CE vizează sancţionarea României pentru nerespectarea legislaţia UE privind combaterea rasismului

A.P.
Internaţional / 30 octombrie 2020

CE vizează sancţionarea României pentru nerespectarea legislaţia UE privind combaterea rasismului

Comisia a decis astăzi să trimită scrisori de informare Estoniei şi României, întrucât legile lor naţionale nu redau cu exactitate normele UE privind combaterea rasismului şi xenofobiei prin intermediul legii penale, potrivit unei infomări a executivului european.

Estonia nu a reuşit să impună criminalizarea discursului de ură, mai exact condamnarea publică şi negarea crimelor internaţionale şi a Holocaustului, atunci când o astfel de conduită vizează incitarea la violenţă sau ură.

Estonia nu a incriminat corect discursul de ură, omiţând incriminarea incitării publice la violenţă sau ură atunci când este îndreptată către grupuri. Mai mult, nu a prevăzut sancţiuni adecvate. În cele din urmă, codul penal din Estonia nu asigură că motivaţia rasistă şi xenofobă a infracţiunilor este luată în considerare ca circumstanţă agravante, astfel încât astfel de infracţiuni să fie urmărite în mod eficient şi adecvat.

România nu a definit corect discursul de ură, deoarece nu reuşeşte să criminalizeze discursurile de ură care incită la violenţă. Mai mult, România incriminează doar discursul instigator la ură, în cazul în care această conduită este îndreptată împotriva unui grup de persoane definit prin referire la rasă, culoare, religie, descendenţă sau origine naţională sau etnică, dar nu atunci când este adresat unui membru individual al acestor grupuri.

Estonia şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde la punctele ridicate de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Decizia-cadru privind combaterea rasismului şi xenofobiei prin intermediul legii penale (Decizia-cadru 2008/913 / JAI) urmăreşte asigurarea că manifestări ale rasismului şi ale xenofobiei sunt pedepsite cu sancţiuni penale eficiente, proporţionale şi disuasive în întreaga UE.

Comisia continuă să evalueze transpunerea acestei decizii-cadru şi în alte state membre şi dacă este necesar, nu va ezita să înceapă alte proceduri de sancţionare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. cand o minoritate e sustinuta permanent sa urasca si sa submineze o majoritate excesiv de toleranta , cum se numeste?

    DECIZIA-CADRU 2008/913/JAI A CONSILIULUI

    Articolul 7 

    Norme constituționale și principii fundamentale 

    (1) Prezenta decizie-cadru nu are efectul de a modifica obligația de a respecta drepturile fundamentale și principiile juridice fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare și de asociere, astfel cum este consacrată la articolul 6 din Tratatul privind Uniunea Europeană. 

    (2) Prezenta decizie-cadru nu are efectul de a impune statelor membre să ia măsuri în contradicție cu principiile fundamentale privind libertatea de asociere și libertatea de exprimare, în special libertatea presei și libertatea de exprimare în alte mijloace de informare în masă, astfel cum rezultă din tradițiile constituționale sau din normele care reglementează drepturile, responsabilitățile și garanțiile procedurale ale presei și ale celorlalte mijloace de informare atunci când aceste norme se referă la stabilirea sau limitarea răspunderii. 

    se vizeaza sanctionarea ca nu am promovat si implementat cadrul legal pentru incriminarea atitudinii clar xenofobe in ceea ce priveste Antiromânismul ?

    "antiromânismul este forma de xenofobie care exprimă sentimente negative față de acestea, fie ca grupuri etnic-lingvistice, fie în calitate de cetățeni ai României indiferent de apartenența lor etnică"

    1. ce lege ne obliga sa toleram ca din cauza nasului Petre Roman si cine l-a fortat sa-i "boteze" rromi, romanii sunt confundati si dicriminati mai peste tot in lume de parca romanii se trag din rromi , etichetati ca "tigani, hoti si vagabonzi" ?

      iar apoi Proiectul de lege pentru "oficializarea" tiganilor, depus oficial: Sa nu se mai confunde rromii cu romanii /ce rezultat a avut? asteptam CE sa ne faca ordine si sa ne puna la colt? 

      "Partidul Romania Unita a depus oficial, marti, (Marti, 28 Aprilie 2015) la Camera Deputatilor, un proiect de lege privind "revenirea la denumirea oficiala de 'tigani' a persoanelor intitulate de etnie roma". 

      nu a fost luata in seama? cine , ce interes are sa intretina tensiuni pe criterii de etnie ?

      search : "schimbarea_denumirii_tiganilo r_din_rromromanromanies_in_tig an" 

    NO COMMENT

    1. Memorandumul 1094/29.02.2000

      „Prim-minis tru al Guvernului României

      MemorandumDe la: Petre Roman, ministru de stat,Ministrul Afacerilor ExterneTema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor/ţiganilorÎn ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169, din 31 ianuarie 1995, către primul-ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de «ţigan» în detrimentul celui de «rom», care de-abia începuse să se impună.Preocuparea pentru acest Memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…)Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţă cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.Această propunere:– răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandumului – H(03)169/1995, contribuind la «stingerea» unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică;– este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale (Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor.Semnat: Petre RomanMinistrul de Externe al României“. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb