Ce s-ar face BVB fără FP?

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2013

Ce s-ar face BVB fără FP?

Fondul Proprietatea a asigurat 46% din rulajul total pe 2012

Ultimul trimestru din 2012, pierzător pentru BVB

Profitul anual, la jumătate faţă de 2011

Brokerii: "Rezultatele BVB reflectă evoluţia pieţei în 2012"

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat ultimul trimestru al anului trecut cu o pierdere de 0,46 milioane lei, după un profit de 1,15 milioane lei în perioada similară din 2011, potrivit raportului preliminar publicat ieri, încât câştigul anual s-a cifrat la numai 8,98 milioane lei, jumătate faţă de anul precedent.

Atât brokerii, cât şi BVB pun rezultatele pe seama scăderii tranzacţiilor, într-un an în care Fondul Proprietatea a continuat să fie cel mai lichid emitent, asigurând aproape jumătate din rulaj.

Profitul obţinut anul trecut va permite distribuirea de dividende către acţionari, arată raportul BVB, profitul net pe acţiune al operatorului de piaţă fiind de 1,17 lei/titlu.

Lucian Anghel, preşedintele BVB, a declarat într-o conferinţă, săptămâna trecută, că trebuie să ţinem cont că piaţa de capital a fost influenţată puternic şi de factorii externi, dar şi de contextul politic intern.

"Există opinia că 2012 a fost un an dezastruos, însă cred că ar trebui să ţinem cont şi de contextul intern", a declarat Lucian Anghel, continuând: "A fost un an special: am avut patru guverne, privatizările au fost amânate, vânzarea Oltchim a eşuat, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă. Acestea sunt elementele care au influenţat piaţa, la nivel local. De asemenea, trebuie să ţinem cont că Zona Euro a fost în recesiune, iar Româ-nia nu poate să nu fie influenţată. FED şi Banca Centrală Europeană au luat măsuri neconvenţionale prin care au injectat lichidităţi către pieţele de capital şi, chiar şi aşa, lichiditatea a scăzut. În aceste condiţii, evoluţia indicilor a fost una foarte bună".

Anul trecut, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a urcat cu 18,74%, faţă de o scădere de 17,68%, în 2011.

Preşedintele BVB a mai precizat, săptămâ-na trecută, că 2012 s-a clasat pe locul al doilea în ultimii patru ani după valoarea medie zilnică a tranzacţiilor (6,6 milioane euro/zi).

BVB: Scăderea veniturilor din activitatea de tranzacţionare, compensată de creşteri ale veniturilor din admiterea şi menţinerea la tranzacţionare a emitenţilor

Cifra de afaceri a Bursei de Valori Bucureşti a atins 17,51 milioane lei în 2012, în scădere cu 19,5% faţă de 2011, din cauza reducerii veniturilor din activitatea de tranzacţionare.

Operatorul de piaţă a indicat: "Aceste scăderi au fost parţial compensate de creşteri ale veniturilor din admiterea şi menţinerea la tranzacţionare a emitenţilor".

Cheltuielile operaţionale au însumat 13,5 milioane lei în 2012, fiind cu 12,1% mai reduse decât cele din 2011, datorită măsurilor luate în vederea eficientizării activităţii prin reducerea cheltuielilor de personal, de promovare şi a celor cu provizioanele şi amortizările, potrivit raportului citat.

Scăderea mai accentuată a veniturilor operaţionale decât a cheltuielilor operaţionale a determinat înregistrarea unui profit operaţional preliminar de 4,06 milioane lei, în scădere cu 36,4% faţă de anul 2011.

Această evoluţie a fost influenţată şi de numărul mai redus de zile de tranzacţionare în 2012 faţă de 2011, dar şi de faptul că în anul 2011 veniturile operaţionale au inclus un element nonrecurent în valoare de 0,95 milioane lei rezultat din corecţiile de TVA pentru unele servicii de diseminare de date.

Veniturile din dobânzi au fost influenţate de scăderea disponibilităţilor BVB ca urmare a achiătrii, în anul 2012, a unor dividende record aferente profitului net realizat în 2011.

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Rezultatele BVB, extrem de reprezentative pentru anul 2012"

Rezultatele financiare ale BVB sunt extrem de reprezentative pentru cum a fost anul 2012 pentru întreaga piaţă de capital autohtonă, ne-a declarat Nicu Grigoraş, senior broker la "Intercapital Invest".

Domnia sa a menţionat că scăderea lichidităţii generale a pieţei a avut consecinţe directe asupra cifrei de afaceri a BVB, iar scăderea dobânzilor bancare a înrăutăţit şi mai mult profitabilitatea.

Nicu Grigoraş a indicat: "Veniturile din tranzacţionare ale BVB au coborât mai lent decât valoarea tranzacţiilor pe piaţa de acţiuni, în aceste condiţii rezultatele putând fi considerate satisfăcătoare".

Domnia sa consideră că dacă anul 2012 se va dovedi că a fost anul de depăşire a crizei, dacă investotirii vor reveni cu fluxuri de investiţii în ţara noastră şi ţările din zonă, anii următori inclusiv 2013, ar trebui să prezinte perspective mai bune decât anul trecut.

Rezultatele anunţate de BVB reflectă cel mai bine evoluţia pieţei în anul precedent, ne-a declarat şi Mihai Mureşian, director tranzacţionare al "Intercapital Invest". Domnia sa estimează că nu va avea loc o îmbunătăţire substanţială a rezultatelor BVB, decât în situaţia în care va interveni o accelerare a procesului de listări propuse de stat.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Rezultatele BVB, în linie cu evoluţia lichidităţii"

Rezultatele BVB pentru 2012 sunt în linie cu aşteptările şi cu evoluţia lichidităţii, consideră Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".

Anul trecut a fost dominat de apatie, foarte multe şedinţe fiind caracterizate de volume de tranzacţionare scăzute, ne-a declarat domnia sa.

Simion Tihon a remarcat: "Rezultatul financiar s-a înjumătăţit, motivul principal fiind faptul că în anul 2011, dividendele încasate de la Depozitarul Central au avut un caracter excepţional".

În ceea ce priveşte perspectiva acestui an, domnia sa a menţionat că o atitudine optimis-tă este greu de adoptat. Simion Tihon consideră că pe lângă proiectele cu rezultate pe termen lung, BVB are nevoie şi de un context extern favorabil.

BVB: "Piaţa, afectată de reticenţa investitorilor faţă de ţări cu potenţiale probleme de finanţare a deficitelor"

La nivel internaţional, spre sfârşitul anului trecut, pieţele financiare au fost stimulate de măsurile luate de Fed şi Banca Centrală Europeană, astfel încât, la finele anului, capitalizarea bursieră la nivel global recuperase peste 15% faţă de 2011 (în dolari), conform unui raport al World Federation of Exchanges.

Raportul BVB arată că piaţa de capital a fost afectată de reticenţa investitorilor să investească în ţări cu potenţiale probleme de finanţare a deficitelor. Factorilor externi li s-au adăugat şi evenimentele din plan politic, tensiunile intensificându-se în trimes-trele doi şi trei, şi reducându-se treptat până după alegerile parlamentare şi instalarea unui nou guvern, în luna decembrie: "Toate acestea au influenţat pieţele financiare din România, în trimestrul doi moneda naţională depreciindu-se semnificativ faţă de euro şi dolar. Ca urmare a deprecierii, investitorii au rămas departe de piaţa de capital, ceea ce s-a concretizat în scăderi importante la nivelul volumelor şi valorii tranzacţiilor".

Piaţa de acţiuni (inclusiv segmentul DEAL) a înregistrat o scădere a valorii tranzacţiilor cu 30,8% în 2012, până la un nivel de 7,2 milioane lei, faţă de 10,4 milioane lei în 2011, potrivit raportării.

"Fondul Proprietatea (FP) a rămas şi în 2012 cel mai tranzacţionat emitent, cu 46% din rulajul total, urmat de BRD cu 8%, SIF Transilvania (SIF3) şi OMV Petrom (SNP) cu câte 7% din valoarea tranzacţionată totală, şi SIF Moldova (SIF2) cu 6%", se mai arată în raport.

Segmentul produselor structurate a înregis-trat creşteri la nivelul valorii totale a tranzacţiilor, de până la 687,4 milioane lei, cu 57% mai mari decât în 2011.

Valoarea tranzacţiilor pe piaţa de acţiuni a scăzut cu circa 30%, iar veniturile din tranzacţionare au înregistrat o scădere mai mică, de 20,7% în 2012, faţă de anul anterior.

Scăderi sezoniere, în trimestrul patru

Cifra de afaceri a BVB a fost de 3,53 milioane lei, în trimestrul patru din 2012, cu 27,1% mai redusă faţă de cifra de afaceri înregistrată în perioada similară a anului trecut, pe fondul unei scăderi cu caracter sezonier a activităţii de tranzacţionare, se arată în documentul citat. Veniturile operaţionale au scăzut cu 26% în ultimul trimestru din 2012, faţă de perioada similară din 2011.

În intervalul octombrie - decembrie 2012, cheltuielile operaţionale s-au situat la nivelul de 4,32 milioane lei, în scădere cu 17,2% faţă de trimestrul patru din 2011.

Aprecierea monedei naţionale faţă de principalele valute, în ultima parte a anului 2012, a condus la înregistrarea unor diferenţe nefavorabile de curs valutar în valoare de 0,74 milioane lei, care au fost compensate de veniturile din dobânzi de 0,8 milioane lei.

BVB avea active totale de 97,95 milioane lei la 31 decembrie 2012, faţă de 106,22 milioane lei, la data similară din 2011.

Datoriile BVB la sfârşitul anului 2012 au însumat 2,41 milioane lei, în scădere cu 7,3% faţă de finele lui 2011.

Operatorul de piaţă are un capital social de 76,7 milioane lei, divizat în 7,67 milioane de titluri, cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. dle anghel, vreti sa va luati jucaria acasa si impuneti standarde, taxe, exclusivitati...maine ne depunem toti cv-ul la ssifuri de banci sau la swiss, care acum 5-10 ani era pe nicaieri.adio, bvb mori incet, dar sigur!totul e o mascarada de piata, cu bulibasi si infractori smenari...asta e singura concluzie dupa 10 ani la bursulica...

    1. Anghel se prezinta ca un contabil-bugetar: fara idei , fara viziune. personl spune ca el doar arbitreaza paiat BVB sinu trebuie sa fie jucator.

      Pe ineptia asta, ar trebui dat afara. Nu intelege deloc rolul sau in dezvoltarea bursei:atit ca jucator [actiune BVB] cit si loc de desfasurare actiune. [promotor]

      ca promotro trebuie sa aduca meciuri [societati] frumoase si sa aduca si spectatori cumparatori de bilete [actiuni] 

    Noul consiliu de administraţie, ales în ianuarie 2012, nu a reuşit să confirme aşteptările acţionarilor BVB şi ale pieţe!

    1. Mergem la AGA si ii dam jos.

    Erste a semnat un contract de privatizare cu statul roman prin care se obliga sa listeze BCR la Bursa. Dl. Anghel ar putea sa ceara acest lucru, din pozitia de presedinte al BVB, mai ales ca stie unde este sediul Erste, merge acolo in fiecare zi, din pozitia de amploaiat.

    1. a mai cerut asta un director....si nu mai este....

    Dupa un an de zile domnul Lucian Anghel m-a convins, este un contabil bun ! Pentru un manager orice an este un an special pentru ca trebuie sa ia masurile necesare anticipand mersul lucrurilor importante pentru companie. Dupa un an de zile in care luarea unei masuri sau a unei decizii a fost sufocata tocmai de lipsa de decizie a CA si mai de curand a DG actionarilor le se prezinta o situatie contabila care in opinia conducerii reflecta nu lipsa de competenta si performanta ci anul greu intern, international, si jocul politic intern. Incep sa cred ca domnul Anghel a fost pus in fruntea BVB doar pentru ca este un contabil ascultator care nu va musca niciodata mana celui care la pus in functie si va asculta docil si va pune in practica ordinele primite. BVB s va transforma intr-o barcuta de hartie care va fi pusa in vitrina unui vapor mai mare. Anul 2011 a fost anul FP cu toate consecintele pozitive iar conducerea de atunci a BVB nu a stiut sa profite de momentul bun pentru noi listari . Anul 2012 a fost anul celor mai multe retrageri de brokeri din piata, anul indeciziilor politice de care BVB trebuia sa profite de asemenea de noi listari ale companiilor de stat. Daca domnul DG va lasa totul in carca brokerilor nu mai inteleg rostul sau. De ce au plecat atatia brokeri din piata in anul 2012 ? Se dezvolta piata prin micsorarea numarului de brokeri ? Este benefica pentru piata concentrarea tranzactiilor la doi trei brokeri ? Adoptarea unui comision fix urmat de micsorarea comisionului variabil este o masura buna ? Implicarea BVB in calendarul privatizarilor de stat si in metodologia de privatizare este viabila ? De ce Bursa nu este primul consilier al PM in materie de privatizari ? ETC, ETC ....

    Bursa face foarte putin pentru promovare iar unitatea de masura a activitatii nu poate fi ANUL . 

    Cu exceptia a doi, trei brokeri conducerea BVB a dezamagit pe toata lumea.

    Oare brokerii ceilalti strang deja semnaturi pentru un nou punct pe ordinea de zi a AGA - modificarea compensatiilor financiare ale CA si demiterea actualului CA ? 

    1. le-a primit domnul Make de la Ghita si ratacesc pe undeva prin biroul domniei sale. In rest avem de toate. Pe 2012 in primavara eram a patra putere mondiala in ceea ce priveste randamentul, dar apoi veni robeliunea:-) Anul acesta sarise la inceput chiar pe locul doi, insa ne estompam usor si lent in cursul anului,,,

      Pacat a avut o mare oportunitate ptr el si ptr piata de capital sa faca ceva.

    Vestea bună:

     Crearea unei alternative de finanţare a 

    economiei depinde doar de deciziile pe care 

    noi le luăm în România 

     Dacă nu creăm această alternativă, nu putem da

    vina pe nimeni din afara României 

    Lucian Anghel (BCR) – President

    The new BoG 

    was approved by  

    CNVM on  

    January 30,  

    2012 and has  

    the following  

    structure: 

     Adrian Lupsan (SSIF Intercapital Invest) - Vice-President 

     Dan Paul (Brokers’ Association) – Vice-President 

     Robert Pana (SSIF Swiss Capital) – Secretary General  

     Valerian Ionescu (BCR) - Member 

     Matjaz Schroll (Franklin Templeton) - Member 

     Narcisa Oprea (Schoenherr & Associates )- Member 

     Stere Farmache (Alpha Bank) - Member

     Octavian Molnar (SSIF IFB Finwest) - Member 

    1. Nu doar Anghel e vinovat, mai sunt 8 membrii in consiliul de Administratie BVB si toata lumea tace chiar daca nici un obiectiv nu a fost indeplinit pe anul 2012

    BVB contribuie din plin la asigurarea , pt. Romania, a ultimului loc intre tarile europene si mondiale, in ce priveste bursele, economia de piata, mediul de afaceri si afacerile.

    Indiferent de guvern, de la liberal-asa-zis, la criptocomunist-PSD, BVB nu a reusit sa convinga, astfel ca politicienii au continuat cu furaciunile in economie-privatizare etc., ignorand complet BVB. 

    BVB SI POLITICIENII ROMANI AU FOARTE MULTE DE INVATAT, IN CE PRIVESTE BURSA SI ECONOMIA DE PIATA, DE LA COMUNISTII CHINEZI. 

    BVB ESTE O RUSINE NATIONALA! 

    BVB TREBUIE SA AIBA O SINGURA STRATEGIE: SA FACA SCANDAL MONSTRU PE LANGA GUVERNUL ROMANIEI si PARLAMENT, PT. A I SE RECUNOASTE ROLUL ADEVARAT IN ECONOMIA DE PIATA IN CE PRIVESTE PRIVATIZARILE FARA SPAGA, FINANTAREA ECONOMIEI, CREAREA CLASEI DE MIJLOC....CREAREA UNEI ECONOMII DE PIATA CORECTA, FARA HOTII GUVERNAMENTALE SI DE PARTID.

    Restul sunt povesti... 

    ce s-ar face FP fara BVB? sper sa nu ramanem acum in pana de scenarii...

    Important este ca cresc cheltuielile cu personalul (desi BVB e doar o gramada de server-e) - cat veniturile operationale, si cheltuielile cu prestatile externe (avocati si alte capuse) - cat veniturile financiare.

    Bravo baieti! Sa o tineti tot asa! 

    1. de ce trebuie 9 membri in Consiliul de Administratie la BVB daca activitatea e atat de redusa ? Ce fac acesti oameni, pentru ce sunt platiti ?

      Daca tu ai ajunge SMECHER si ai avea prieteni nu i-ai angaja la tine? Si daca prietenii au lucrat in diferite locuri, nu i-ai ajuta si pe aia unde au lucrat inainte prietenii? Si daca sunt firme care capuseaza, ce?! Daca se gaseste o justificare pentru fiecare, nu e OK?!

    In afara listarilor de Stat, cei care conduc BVB nu au si alte solutii de a dezvolta bursa, sa atraga companii private importante ?

    Pentru listarile de stat nu cred ca trebuie asa mari specialisti ca conduca bursa, ca acestea vin singure cand vin, nu au legatura cu capacitatea manageriala a sefilor BVB, nu e nevoie de atatia "specialisti" cu salarii mari 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb