Este bine-cunoscut faptul că, în ultima vreme, piaţa de capital autohtonă a urmat evoluţiile celei americane şi ale celor europene, în ciuda datelor fundamentale ale emitenţilor. Indicii de la Bursa de Valori Bucureşti au înregistrat fluctuaţii mai accentuate decât cei de afară.
Brokerii sunt de părere că legătura dintre pieţe este normală şi este cu atât mai puternică la noi, cu cât volatilitatea bursei bucureştene este foarte mare.
Paul Brendea, analist financiar la SSIF "Prime Transaction", ne-a explicat că această corelare între indicii de la BVB şi cei americani este foarte strânsă, adăugând că "a început în momentul în care investitorii străini au pătruns pe Bursa de la Bucureşti, devenind mai accentuată din anul 2007, când am aderat la Uniunea Europeană".
"Deşi urmăm trendul pieţei americane, la noi scăderile sau creşterile sunt mai mari decât pe piaţa americană din cauză că noi avem o piaţă mult mai sensibilă", a mai spus domnul Brendea.
În principal, brokerii şi investitorii urmăresc indicii Dow Jones şi S&P500 de pe piaţa americană, dar şi indicii principali de pe celelalte pieţe dezvoltate.
Domnul Brendea consideră că este importantă şi evoluţia indicelui S&P500 deoarece acesta se formează după o formulă apropiată cu cea prin care se compun şi indicii de la BVB.
Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", urmăreşte indicii S&P500, Dow Jones şi Nasdaq de pe piaţa americană şi este atent la indicii FTSE 100, DAX şi CAC 40 de pe pieţele din Anglia, Germania şi Franţa. Domnia sa ne-a explicat că "amploarea scăderilor sau a creşterilor este mai mare la noi pentru că suntem o piaţă emergentă, iar noi nu avem aceeaşi lichiditate ca şi pieţele dezvoltate".
În opinia domnului Grigoraş, primele semne de corelare au apărut prin martie 2007, dar au devenit din ce în ce mai evidente din luna septembrie a anului trecut. Domnia sa a adăugat: "Corelarea poate fi privită din două puncte de vedere. În primul rând, în pieţe, există investitori comuni ce adoptă decizii similare, şi în al doilea rând, starea emoţională contează foarte mult. Cea mai dezvoltată piaţă le influenţează pe celelalte".
Brokerii sunt conştienţi de faptul că analizele bazate pe indicatori fundamentali nu mai au prioritate, elementele de natură emoţională fiind cele care guvernează tranzacţiile şi consideră că va mai trece timp până când bursele vor reveni la normalitate iar indicatorii îşi vor recăpăta importanţa.
În ultimele 12 luni (n.r. 15 octombrie 2007 - 13 octombrie 2008), indicele Dow Jones a scăzut cu circa 33%, însă indicele BET a pierdut 66%. Tot în perioada menţionată, indicele societăţilor de investiţii financiare, BET-FI s-a redus cu 80%, dar indicele american S&P 500 a scăzut cu doar 35%.