Agenţia Fitch a pus sub supraveghere ratingul acţiunii "Rompetrol" (RRC), considerînd că investiţia făcută prin achiziţia distribuitorului de carburanţi "Dyneff" din Franţa, o companie care acoperă 3,5% din piaţa franceză şi 1,5% din piaţa spaniolă, dar reprezintă 20% din piaţa sudului Franţei, majorează îndatorarea "Rompetrol" cu circa 100 milioane dolari, cît se apreciază că a costat achiziţia. După mine, această apreciere a agenţiei Fitch nu reprezintă nici un motiv de îngrijorare pentru acţionari. Aşa cum îl cunosc eu pe domnul Dinu Patriciu, pentru nimic în lume nu ar face o afacere de care nu este sigur de succes. Aşa cum arată datele cunoscute, compania "Dyneff" are constant un profit de circa 20 milioane euro anual şi schimbarea acţionarului majoritar nu este un motiv pentru micşorarea acestora, ba chiar dimpotrivă aş zice. Cota parte din profit care revine "Rompetrol" pentru pachetul achiziţionat asigură serviciul datoriei făcute pentru aceasta. Am auzit însă nişte comentarii curioase. Cineva s-a exprimat că profitul de 20 milioane de euro la o cifră de afaceri de 2,3 - 2,4 miliarde dolari ar fi prea mic în comparaţie cu profitul RRC în România, care este mai mare la o cifră de afaceri mai mică cu circa 20 - 22%. Asta trebuie să îi pună pe gînduri pe românii care visează de 15 ani că poţi investi un leu şi să cîştigi 1000 în fiecare zi, săptămînă, lună sau măcar an.
Într-o ţară civilizată şi într-o economie de piaţă adevărată, concurenţa adevărată şi acerbă obligă la practicarea unui adaos comercial foarte mic. Aceasta te face mai sigur pe piaţă şi mai pe gustul clienţilor. Uniunea între "Dyneff" şi "Rompetrol" are într-adevăr toate premizele ca profitul operaţional să crească cu 20%, iar creşterea numai cu 10 - 12% a profitului net se datorează exact acoperirii serviciului datoriei. Românaşii noştri acţionează emoţional şi au crescut rapid preţul cînd a fost anunţată achiziţia şi la fel de rapid sînt dispuşi să preia pe nemestecate ştirea privind ratingul acţiunii "Rompetrol". Ca şi cum ratingul ar fi ceva ruşinos. Din contră, este ceva normal şi trebuie făcut asupra tuturor societăţilor listate la Bursă. Ce se constată prin supravegherea continuă ? Dacă societatea creşte sau scade cifra de afaceri, dacă creşte sau scade profitul, dacă se înregistrează evenimente speciale care pot influenţa într-o proporţie mai mare decît normal performanţele. Cine nu are ochii deschişi 24 din 24, nu are ce căuta în piaţa de capital. Altfel vom muri de inimă din cauza zvonurilor înainte de a vedea ce se întîmplă cu societatea la care am investit. Natura umană nu diferă mult de la un popor la altul. Am fost informat cu rapiditate că şi acţiunile "Dyneff" au suferit o scădere la bursa franceză. Natural. Micii acţionari au devenit circumspecţi la ce se poate întîmpla odată cu schimbarea acţionarului majoritar, mai ales că acesta provine dintr-o ţară estică, fostă comunistă. Atunci cînd se vor convinge că acest fapt nu reduce profitul, acţiunea îşi va reveni sau chiar va creşte. În România totul este imprevizibil şi nu mă aventurez să fac nici un fel de pronostic.
Nota: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.