CEA MAI MARE BANCĂ ELVEŢIANĂ ESTIMEAZĂ PENTRU 2021: Preţurile argintului şi platinei vor creşte mai mult decât cotaţia aurului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2021

Preţurile argintului şi platinei vor creşte mai mult decât cotaţia aurului

Evoluţia de pe piaţa argintului va fi susţinută de redresarea economiei, respectiv de cererea industrială

Un accent mai mare din partea decidenţilor politici pe energia regenerabilă şi decarbonizare poate ajuta, de asemenea, preţul argintului

2020 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru aur, întrucât investitorii s-au orientat masiv către acest activ considerat refugiu, dată fiind criza generată de pandemia de coronavirus. O influenţă au avut, de asemenea, incertitudinile geopolitice.

Cotaţia metalului preţios a atins recordul de 2.075 de dolari uncia la data de 7 august 2020, însă acum strategii UBS Global Wealth Management, divizie aparţinând celei mai mari bănci elveţiene - UBS Group AG -, sunt de părere că aurul nu va repeta, în 2021, performanţa din 2020. În schimb, ei susţin că vom vedea evoluţii foarte bune pe piaţa argintului şi platinei, iar preţurile acestor metale vor avea creşteri mai mari decât cotaţia aurului.

Conform UBS, pe măsură ce economia se va redresa în 2021, cererea industrială va susţine preţurile metalelor argintului şi platinei. Strategii UBS preconizează că preţul futures al argintului va ajunge la 30 de dolari pe uncie până la sfârşitul primului trimestru din anul curent, iar la finele lui 2021 va fi de circa 37 de dolari uncia. În prezent, argintul este tranzacţionat jurul a 25 de dolari uncia, pe piaţa SUA. Ieri, la Comex New York, la ora locală 07.47, preţul argintului cu livrare în martie era de 24,94 dolari/uncie, în urcare cu 0,3% faţă de sesiunea bursieră anterioară.

UBS anticipează că preţul platinei va ajunge la 1.250 de dolari uncia la sfârşitul anului 2021, adică va fi mai mare cu aproape 16% faţă de nivelul de ieri, care se apropia de 1.080 dolari uncia (pe piaţa spot, în urcare cu 0,4% faţă de vineri). UBS mai estimează că preţul paladiului ar putea atinge 2.900 de dolari uncia în 2021, cu mai bine de 21% peste nivelul actual. Ieri dimineaţă, în SUA, preţul spot al acestui metal era de 2.390,27 dolari uncia, mai mare cu 0,02% faţă de ziua de vineri.

În schimb, cotaţia aurului va încheia anul curent cu un preţ de 1.800 dolari pe uncie, mai mic cu aproape 2% faţă de nivelul actual. Ieri, la Comex New York, la ora locală 07.58, uncia de aur cu livrare în februarie era cotată la 1.833,50 dolari, în urcare cu 0,2% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.

Potrivit UBS, un accent mai mare din partea factorilor de decizie politică pe energia regenerabilă şi decarbonizare, anul acesta, poate ajuta, de asemenea, piaţa argintului. UBS arată că mai bine de 50% din argintul utilizat în industrie are legătură cu panourile solare şi produsele electronice.

UBS adaugă că deprecierea continuă a dolarului şi dobânzile scăzute vor menţine cotaţiile metalelor preţioase ridicate în primul trimestru al anului 2021. Cu toate acestea, aurul va slăbi în al doilea trimestru, pe măsură ce fundamentele macroeconomice se vor îmbunătăţi, iar banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) va semnala că va reduce gradual ritmul de cumpărare a obligaţiunilor.

Sondaj Kitco: cotaţia argintului la finele lui 2021- 38 de dolari uncia

Un sondaj realizat de Kitco News privind evoluţia preţului argintului arată că, la finele lui 2021, acesta va ajunge la 38 dolari pe uncie.

Din cele 1.770 de răspunsuri primite de Kitco News, 53% se pronunţă pentru un preţ cuprins în intervalul 30 - 39 de dolari uncia la finele lui 2021, iar 39% pentru o gamă de 40 - 50 de dolari pe uncie. Numai 6% cred că argintul va încheia anul acesta cu preţ de 20 - 29 dolari şi o mică minoritate, de 2%, anticipează o cotaţie de sub 20 dolari pe uncie.

Bloomberg Intelligence: Posibil un maxim record de peste 50 de dolari uncia, pentru preţul argintului, în 2021

Analiştii Bloomberg Intelligence sunt optimişti în ceea ce priveşte piaţa argintului anul acesta, afirmând că tendinţa ascendentă abia începe, iar preţul metalului va fi susţinut de evoluţiile din 2021.

Conform sursei, noile maxime record pentru piaţa argintului ar reprezenta trecerea de pragul de 50 de dolari pe uncie, nivel dublu faţă de cotaţia de tranzacţionare actuală.

Bloomberg Intelligence compară potenţialul de preţ al argintului cu cel din perioada crizei financiare din 2008, când avansul a dus metalul aproape 50 de dolari uncia.

În 2020, piaţa argintului a înregistrat o creştere impresionantă, preţurile câştigând mai mult decât dublu faţă de nivelul minim al mai multor ani, de aproximativ 12 dolari pe uncie, consemnat în martie. Mulţi analişti consideră că politicile monetare globale şi cererea industrială vor fi factorii principalii care vor susţine argintul în acest an.

Analiştii Bank of America se aşteaptă ca preţul argintului să aibă o evoluţie mai bună decât cea a aurului în 2021, anticipând cotaţii de peste 31 de dolari uncia.

Metals Focus consideră, de asemenea, că preţul argintului va creşte peste 30 de dolari uncia anul acesta, în baza cererii industriale.

Preţul argintului în 2020: de la 18 dolari la 12 dolari uncia, după care urcă la 30 de dolari

Preţul argintului a intrat în anul 2020 la un nivel de aproape 18 dolari pe uncie şi a scăzut la 12 dolari la sfârşitul primului trimestru, când toate activele erau afectate de izbucnirea pandemiei de Covid-19. Impactul financiar şi asupra sănătăţii al acesteia era foarte neclar la acea vreme, generând volatilitate, iar investitorii nu îşi riscau deţinerile, în special cele care, istoric, s-au dovedit un refugiu.

Dar, preţulul argintului şi al altor mărfuri şi acţiuni s-au redresat în aprilie, iar în câteva luni acestea erau la nivelurile pre-Covid. Apetitul investitorilor pentru argint şi alte materii prime fizice a crescut în mod implicit după ce au fost introduse rapid măsuri guvernamentale de urgenţă, care au presupus cheltuieli masive, îndeosebi în SUA, dar şi în alte state, cu scopul sprijinirii economiei globale.

Argintul a continuat să se tranzacţioneze la circa 30 de dolari pe uncie până în august, urmând câteva săptămâni de tranzacţionare în jurul acestei valori, într-o perioadă relativ liniştită pentru pieţe.

Din septembrie până în decembrie 2020, preţul a variat între 22 şi 26 de dolari uncia, iar în ultima săptămână din decembrie a trecut de 26 de dolari, încheind anul aproape de 27 de dolari uncia, cel mai ridicat nivel de după septembrie.

Tendinţă pozitivă în ianuarie 2021

Trendul pozitiv de pe piaţa argintului s-a resimţit şi în ianuarie 2021, bazat pe presupunerea că lansarea vaccinului împotriva Covid-19 va continua fără vreun obstacol major şi va contrbui la reluarea activităţilor economice. În opinia specialiştilor, argintul va fi susţinut datorită multiplelor sale utilizări industriale.

Totuşi, multe ţări au încheiat 2020 cu rate record de infectare cu Covid-19, însă, conform specialiştilor, şi o astfel de evoluţie nedorită susţine plasamentele în argint (şi aur), fiind destinaţii mai sigure în comparaţie cu acţiunile.

În plus, spun analştii, istoria a demonstrat că a argintul este o materie primă care are o evoluţie opusă celei a dolarului american. O scădere a dolarului faţă de un coş de valute globale înseamnă că argintul va creşte în valoare şi invers. Începând din ianuarie 2021, dolarul SUA s-a tranzacţionat aproape de cele mai scăzute niveluri din ultimii doi ani şi nu există semne de redresare pe termen scurt. În acest context, piaţa metalelor preţioase este avantajată.

Conform aşteptărilor, preşedintele ales al SUA, Joe Biden, nu va pierde timp în introducerea de noi pachete de stimulente economice, care ar pune şi mai multă presiune pe dolar.

În concluzie, potrivit analiştilor, cotaţia argintului va trece cu siguranţă de nivelul actual, de circa 25 de dolari uncia, urmând să ajună la cel puţin 30 de dolari în 2020.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Marr atentie la ce se zice si ce se face!

    tinta mea pentru aur e in zona 2900-3000 $ - probabil ca aurul va cunoaste aceasta crestere intr-un moment cand vor exista si riscuri geopolitice dar va scadea si dolarul, concomitent.

    p.s. sunt Vali (tipul cu anticipatiile) dar a decis sa imi schimb numele cu ceva mai putin uzual, pentru a fi evitate confuziile nefericite.  

    1. de acord ca pretul la aur va creste dar nu spre tinta ta....conundrum este pozitia mea....

      vad o corelare masiva BTC aur ce se va stabili si contura spre final de an.... 

      aceasta corelare va fi atacata la momentul potrivit de bancile centrale ce tiparesc continuu, inclusiv BNR

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb