CEARTĂ LA VÂRFUL ALDE: TĂRICEANU ANUNŢĂ CONGRES PE 21 APRILIE Daniel Constantin a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE susţinând că este nestatutară

A.I.
Politică / 19 martie 2017

Daniel Constantin

Daniel Constantin

Actualizare 19:22 Constantin: "Este ruşinos ca Tăriceanu să vorbească de şantaj; s-a luptat ca persoane cu probleme penale să fie pe liste"

Daniel Constantin a calificat ca "ruşinos" faptul că celălalt lider al partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, vorbeşte de şantajarea sa la întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare, susţinând că tocmai preşedintele Senatului este cel care "s-a luptat" pentru desemnarea unor persoane cu probleme penale.

Constantin a mai anunţat, într-un comunicat de presă citat de News.ro, că va ataca în instanţă convocarea Congresului extraordinar al partidului pentru 21 aprilie.

Daniel Constantin a afirmat, potrivit comunicatului: "Este ruşinos ca domnul Tăriceanu să vorbească despre şantaj atâta timp cât el este cel care s-a luptat ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. Din păcate, domnul Tăriceanu a pus pe masa ALDE şi pe masa Guvernului interesele sale şi ale unui grup restrâns de influenţă".

Totodată, Constantin a anunţat că deciziile Delegaţiei Permanente care s-a desfăşurat astăzi vor fi atacate în instanţă întrucât au fost adoptate nestatutar.

Comunicatul precizează: "Şedinţa convocată astăzi a fost nestatutară, iar convocarea Congresului în cadrul acesteia este o decizie abuzivă. La fel cum sunt toate deciziile adoptate astăzi. Ceea ce clamează domnul Tăriceanu, privind decizia de convocare a Congresului cu 50%+1 din numărul delegaţiilor judeţene nu este statutar şi va fi atacat în instanţă".

-----------

Actualizare 16:55 Tăriceanu: "Am fost şantajat de Daniel Constantin în legătură cu anumiţi colegi care urmau să candideze la parlamentare"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că "a fost şantajat" de Daniel Constantin ''în legătură cu anumiţi colegi care urmau să candideze la alegerile parlamentare''.

Tăriceanu a afirmat astăzi, citat de Agerpres: "Am asistat în prima parte a Delegaţiei Permanente la câteva comentarii făcute de colegul meu, Daniel Constantin, care şi-a declarat nemulţumirea în legătură cu modul în care funcţionează în momentul de faţă ALDE şi a ieşit din sală în mod clar demonstrativ. Am şi eu o serie de nemulţumiri legate de funcţionarea ALDE, hai să spunem nu numai în ultima perioadă, ci de o bună bucată de vreme. Relaţia care a funcţionat o bună perioadă colegial a înregistrat o primă sincopă în momentul în care au fost alegerile parlamentare şi au am fost pur şi simplu şantajat de Daniel Constantin în legătură cu anumiţi colegi care urmau să candideze pe listele de la parlamentare, cu care nu eram de acord (...). Discuţia a fost una foarte tranşantă şi i-am spus că, dacă eu nu accept, atunci ajungem într-un impas şi nu putem să depunem listele la alegerile parlamentare, deci ALDE să nu funcţioneze. Şi el mi-a spus că nu are nicio problemă în acest sens".

El a arătat că, în acele condiţii, "cineva'' trebuia să facă o concesie", adăugând că a fost una costisitoare.

La finalul Delegaţiei Permanente a ALDE, Tăriceanu a mai spus: "Am făcut eu concesia, dar aceasta a fost costisitoare pentru că eu a trebuit să sacrific unii dintre oamenii care munciseră. (...) Această manieră de a colabora în ghilimele nu pot să o accept. În ultima perioadă au existat numeroase situaţii în care colegul meu Daniel Constantin a refuzat să-şi dea acordul pe o serie de chestiuni care vizau buna funcţionare a partidului şi sigur că în atare condiţii era clar că trebuie să organizăm un congres pentru a renunţa la această formulă duală de conducere bicefală, pentru ca deciziile să se poată lua şi, sigur, să putem merge înainte. Suntem un partid aflat la guvernare, aşteptările cetăţenilor cred că sunt foarte mari şi noi nu putem să rămânem blocaţi în decizii interne din motive care până la urmă nu ne privesc decât pe noi. Trebuie să existe o modalitate eficientă şi de luare a deciziilor democratică, la care să participe structurile partidului. Nu pot să fie blocate deciziile partidului, chiar şi de un preşedinte".

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările Delegaţiei Permanente, însoţit de un grup de membri ai formaţiunii, şi a denunţat reuniunea ca fiind nestatutară.

La ieşirea din sală, Constantin a afirmat: "Am constatat că se încalcă statutul în mod constant. Se doreşte cu orice preţ convocarea congresului (...) să se stingă eventualele nemulţumiri, crezând că asta va fi o soluţie. Nu va fi o soluţie. (...) Suntem într-o situaţie pe care nu ne-am dorit-o. (...) Din păcate, încerc de câteva săptămâni de zile să am discuţii constructive cu cei care au format fostul Partid Liberal Reformator, în frunte cu Călin Popescu-Tăriceanu. Aceste discuţii constructive n-au ajuns la un punct comun".

-----------

Actualizare 16:07 Tăriceanu: "Congresul ALDE, programat pe 21 aprilie"

Copreşedintele ALDE: "Sprijinul politic nu-l dau eu; fiecare să-şi definească obiectivele"

Delegaţia permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului partidului în 21 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunţat astăzi copreşedintele formaţiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, el a precizat că va candida pentru funcţia de preşedinte al ALDE, transmite Agerpres.

Tăriceanu a precizat: "Delegaţia permanentă, în pofida plecării unor colegi din sală, s-a ţinut conform statutului, în cvorum. (S-a aprobat - n.r.) convocarea Congresului extraordinar în data de 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. A fost aprobată ordinea de zi a Congresului extraordinar. Norma de reprezentare a fost stabilită după trei criterii - 30 % din ponderea numărului de delegaţi va fi dată de numărul de membrii ai organizaţiei, 30 % de rezultatele la alegerile locale şi 40 % de rezultatele la alegerile parlamentare".

Potrivit acestuia, s-a pus problema organizării statutare a Delegaţiei Permanente Naţionale a ALDE.

Tăriceanu a detaliat: "Am explicat colegilor mei - în situaţia în care unul din preşedinţi se opune organizării unui congres sau altor decizii importante, atunci sigur că este datoria şi obligaţia statutară a forului celui mai important de conducere între congrese, care este delegaţia, să se convoace. Statutul prevede ca jumătate plus unu din organizaţiile teritoriale care doresc convocare să o poată face. Şi astăzi au fost în mod statutar 111 membri din cei 185 ai Delegaţiei Permanente, drept pentru care am hotărât organizarea Congresului extraordinar în ziua de 21 şi ţinerea Congresului ordinar în ziua de 22. Congresul ordinar va avea două puncte importante pe ordinea de zi - dezbaterile politice şi adoptarea unor documente. (...) A doua componentă - alegeri pentru structurile de conducere la nivel naţional".

Totodată, copreşedintele ALDE a declarat, referindu-se la gestul lui Daniel Constantin de a părăsi lucrările Delegaţiei Permanente, că ''puseurile de orgolii nu sunt fireşti'', subliniind că fiecare trebuie să-şi definească obiectivele.

Tăriceanu a afirmat: "Nu s-a discutat (n.r. - retragerea sprijinului pentru Daniel Constantin pentru funcţia de vicepremier) acest lucru pentru că, împreună cu colegii mei, plecăm totuşi de la premisa unei necesare colaborări în ALDE. Dacă astăzi cei care au plecat în mod demonstrativ din şedinţă doresc să purtăm o discuţie şi să revină la gânduri mai bune, să respecte democraţia şi performanţa în partid, nu văd de ce am face un astfel de gest. (...) Eu nu pot să schimb caracterul oamenilor, nici comportamentul lor. Da, putem să instalăm reguli democratice mai clare şi care să ducă până la urmă la decizii bazate pe votul majorităţii".

Liderul ALDE a adăugat că sprijinul politic nu îl dă el, personal.

Preşedintele Senatului a arătat: "Sprijinul politic nu-l dau eu, personal, îl dă până la urmă structura de conducere abilitată, conform statutului. O să vedem în perioada următoare. Eu cred că aceste puseuri de orgoliu nu sunt fireşti, dar fiecare până la urmă îşi modulează acţiunea cum crede de cuviinţă. (...) Sigur că trebuie să împărţim aceleaşi seturi de valori. Dacă avem obiective diferite, fiecare trebuie să şi le definească în parte şi, în funcţie de dorinţa majorităţii, mergem într-o direcţie sau alta. S-ar putea ca şi eu să nu găsesc întotdeauna susţinerea necesară pentru direcţia în care vreau să meargă partidul. (...) Dacă ne lovim de capriciile unei persoane din conducere... Până la urmă partidul trebuie să meargă înainte şi decizia îi aparţine Delegaţiei Permanente, care este singurul for statutar''.

El a subliniat că în cazul în care va exista o situaţie de blocaj în partid, determinată de unul din preşedinţi, partidul nu poate să stea ''imobilizat".

Tăriceanu a mai spus: "Şi atunci este această instanţă, care este mai înaltă şi mai puternică decât votul unei persoane, fie el şi copreşedinte, care este Delegaţia Permanentă. Conform Statutului este abilitată să ia deciziile cele mai reprezentative. (...) Nici să stea un partid întreg la şantajul unei persoane, nu se poate".

Întrebat dacă există riscul ruperii ALDE în acest moment, Tăriceanu a replicat: "Nu ştiu. (...) Nu există decât un singur partid, care este ALDE. Membrii care vor să continue şi să respecte până la urmă regulile statutare şi de democraţie, merg înainte. Şi, cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine".

-------------

Actualizare 15:39 Daniel Constantin, despre o eventuală demisie din Guvern: "Mâine voi avea o discuţie cu premierul; nu am ţinut niciodată la funcţii"

Vicepremierul Daniel Constantin, copreşedinte ALDE, a anunţat că mâine se va întâlni cu premierul Sorin Grindeanu şi, în cazul în care coaliţia va lua vreo "decizie" în privinţa sa, se va supune.

El a ţinut să sublinieze, într-o conferinţă organizată la Palatul Parlamentului, că nu va pleca din ALDE.

Constantin a punctat astăzi, citat de Agerpres: "Eu nu am vrut să ajungem în această situaţie dar, din păcate, este o situaţie delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ţinut niciodată la funcţii, Oricând, chiar şi mâine, voi avea o discuţie cu prim-ministrul Grindeanu şi, dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens, nu regret. Am făcut parte şi din Guvernul Victor Ponta şi cred că am îndeplinit pentru partidele din care provin o misiune bună. Am ajutat prin activitatea pe care am avut-o acolo, eu, Sorin Câmpeanu, Cotovelea. (...) Cred că întotdeauna am reprezentat cu cinste şi am făcut-o bine. Dar nu am pus mai presus funcţiile decât poziţiile pe care oamenii care ne-au adus în acele funcţii. Ţin mai mult la oameni decât la funcţii".

Liderul politic a susţinut că formaţiunea sa va rămâne unită ''cu respectarea legii şi a statutului", deşi a părăsit lucrările Delegaţiei Permanente a ALDE împreună cu un grup de parlamentari şi patru secretari de stat, pe motiv că şedinţa este nestatutară.

El a mai spus: "Orice s-ar întâmpla, toţi parlamentarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE. Vor rămâne şi vor susţine Guvernul Sorin Grindeanu. Este un vot care s-a dat pentru acest guvern, pentru această coaliţie şi nu voi pune în pericol aceasta coaliţie. Sper ca activitatea guvernamentală să primeze, nu scandalurile".

Potrivit acestuia, instanţa este cea care va decide în cazul convocării unui congres, pentru că, "din punct de vedere juridic", lucrurile sunt foarte clare.

Copreşedintele ALDE a arătat: "În statutul ALDE se spune că Delegaţia Permanentă este cea care convoacă congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central sau jumătate plus unu din delegaţiile permanente teritoriale. Delegaţiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că, până la organizarea congresului, forurile de conducere la nivel judeţean sunt Biroul Executiv şi Biroul Teritorial, nicidecum Delegaţia Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanţă, iar miercuri, dacă nu mă înşel, o să avem un prim termen într-un judeţ. Instanţa este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum (va decide, n.r.) şi în cazul eventualei convocări a congresului de azi".

Daniel Constantin a susţinut că a avut în această dimineaţă o discuţie cu Călin Popescu-Tăriceanu, de aproximativ două ore, pe marginea creării mecanismului de transparentizare a deciziilor.

"Nu am reuşit", a mai spus el.

-----------

Actualizare 15:10 Constantin: "Nu voi candida la postul de preşedinte, dar nu accept ca cineva din afara ALDE să ia decizii în partid"

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a afirmat că a decis de acum patru luni să nu candideze la preşedinţia partidului, preferând postul de preşedinte executiv, şi a subiniat nu poate accepta ca o persoană aflată în afara formaţiunii să ia decizii în numele ALDE.

Daniel Constantin a spus că nu au existat controverse în ALDE legate de organizarea Congresului şi numele viitorului preşedinte al partidului, transmite News.ro.

Copreşedintele ALDE a spus: "Nu există nicio înţelegere vizavi de organizarea Congresului. Am convenit că vom avea în primăvara aceasta un preşedinte unic, am convenit acum patru luni că nu voi candida pentru funcţia de preşedinte, ci voi ocupa funcţia de preşedinte executiv. Ca atare, nu acesta a fost motivul acestor dispute care, din păcate, au ieşit în spaţiul public".

Nemulţumirile sale au fost motivate de modul în care se iau deciziile în partid. El a precizat: "Nu am acceptat şi nu accept ca cineva din afara partidului să ia decizii în partidul nostru cu acceptul unuia dintre copreşedinţi. Asta este marea problemă pe care o avem şi ăsta este pericolul în momentul de faţă. (...) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral".

Copreşedintele ALDE a făcut aceste declaraţii după ce a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE invocând faptul că nu au fost convocaţi toţi membrii acesteia, în conformitate cu prevederile statutare.

------------

Actualizare 14:22

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit sala în care se desfăşoară Delegaţia Permanentă a partidului, împreună cu un grup de membri ai conducerii, aceştia susţinând că şedinţa este nestatutară, informează News.ro.

Liderul şi-a motiva gestul prin faptul nu au fost convocaţi toţi membrii de drept ai Delegaţiei Permanente.

Daniel Constantin a declarat: "Componenţa Delegaţiei Permanente care s-a convocat nu este cea statutară. Am agreat miercuri convocarea Delegaţiei, însă secretariatul dintr-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt toţi cei care trebuie să fie în Delegaţia Permanentă, în conformitate cu Statutul".

Acesta a arătat că statutul stipulează că din Delegaţia Permanentă a ALDE fac parte membrii Delegaţiei Permanente a Partidului Liberal Reformator (PLR) şi membrii Consiliului Naţional al Partidului Conservator (PC).

"Am vrut să le aduc la cunoştinţă: «Oameni buni, nu s-au convocat toţi membrii Delegaţiei Permanente»", a afirmat Constantin, adăugând că nu poate accepta convocarea Congresului de către un organism constituit nestatutar.

Majoritatea celor care au părăsit sala împeună cu Daniel Constantin sunt foşti membri ai PC.

------------

Actualizare 12:00 Delegaţia Permanentă a ALDE decide astăzi data Congresului în care va fi ales preşedintele unic

Membrii Delegaţiei Permanente a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din România (ALDE) se reunesc, astăzi, pentru a decide data Congresului la care urmează să fie ales un preşedinte unic al partidului, subiect ce a provocat tensiuni între taberele grupate în jurul actualilor copreşedinţi, Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 13.00, la Palatul Parlamentului, şi va fi urmată de o conferinţă de presă, la ora 15.30, la care a fost anunţată prezenţa ambilor copreşedinţi, potrivit News.ro.

Reuniunea are loc într-un climat tensionat. Controversele dintre Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost generate de data viitorului Congres. Ultimul îşi doreşte un congres cât mai rapid, la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce Constantin a susţinut ca alegerile interne să înceapă în teritoriu, urmând ca cei aleşi în organizaţiile judeţene să decidă cine va fi viitorul preşedinte al partidului. Astfel, Congresul ar putea avea loc la finalul verii sau chiar în toamnă.

Daniel Constantin a declarat, marţi, la Sibiu, că "există o situaţie oarecum tensionată în ALDE", care porneşte de la modul în care ar trebui organizate alegerile în partid, dar susţine că "nu va exista niciun fel de vulnerabilitate şi vulnerabilizare a coaliţiei majoritare", care este "solidă".

Constantin a precizat: "Nu am ascuns lucrul acesta: există o situaţie oarecum tensionată în interiorul ALDE. (...) Există anumite filiale care vor să facem un Congres de jos în sus şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos".

În ultimele săptămâni, un număr de 31 de organizaţii judeţene ale ALDE s-au exprimat în favoarea alegerii mai rapide a unui preşedinte, în unele filiale disputele dintre foştii membri ai Partidului Conservator (PC), susţinători ai lui Daniel Constantin, şi cei proveniţi din Partidul Liberal Reformator (PLR), care-l doresc preşedinte pe Călin Popescu-Tăricenu, devenind publice. O parte dintre aceste rezoluţii adoptate de organizaţiile judeţene au fost contestate în instanţă de tabăra foştilor conservatori, care au motivat că sunt nestatutare.

Un asemenea conflict a avut loc în organizaţia Galaţi. Liderul ALDE Galaţi, deputatul Eugen Durbacă, a declarat, pe 3 martie, că filiala a decis să propună organizarea Congresului pentru alegerea conducerii formaţiunii după cel al PNL, în toamnă, Durbacă adăugând că ALDE are nevoie de un singur preşedinte.

Însă vinerea trecută, preşedintele executiv al ALDE Galaţi, Cristian Dima, a afirmat că organizaţia a decis să propună ca după Paşte să aibă loc congresul de alegere a preşedintelui formaţiunii.

Cristian Dima a afirmat: "Propunerea organizaţiei ALDE Galaţi este congres după Paşte şi apoi alegeri interne în organizaţiile locale. Durbacă nu a participat la şedinţa de ieri, dar cred că el are probleme în organizaţie, care nu au nicio legătură cu ALDE. Ce valoare mai are Durbacă în poziţia politică atâta timp cât principalii poli organizatorici importanţi ai fostului Partid Conservator au plecat la PSD. Trebuie cât mai urgent un congres, imediat după Paşte, pentru a aduce echilibru politic".

În paralel, au apărut speculaţii legate de intenţia lui Daniel Constantin de a pleca din ALDE cu un grup de parlamentari proveniţi din fostul PC, împreună cu care să formeze un grup parlamentar al independenţilor. Întrebat dacă ia în calcul plecarea din ALDE, Constantin a negat.

El a afirmat: "ALDE s-a constituit pe structura Partidului Conservator. Primarii pe care îi avem sunt vechi membrii ai Partidului Conservator, iar structura pe care s-a construit ALDE este această bază pe care a oferit-o Partidul Conservator. Atâta timp cât sunt preşedintele acestui partid de şapte ani de zile nu văd de ce aş pleca în altă parte. Aici am investit toată energia mea, toată încrederea de care m-am bucurat este aici, din rândul membrilor, şi nu s-a pus această problemă".

Constantin a refuzat să precizeze dacă va candida sau nu pentru şefia unică a ALDE cu care a fost de acord încă de acum doi ani.

-----------

Liderii ALDE apropiaţi ai copreşedintelui Călin Popescu-Tăriceanu vor să creeze o funcţie onorifică în partid în care să fie desemnat Daniel Constantin la Congresul care urmează să aibă loc în perioada următoare.

În cazul în care Constantin se va opune organizării Congresului în luna aprilie, nu este exclus ca acestuia să-i fie retras sprijinul politic de către coaliţie, astfel încât să fie nevoit să părăsească postul de ministru al Mediului, scrie News.ro.

Problemele din interiorul partidului sunt tot mai mari, după ce Daniel Constantin s-ar fi opus organizării Congresului în care urmează să se aleagă conducerea unică a partidului în perioada următoare, el dorind ca acest lucru să se întâmple în toamnă, susţin surse din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din România (ALDE).

Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au avut mai multe discuţii pentru a găsi o cale de rezolvare a neînţelegerilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat şi din acest motiv este posibil să i se retragă sprijinul politic în condiţiile în care tot mai mulţi membri din partid, proveniţi din fostul Partid Conservator, nu îl mai sprijină, susţin sursele citate.

Disputele din ALDE au fost generate de faptul că Tăriceanu îşi doreşte organizarea rapidă a unui Congres, în timp ce Daniel Constantin vrea ca abia la sfârşitul verii sau în toamnă să fie organizat Congresul, precedat de alegeri la nivelul organizaţiilor din teritoriu.

După Congresul care, potrivit surselor din partid, urmează să aibă loc spre sfârşitul lunii aprilie, Constantin riscă să rămână doar cu o funcţie onorifică în interiorul formaţiunii politice.

Dacă la Delegaţia Permanentă de duminică Daniel Constantin se va opune în continuare convocării Congresului, el riscă să-şi piardă spijinul politic şi din coaliţia de guvernare, fapt care ar putea atrage pierderea funcţiei de vicepremier şi ministru al Mediului.

Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea afirma, săptămâna trecută, că Daniel Constantin "visează frumos, cu ochii deschişi" atunci când afirmă că Partidul Conservator (PC) a stat la baza formării ALDE.

Gerea a precizat, într-un comunicat: "Domnul Daniel Constantin visează frumos, cu ochii deschişi, spunând: PC a stat la baza formării ALDE. Realitatea este alta şi, de aceea, Daniel Constantin a acceptat organizarea Delegaţiei Permanente Naţionale în vederea stabilirii Congresului. Şi-a dat seama că este penibil să te opui organizării Congresului, în condiţiile în care peste 30 de organizaţii judeţene au luat această hotărâre, mai ales când ai şi statutul de copreşedinte. A înghiţit-o pentru că nu mai avea încotro!".

Andrei Gerea a mai spus că PC nu depăşea 1% în sondaje până la fuziunea cu Partidul Liberal Reformator (PLR).

Copreşedinţii ALDE, Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu, au avut, miercuri, o întâlnire, în contextul conflictului din interiorul partidului privind alegerea unei conduceri unice şi au stabilit convocarea Delegaţiei Permanente pentru duminică, 19 martie, ca să discute chestiuni legate de organizarea Congresului.

"Am convenit cu domnul Tăriceanu să convocăm pentru duminică Delegaţia permanentă a ALDE. Vom discuta despre congres", a declarat Daniel Constantin pentru agenţia citată.

În 11 martie, "România Liberă" scria că există posibilitatea ca Daniel Constantin, împreună cu un grup de parlamentari ALDE, să părăsească partidul şi să constituie în Parlament un grup al independenţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Alcătuiți o majoritate fără penali.

    Afară​ cu penalii din funcțiile publice. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb