Comisia Europeană a anunţat astăzi că a sprijinit ţara noastră în elaborarea unei strategii de dezvoltare economică şi socială a Văii Jiului, regiune dependentă, din punct de vedere istoric, de cărbune, informează Agerpres.
Strategia, care a fost adoptată oficial de Guvernul României la 13 iulie 2022, se axează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii în regiune şi pe asigurarea tranziţiei acesteia către economia verde, pe promovarea diversificării economice, a inovării şi a spiritului antreprenorial, pe valorificarea patrimoniului natural şi cultural local şi pe îmbunătăţirea accesibilităţii în cadrul regiunii, precum şi a legăturii cu regiunile învecinate. Autorităţile române intenţionează să pună în aplicare strategia printr-o combinaţie de fonduri naţionale şi ale UE, inclusiv prin Mecanismul pentru o tranziţie justă.
Sprijinul tehnic, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de sprijin pentru reforme structurale, a fost menit să promoveze potenţialul regiunii de relansare economică şi de dezvoltare socială a comunităţilor. Acesta a inclus un angajament foarte cuprinzător al părţilor interesate, elaborarea strategiei de dezvoltare economică şi socială a regiunii şi un plan de acţiune clar pentru punerea sa în aplicare, identificarea posibilelor surse de finanţare, dezvoltarea unei rezerve de proiecte şi un plan de comunicare. De asemenea, au avut loc schimburi de bune practici cu alte regiuni carbonifere din UE.
Instrumentul de sprijin tehnic este principalul instrument prin care Comisia Europeană poate oferi sprijin tehnic în scopul îndeplinirii reformelor din UE, în urma solicitărilor autorităţilor naţionale. Acesta face parte din cadrul financiar multianual şi din Planul de redresare pentru Europa, bazându-se pe succesul predecesorului său, Programul de sprijin pentru reforme structurale, prin care s-au pus în aplicare peste 1.400 de proiecte de sprijin tehnic în toate statele membre începând din 2017.