta a fost unul dintre motivele pentru care acţiunea BRD a crescut la Bursă, chiar mai mult decît creşterea medie a capitalizării bursiere generale. Preţul maxim al acţiunilor a fost de 60.500 lei, iar închiderea din 13 aprilie a fost de 53.000 lei pentru o acţiune cu valoarea nominală de 3.000 lei. Majorarea de capital, aşteptată de peste doi ani de altfel, ar fi trebuit să conducă la o creştere a capitalizării bursiere, dacă avem în vedere experienţa anterioară la majoritatea societăţilor care au suportat o astfel de schimbare. Majorarea numărului de acţiuni a condus la o scădere a valorii de piaţă a acţiunilor dar nu în aceeaşi măsură în care a crescut numărul acţiunilor. De această dată avem parte de o majorare a capitalului cu o scădere a numărului de acţiuni. Căci majorarea de capital nominal se face prin majorarea valorii nominale de la 3.000 lei la 5.000 lei.

O altă hotărîre majorează valoarea nominală a acţiunii de la 5.000 lei la 10.000 lei (un leu greu) prin reducerea la jumătate a numărului de acţiuni. Avem, deci, de a face cu o majorare de capital care conform teoriei ar trebui să păstreze valoarea de piaţă a acţiunilor pînă la data cînd hotărîrile AGEA vor fi efective, după care aceasta să se dubleze automat, deoarece o acţiune nouă va cumula două acţiuni vechi. Desigur se poate invoca, tot teoretic, scăderea valorii cu valoarea dividendului, care nu mai este cuprins în preţ după data de înregistrare. Această corecţie este însă total nesemnificativă. Dividendul propus pentru o acţiune, de 1.257 lei brut, (1.131,3 lei net) nu este în măsură să opereze corecţii semnificative. Se poate observa că variaţiile zilnice, într-o zi normală de tranzacţionare, depăşesc uneori şi 3.000 lei, adică de 2-3 ori valoarea dividendelor. De aceea găsesc legitimă întrebarea: -Care va fi noua valoare a acţiunilor BRD după majorare şi chiar şi pînă atunci? Căci sînt sigur că propunerile CA către acţionari vor fi aprobate, din moment ce acţionarul principal deţine 58,32%. Situaţia de faţă îmi dă însă prilejul să mă întreb şi să întreb, cum a fost posibil ca statul să vîndă anul trecut cele 7,32% acţiuni cu un preţ de circa 17.300 lei (micile variaţii se datorează fluctuaţiei leului faţă de euro), atunci cînd valoarea de piaţă la data vînzării ajunsese la 30.000 lei pentru ca apoi să se dubleze? Întreb din nou de ce nu s-a optat pentru o vînzare deschisă pe Bursă şi s-a negociat cu acţionarul principal, pe baza unei evaluări făcute de către cine şi cum? Dacă ar fi aşteptat pînă acum şi ar fi pus acţiunile pe Bursă la preţul pieţei, cu menţiunea, primul venit, primul servit, statul încasa în plus 90 milioane euro. Dacă tot se cercetează cum s-au privatizat Aro, IPRS Băneasa şi altele, de ce nu sînt luaţi la întrebări şi cei de la APAPS care au organizat vînzarea? Căci de vină nu este cumpărătorul, ci vînzătorul, cel puţin în acest caz.

Revenind la oile noastre, întrebarea este: Va sări sau nu preţul acţiunii BRD de 100.000 lei după finalizarea majorării de capital? Dacă ar fi să ne luăm după dividendul de acum şi de propunerile din BVC, la creşterea de 5 - 10% faţă de 2004, la anul ne putem aştepta la un dividend de 2.650 - 2.800 lei brut pe acţiune, adică între 2,5% şi 3% faţă de preţul prognozat al acţiunilor. Cam puţin. Dar opţiunile mele personale nu trebuie urmate de către cei care mă citesc.

Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale, trebuie considerată din acest punct de vedere.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb