Comisia Europeană (CE) a propus, astăzi, o serie de măsuri decisive pentru consolidarea capacităţii Uniunii Europene (UE) de a reacţiona la problema "drogurilor legale", noile substanţe psihoactive utilizate ca alternative la drogurile ilegale, precum cocaina şi ecstasy, conform unui comunicat de presă.
Substanţele psihoactive urmează a fi retrase de pe piaţă, fără a pune în pericol diferitele întrebuinţări legitime industriale şi comerciale ale acestora, conform normelor propuse de CE. Propunerile vin ca urmare a avertismentelor din partea Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi ale Europol cu privire la amploarea problemei, şi a unui raport din 2011 în care s-a constatat că este necesară consolidarea mecanismului actual al UE pentru soluţionarea problemelor legate de substanţele psihoactive noi.
"Drogurile legale reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă în Europa, tinerii fiind cei mai expuşi. Cu o piaţă internă fără frontiere, avem nevoie de norme comune la nivelul UE pentru a soluţiona această problemă", a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.
Domnia sa a continuat: "Astăzi propunem o legislaţie solidă la nivelul UE cu privire la substanţele psihoactive noi, astfel încât UE să poată oferi un răspuns mai rapid şi mai eficace, inclusiv capacitatea de a elimina imediat substanţele dăunătoare de pe piaţă pe o bază temporară".