Un afiş electoral îl promovează pe Ciucă cu următorul text: "Nicolae Ciucă, intră în turul 2, conform unui sondaj CURS". Unii analişti au observat virgula dintre subiect şi predicat, care e interzisă de regulile gramaticii limbii române. Această virgulă ne poate conduce la acuzaţia că cei care fac campania lui Ciucă sunt agramaţi, dar ne poate pune şi în situaţia de a constata un lucru surprinzător: "Intră în turul doi" nu este predicat, ci o poreclă: lui Ciucă i se mai poate spune şi" Cel ce intră în turul 2".
• El candidează pentru turul doi, nu pentru preşedinţie!
Pentru poreclă nu s-a dat încă nicio interdicţie în gramatica limbii noastre, si nici pentru virgula din faţa ei. Mesajul e corect gramatical! Onoare consilierilor de campanie!
Această interpretare este "consolidată" şi de o recentă afirmaţie a lui Ciucă: "sondajele ne spun ca suntem consolidaţi pe locul 2".
Fiind atât de consolidat pe locul al doilea, este evident că şi în turul al doilea va continua să se "consolideze" pe locul al doilea. Ciucă nu vrea să renunţe la locul secund, pe care, aşa cum spune el însuşi, este atât de consolidat. Dacă pentru a fi pe locul al doilea s-a realizat un lucru atât de bine făcut, atunci, pentru a nu ieşi din "filozofia Iohannis" a lucrului bine făcut, ar fi păcat să-l strici.
Pentru noi, cei care suntem în afara acestei dialecticii şi nu avem privilegiul de a o savura din interior, este evident că toate calculele care se fac acum în campania electorală şi toate strategiile care se aplică se învârt în jurul prezenţei lui Ciucă în turul al doilea. Toată campania electorală s-a contractat în această problematică. Va reuşi Ciucă să ajungă în turul al doilea? Pentru că este evident că, dacă va ajunge, acolo va şi rămâne, pentru că este singurul care candidează pentru turul al doilea.
Acum ne revine nouă sarcina să vedem cam cum ar arăta mandatul lui în calitate de "ales în turul doi". Ce ar putea să facă Ciucă în calitatea lui de ales de popor în turul doi, după ce a uitat ce vrea să facă dacă ar fi ajuns preşedinte, lucru pe care oricum nouă nu ni l-a spus.
Problema este că, odată ce cineva a fost ales în turul al doilea, adică acolo unde şi-a dorit să ajungă, nu mai are sens să alegi un preşedinte. Există aici un pericol constituţional: să rămânem fără preşedinte. Curtea Constituţională se va sesiza cu siguranţă în acest sens, stabilind că acest pericol este neconstituţional. Dar ce se mai poate face când cineva are satisfacţia lucrului împlinit? Iar Curtea Constituţională nu are atribuţii necesare pentru a lua jucăria cuiva care se bucură atât de tare de ea. Dar nu numai el este cel care se bucură, ci şi colegii lui de partid care vor fi, aşa cum rezultă din feţele lor încruntate puse pe afişul electoral, foarte mulţumiţi şi ei la rândul lor că Ciucă a fost ales de popor în turul al doilea.
Dar să revenim la problema noastră: trebuie să stabilim ce va conţine acest mandat de "ales în turul doi". Dar s-ar putea să avem aici o falsă problemă: nu trebuie să stabilim nimic, pentru că mandatul este pur şi simplu gol.
Trebuie să remarcăm, totuşi, că politicienii au ajuns să ne pună probleme a căror rezolvare constituie pentru electorat un exerciţiu de dezvoltare a inteligenţei civice.
Provocarea pusă de Ciucă este ca o axiomă: ea nu trebuie demonstrată - stupiditatea ei este perfectă.
Avem, însă, din altă parte a mănunchiului de 14 candidaţi, o provocare ce nu este o axiomă şi necesită demonstraţie: în dezbaterea de la Antena 3 din 17 noiembrie Geoană a afirmat:"am să propun guvernului s-avem ceea ce aş putea numi (...) un «ţar al digitalizării», pe cineva care să coordoneze, cum face acuma Trump şi pune pe imigraţie, pune pe cineva care coordonează agenţii, (...) «cineva care va coordona deasupra ministerelor această problemă a digitalizării".
Ce trebuie demonstrat aici este cum e posibil ca cineva care este acuzat într-o dezbatere publică că este omul ruşilor să afirme în chiar acea dezbatere că vrea să avem în România un ţar, chiar dacă el este doar un ţar al digitalizării.
De ce nu s-a gândit Geoană la un viconte şi vrea neapărat un ţar? Problema pare să se simplifice dacă ne amintim că Geoană a folosit recent termenul "kompromat" care nu este în vocabularul limbii române, ci în cel al limbii ruse. Cea mai la îndemână ipoteză ar fi cea a unui act ratat: iar un act ratat este exemplificat, între altele, prin "confundarea de către bărbat a numelui soţiei cu cel al amantei". Cu menţiunea că, desigur, în cazul Geoană nu e vorba de o amantă (vezi exclamaţia din 2009).
Atunci, despre cine e vorba?
1. In premiera
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 16:49)
In premiera candidatii aflati pe primele 4 locuri sunt foarte slabi asa ca nu poti judeca pe nimeni care decida sa nu se duca la vot si sa-si vada de viata. Totul e un mare fas si un mare fals in aceasta campanie electorala.. dar probabil ca aici trebuie sa ne aflam dupa atatia ani de dormit si inghitit minciuna si manipularea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 17:44)
Cum necum pina si Geoana se viseaza alaturi de Simion a fi un„ tariveci ”caci despre a fi un Tar putem spune cum locul este deja ocupat .Dupa cite vedem (poate nu vedem bine ) si Simion si Geoana sunt aflati in cadere libera in sondajele romanesti .Ciolacu inca rezista chiar daca unii nu iau in calcul la cum se impart voturile atribuite PSD (cele 30 de procente) ce are trei concurenti pe acelasi numar de votanti (Ciolacu ,Diaconescu si Geoana ).Lasconi isi revendica votantii Fortei Dreptei care din nefericire abia au cumulat vreo 8 procente in alegerile recente .Oricit s-ar zbate mai mult de dublu (cu bataie maxima ) nu poate lua .Singurul care creste pe zi ce trece este nimeni altul decit viitorul Presedinte al Romaniei „romanul absolut Nicolae Ciuca ”.Cu virgula sau fara de virgula Ciuca cistiga usor concursul .