Ce solicită şi ce obţin consumatorii de la bănci în 2024, în urma negocierilor din cadrul CSALB?

A.F.
Companii / 14 martie

Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naţionale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB

Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naţionale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor ("World Consumer Rights Day") este marcată în fiecare an pe data de 15 martie! Această zi promovează drepturile şi nevoile consumatorilor din toată lumea. De la începutul anului, peste 650 de consumatori de servicii şi produse financiare din România au invocat anumite probleme în derularea contractelor/serviciilor cu comercianţii din sectorul financiar-bancar şi au solicitat băncilor/IFN-urilor o rezolvare amiabilă, în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat remis redacţiei.

Până la jumătatea lunii martie, băncile au acceptat 175 cereri de negociere (dintr-un total de 420 cereri adresate băncilor);

De la începutul anului s-au încheiat, cu împăcarea părţilor, 140 de negocieri între consumatori şi bănci;

În 98% dintre negocierile purtate în acest an părţile s-au împăcat. În 2023, valoarea medie a beneficiilor obţinute de un consumator, după o negociere cu banca în cadrul CSALB, a fost de aproximativ 5.000 de euro.

Conform comunicatului, iată câteva exemple despre ce au solicitat oamenii instituţiilor financiare şi ce au obţinut după negocierile intermediate de un conciliator CSALB. Toată procedura de soluţionare amiabilă este gratuită pentru consumatori, durează în medie aproximativ o lună, iar cererea de negociere poate fi completată direct pe site-ul www.csalb.ro în 5-7 minute.

"Soluţia obţinută mă ajută foarte mult!"

Vereş Tibor, judeţul Timiş: Am fost la sediul băncii pentru a completa o cerere pentru restructurarea creditului deoarece începând cu luna viitoare nu mai pot achita rata la credit. Rata la bancă este de 1.850 de lei, însă mai am un împrumut cu o rată de 550 de lei, plus cheltuielile cu chiria şi cele curente. I-am rugat să-mi restructureze creditul deoarece nu îmi doresc să fiu înscris în Biroul de Credit, iar după o săptămână am primit răspuns că nu au pentru mine nicio soluţie.

Soluţie acceptată de părţi în cadrul CSALB: Banca oferă o perioadă de graţie de două luni, în care rata la credit va fi de 500 de lei. După această perioadă creditul va fi restructurat astfel: va fi introdusă dobânda fixă, iar rata lunară la credit va scădea până la 1.480 de lei.

Soluţia obţinută mă ajută foarte mult! Am aflat pe internet despre CSALB, după ce am început să caut soluţii pentru situaţia mea. Anticipam că va urma o perioadă grea şi am căutat informaţii. Iniţial nu credeam că se rezolvă, pentru că primisem un refuz de la angajaţii băncii cu care am discutat. Însă, în mai puţin de trei săptămâni a fost totul gata, cu ajutorul conciliatorului. Nici nu îmi venea să cred când m-a sunat să îmi spună rezultatul. Deja v-am recomandat şi altor oameni pentru că mie mi-a folosit mult soluţia primită.

Albert Mărăndescu, judetul Vaslui: Mă aflu în imposibilitatea plăţii lunare a ratei în valoare de 2.012 lei aferente creditului de nevoi personale, deoarece firma la care eram administrator a intrat în insolvenţă şi în urma acestei proceduri a rezultat un debit restant de 60.000 lei. Astfel, ANAF mi-a pus poprire pe salariu şi îmi opreşte lunar o treime din venitul net. Solicit prelungirea perioadei de plată a creditului şi recalcularea ratei, astfel încât să rezulte o rată lunară mai mică decât ce plătesc în prezent.

Soluţie acceptată de părţi în cadrul CSALB: Banca propune majorarea perioadei de rambursare cu 14 luni. În primele 36 luni ale creditului restructurat, consumatorul va avea de achitat o rată de 1.010 lei (aproximativ jumatate din rata actuală), iar dobânda va fi de 0%. După această perioadă rata va fi de 1.900 de lei şi dobânda aplicabilă va fi cea din prezent (dobândă fixă de 9,7%).

Sunt foarte mulţumit, totul a decurs neaşteptat de bine. Prima dată, când m-am adresat direct băncii, am fost refuzat şi eram sceptic în legătură cu soluţionarea problemei mele. Însă totul s-a rezolvat foarte repede. Întotdeauna se poate şi mai bine, dar, în acelaşi timp, aş fi putut să nu obţin nimic. Se spune că nemulţumitului i se ia darul. Ţinând cont că timp de trei ani plătesc o rată la jumătate faţă de cât a fost până acum, zic că este foarte bine.

Dobândă fixă, amânarea ratelor şi perioade de graţie

Bogdan P: Doresc adaptarea contractul de credit pentru ratele rămase de achitat, prin recalcularea dobânzii pentru creditul în CHF. Doresc să plătesc rate fixe până la finalul creditului.

Soluţie acceptată de părţi în cadrul CSALB: Restructurarea creditului prin conversia acestuia în RON, cu un discount de 30% aplicat la sold. După conversie, timp de 3 ani, consumatorul beneficiază de dobândă fixă de 5,9%, cu o rată de aproximativ 812 RON. Ulterior, dobânda devine variabilă calculată prin formula IRCC + 2,5% marja băncii.

David M: Am solicitat amânarea ratelor creditului pe o perioadă de 6 luni. Telefonic, am primit asigurări că amânarea va fi posibilă pentru o lună, dar am constatat ulterior că sumele aferente ratelor au fost debitate din contul meu. Am mers la sucursala băncii din Timişoara unde mi s-a comunicat că nu este posibilă amânarea creditului nici măcar pentru o lună.

Soluţie acceptată de părţi în cadrul CSALB: Se va proceda la restructurarea creditului acordat consumatorului prin menţinerea dobânzii fixe de 6,5% pe toată durata creditului. De asemenea, consumatorului i se va acorda o perioadă de graţie de 6 luni, în care va achita o rată lunară în valoare de 50 de lei. După perioada de graţie şi cu noul procent al dobânzii, rata lunară va fi de 570 de lei.

Elena T: Din cauza creşterii IRCC şi a preţurilor îmi este din ce în ce mai greu să acopăr cheltuielile. Soţul meu e pensionat pe caz de boală şi cheltuielile cu copilul sunt de la o lună la alta mai mari. Părinţii mei, care locuiesc în garsoniera luată prin credit, au şi ei probleme de sănătate şi mi-e greu să îi ajut. Am două credite, la 2 imobile diferite şi aş vrea o restructurare a lor. Măcar să se recalculeze dobânda. M-ar avantaja o rată fixă.

Soluţie acceptată de părţi în cadrul CSALB: Banca oferă clientei posibilitatea de a trece de la dobândă variabilă la cea fixă, pentru o perioadă de 60 de luni, urmând ca după această perioadă să se revină la dobândă variabilă, alcatuită din marja stabilită contractual plus IRCC. Dobânda fixă va fi de 5.9 %.

Comisionul de administrare: restituiri de sume şi ştergerea lui din credit

Dan B: Am în derulare un credit de nevoi personale cu ipotecă, contractat în septembrie 2008, în cuantum de 105.000 euro pentru o perioadă de 25 ani. Îmi este reţinut un comision de administrare aplicat lunar la soldul creditului. Vă rog să-mi comunicaţi care este propunerea băncii faţă de acest comision de administrare, atât pentru ratele viitoare, cât şi pentru cele deja plătite.

Soluţie acceptată de părţi în cadrul CSALB: Banca va elimina pe viitor comisionul de administrare credit (aprox 2.775 euro) şi va pune la dispoziţia consumatorului suma de 3.000 de euro, reprezentând restituire parţială din comisionul de administrare. Prin acceptarea notei de soluţionare se constată acordul de stingere a litigiului intervenit între părţi.

Antoneta V: În urma contractării unui credit ipotecar am observat că rata lunară creşte nejustificat. Este o neconcordanţă între sumele înscrise în scadenţar şi cele pe care mi le comunică banca. La o rată de 183 euro (potrivit scadenţarului), mi s-au retras mai multe luni 186 de euro. Doresc recuperarea sumelor plătite în plus şi, dacă se poate, aş dori o ajustare a dobânzii şi o reeşalonare a creditului.

Soluţie acceptată de părţi în cadrul CSALB: Comerciantul rambursează sumele solicitate de consumatoare şi îi oferă ca gest comercial eliminarea pentru viitor a comisionului de administrare credit rămas de încasat (725 euro) şi restituirea parţială a comisionului de administrare credit perceput după reeşalonarea din 2015 (1.000 euro).

Aurel C: Solicit rambursarea sumelor percepute de bancă drept comision de gestiune credit, în valoare de 15.000 de lei.

Soluţie acceptată de părţi în cadrul CSALB: Banca aprobă eliminarea comisionului de administrare credit rămas de încasat, în valoare de 4.020 euro şi restituirea parţială a comisionului încasat, în valoare de 2.000 de euro.

Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naţionale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB: "Analizând cererile primite de CSALB şi rezultatele negocierilor, observăm o mai bună înţelegere din partea consumatorilor a situaţiei financiare cu care se confruntă. În plus, aceştia au dezvoltat o abordare mai pragmatică a ofertelor pe care le fac băncile în cadrul negocierilor. Vedem că oamenii au renunţat să mai aibă aşteptări nerealiste cu privire la rezultatul final al concilierii. Acest fapt este impulsionat şi de abordarea băncilor, care vin la masa negocierilor cu soluţii punctuale, menite să rezolve problema imediată a consumatorului, dar care au efect benefic şi pe termen lung.

Putem spune că am depăşit perioada în care consumatorii încercau să negocieze până când se ajungea la un blocaj sau până când banca ieşea din procedura amiabilă când întâlnea un consumator inflexibil. Spre exemplu, anul acesta avem doar 2 cazuri în care negocierile au eşuat, iar în 2023 doar în 8 negocieri din 100 părţile nu s-au înţeles. Acum, consumatorii şi-au însuşit sfatul conciliatorilor, care au spus în mai multe rânduri că într-o negociere câştigul nu înseamnă doar beneficiul în bani. La acesta se adaugă timpul de soluţionare foarte scurt, siguranţa unui răspuns favorabil, spre deosebire de instanţă, unde există riscul unei sentinţe judecătoreşti defavorabile şi modificarea contractului în scopul continuării lui în condiţii adaptate nevoilor din prezent."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb