Ce ţinte de preţ are Goldring pentru acţiunile principalelor bănci de la BVB?

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie

Ce ţinte de preţ are Goldring pentru acţiunile principalelor bănci de la BVB?
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    "Perspectivele sugerează o potenţială accelerare moderată a creşterii economice, însoţită de continuarea procesului dezinflaţionist, cu posibilitatea atingerii ţintei de inflaţie în orizontul de 12-18 luni", potrivit Goldring

    Echipa de Analiză şi Strategii de Piaţă a casei de brokeraj Goldring are ţinte de preţ peste cele recente din piaţă pentru acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), în vreme ce titlurile Erste Group Bank se află în intervalul de preţ estimat, conform unui raport publicat pe site-ul societăţii în a doua parte a săptămânii trecute, semnat de Roxana Stejerean.

    Pentru Banca Transilvania, analistul a stabilit un preţ ţintă de 32,73 lei pe acţiune prin metoda compaţiei multiplilor de piaţă şi 31,18 lei prin modelul Gordon Growth, cu 15,4% respectiv 10% peste cotaţia titlului TLV din prima parte a sesiunii de tranzacţionare de vineri, de 28,35 lei.

    În cazul BRD, preţul ţintă prognozat prin metoda comparaţiei multiplilor este de 21,48 lei, cu 13,5% mai mare decât preţul de vineri de la ora 12:00, de 18,92 lei. Pentru Erste analistul a obţinut, prin metoda comparaţiei multiplilor, un preţ ţintă de 253,81 lei, iar prin modelul Gordon Growth preţul ţintă este de 275,51 lei, interval în care se situa cotaţia acţiunii băncii de la finele săptămânii trecute, de 256,9 lei.

    "Contextul macroeconomic al primelor nouă luni din 2024 a evidenţiat o evoluţie complexă atât la nivel naţional, cât şi european, caracterizată printr-o interacţiune subtilă între creşterea economică temperată, procesul dezinflaţionist în desfăşurare şi consolidarea remarcabilă a sectorului bancar, unde instituţii precum Banca Transilvania, BRD şi Erste Bank au demonstrat o capacitate impresionantă de adaptare şi performanţă, reflectată în special prin expansiunea activităţii de creditare şi îmbunătăţirea indicatorilor de profitabilitate", se arată în raport.

    Potrivit analistului, perspectivele pentru perioada următoare sugerează o potenţială accelerare moderată a creşterii economice, însoţită de continuarea procesului dezinflaţionist, cu posibilitatea atingerii ţintei de inflaţie în orizontul de 12-18 luni. "Se preconizează, de asemenea, menţinerea stabilităţii sectorului financiar-bancar şi prezenţa unor oportunităţi semnificative de dezvoltare în sectoarele orientate spre export şi în domeniile cu valoare adăugată ridicată, deşi provocările legate de deficitul bugetar şi cel de cont curent necesită în continuare o atenţie deosebită din partea factorilor de decizie", se mai menţionează în raport.

    Creşterea creditării, pentru toate cele trei bănci

    BRD a raportat o creştere semnificativă a portofoliului de credite nete acordate clientelei, ajungând la 47,6 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie 2024, o majorare de 15,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. "Această creştere a fost susţinută de ambele segmente de clientelă - retail şi corporate - cu o contribuţie mai mare din partea segmentului corporate, care a înregistrat o expansiune de 23% an/an", conform raportului.

    Creditele nete acordate clientelei de către Erste Bank au crescut cu 2,7%, ajungând la un total de 213,5 miliarde euro, comparativ cu 207,8 miliarde euro la sfârşitul anului 2023. "Această creştere a fost susţinută, în principal, de activitatea de creditare pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, în special în Republica Cehă şi România, unde cererea de credite pe segmentul de retail a rămas robustă. Creşterea volumului de credite demonstrează stabilitatea şi capacitatea Erste de a susţine expansiunea economică pe pieţele-cheie, adaptându-se cerinţelor specifice fiecărei regiuni", potrivit Goldring.

    Legat de activitatea de creditare a Băncii Transilvania, în raport se menţionează că instituţia a continuat să demonstreze o creştere robustă a creditelor nete acordate clientelei, în principal datorită expansiunii susţinute a portofoliului de credite pentru persoane fizice şi juridice, reflectând o strategie eficientă de consolidare a prezenţei pe piaţă. "Valoarea totală a creditelor nete şi creanţelor din leasing a atins 94,2 miliarde lei, reprezentând o creştere semnificativă de 24,6% faţă de sfârşitul anului precedent. Această evoluţie este susţinută de o intensificare a activităţii de creditare, cu o majorare de 9,2% a creditelor acordate persoanelor fizice şi companiilor", conform raportului.

    În ceea ce priveşte depozitele, în document se arată că în cazul BRD acestea au crescut cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, ajungând la un total de 65,4 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie 2024. "Această creştere a fost susţinută atât de depozitele de retail, care au înregistrat un avans de 9,9%, cât şi de segmentul non-retail, cu o creştere de 4,5%. În cadrul segmentului de retail, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 10,1% faţă de anul anterior, reflectând o preferinţă continuă pentru economisire în condiţiile economice actuale", potrivit documentului.

    La sfârşitul lunii septembrie 2024, depozitele clientelei Erste Group atinseseră un total de 239,6 miliarde euro, marcând o creştere de 3% faţă de sfârşitul anului anterior, incluzând contribuţii semnificative atât din partea clienţilor retail, cât şi corporate, ceea ce reprezintă o sursă esenţială de finanţare stabilă pentru grup.

    Pentru Banca Transilvania, în raport se menţionează că depozitele clientelei atinseseră, la finele lunii septembrie, la nivelul de 142,8 miliarde lei, marcând o creştere de 6,2% faţă de finalul anului anterior. "Aceste depozite sunt fundamentale pentru susţinerea expansiunii portofoliului de credite al băncii, contribuind la stabilitatea şi lichiditatea sa pe termen lung", conform documentului.

    În sinteză, raportul Goldring arată că, la finele lunii septembrie, Banca Transilvania avea un raport credite/depozite 58,02%, BRD de 72,7% în vreme ce pentru Erste raportul era de 89%. Rentabilitatea capitalurilor proprii era de 29,34% în cazul Băncii Transilvania, de 20,9% pentru BRD şi de 16,7% în cazul Erste. Rata creditelor neperformante se ridica la 2,01% la Banca Transilvania, 2,37% pentru BRD şi 2,4% în cazul Erste.

    Raportul Departamentului de Analiză şi Strategii al Goldring poate fi consultat în raportul ataştat.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. Brd 15

      1. Ba 13.5 ron.

        Mai ales ca a iesit Georgescu in primul tur. Adica omul rusilor in Romania. 

      Goldring e dezastru mare la țintele preț....cine crede în analizele lor?!

      1. Arabela ;)

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    27 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9765
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb