Occidentul e în alertă. Maximă! Pentru că Vladimir Putin instalează o parte a arsenalului nuclear în Belarus. Sub pretextul ofertei făcute de Marea Britanie de a dota armata ucraineană cu obuze cu uraniu sărăcit. În realitate, decizia s-a luat demult. De dinainte ca Belarus să modifice Constituţia, permiţând astfel instalarea arsenalului nuclear în imediata vecinate a NATO şi respectiv Uniunii Europene. În ce măsură ceasul extincţiei omenirii şi-a accelerat ticăitul?
Washingtonul este în flăcări. În armonie cu toate celelalte state NATO. Federaţia Rusă este acuzată de o provocare fără precedent. O ameninţare catastrofală cu arme atomice tactice la adresa statelor NATO şi UE, cu care se învecinează Belarus. Până la un punct, criticile la adresa lui Vladimir Putin sunt întemeiate. Pentru că orice escaladare, mai ales de natură nucleară, constituie un pericol grav nu numai la adresa păcii, ci chiar la adresa existenţei în continuare a civilizaţiei, aşa cum o cunoaştem azi. Un asemenea argument se întemeiază şi pe afirmaţiile făcute ieri, afirmaţii extrem de grave, de către Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate de la Kremlin, fost şef al temutului serviciu secret al Moscovei, conform cărora NATO s-a implicat direct în războiul din Ucraina împotriva Federaţiei Ruse. Având drept obiectiv învingerea şi dezintegrarea Rusiei.
Aceste desfăşurări de forţă şi duelul declaraţiilor au loc cu doar o săptămână înaintea desfăşurării "Summitului democraţiei", unde cu certitudine vom auzi din nou acuzaţii dure împotriva regimului lui Vladimir Putin. Care regim, ce să vezi, a decis noi recrutări, de sute de mii de militari, în vederea unei ofensive de primăvară. În timp ce alte sute de mii de ruşi fug de război şi se adăpostesc în diverse paradisuri turistice. Cum ar fi insula indoneziană Bali. Unde anul trecut s-au refugiat nu mai puţin de 60.000 de ruşi. Iar în acest an, în primele trei luni, încă 22.000. Ruşi care prin comportamentul lor de-a dreptul scandalos, prin orgiile pe care le organizează în ceea ce de acum se numeşte "Little Rusia", au stârnit contrareacţia mediului religios, dar şi mediului poliţienesc.
Afirmam că acest val de critici la adresa Moscovei este justificat doar până la un punct. Judecând însă la rece lucrurile, nu putem să nu observăm că nu Rusia a inventat această practică periculoasă de proliferare a bazelor nucleare în alte state. Washingtonul şi-a deplasat de mult timp o parte a arsenalului său nuclear la mare distanţă de graniţele sale naţionale, în Turcia, în Germania, în Italia, în Olanda şi în Belgia. Ba la un moment dat s-a discutat la nivel înalt destul de aplicat şi despre aducerea în România a unor arme nucleare utilizabile într-un război nuclear tactic şi strategic. În principiu şi judecând lucrurile la rece, Rusia nu face nimic diferit.
Problema este că astfel creşte exponenţial riscul unor accidente de natură nucleară sau chiar a unor incidente în urma cărora situaţa ar putea să scape de sub orice control.
La un capăt al planetei, liderul octogenar al celui mai militarizat stat al lumii, aflat la prima sa vizită în Montreal, confundă Canada cu China. La celălalt capăt al planetei, de la Moscova, scapă o înregistrare, a cărei autenticitate este parţial recunoscută de principalul personaj implicat şi din care rezultă că cei mai apropiaţi oameni de Vladimir Putin consideră că acesta este un criminal iresponsabil, care distruge Federaţia Rusă. Cât de greu sau cât de uşor este în aceste condiţii ca unora sau altora dintre protagoniştii acestei drame de nivel global să le scape degetul într-o bună zi pe butonul nuclear, de teama de a nu fi primii atacaţi. Sau din greşeală. Sau fiindcă le tremură mâna. De la un început de Parkinson.
Răspunsul la întrebarea din titlu ar trebui să ne alarmeze pe toţi. Da! Ticăitul ceasului nuclear s-a accelerat.