Ca o torţă de paie s-au inflamat, ieri, pe Bursă, acţiunile "Amonil" Slobozia, sărind, în mai puţin de o oră, de la minus 14,47% la plus 14,47%, pe o lichiditate ce a depăşit timid 200.000 de lei.
În total, au fost tranzacţionate 14,39 de milioane de acţiuni, reprezentând 3,59% din free-floatul companiei şi respectiv, 1,29% din capitalul social al combinatului. Preţurile de schimb au oscilat între 0,0136 lei şi 0,0182 lei/acţiune.
Ordinele de vânzare şi-au găsit contra-parte doar în prima parte a şedinţei, care a evoluat spectaculos, după care, în piaţă, au rămas doar cumpărători, la preţul maxim.
Situaţia este pe dos faţă de cea creată, la mijlocul săptămânii trecute, când preţul acţiunilor "Amonil" s-a prăbuşit cu 15% în mai puţin de o oră şi în piaţă au rămas doar vânzători, după ce conducerea companiei a anunţat că cele mai importante active ale societăţii vor fi scoase la licitaţie, pe 6 octombrie, din cauza unei datorii de 54 de milioane de lei.
Datoria a fost preluată de "Chemgas Holding Corporation" de la acţionarul său majoritar Riverside Development Limited, care o cumpărase în ianuarie de la "Distrigaz Sud". Deocamdată nu se ştie cine controlează Riverside Development Limited, societate înregistrată în Belize.
"Acţiunile AMO sunt foarte volatile şi din punctul de vedere al informaţiilor comunicate de conducerea companiei care contrastează flagrant de la o zi la alta: o dată aflăm că societatea are profit şi apoi că va fi executată silit", a subliniat Mihai Chişu, broker la societatea de investiţii financiare "IFB Finwest". Domnia sa consideră că investitorii care intră pe acţiunile AMO îşi asumă un grad de risc foarte mare, ieri nefiind pentru prima dată când titlurile combinatului chimic au o evoluţie surprinzătoare.
"Creşterile de ieri vin după mai multe şedinţe de scădere cu maximul de 15%. Acţiunile au atins, practic, minimul de scădere şi speculatorii le-au întors, ieri, cu 180%, pe creştere. Au crescut cu aceeaşi efervescentă cu care au scăzut în ultimele şedinţe", a mai spus domnul Chişu.
Combinatul deţine un capital social de 111,26 milioane de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. "Amonil" este controlat de două off-shore-uri înregistrate în Belize, "Zalois", cu o participaţie de 32,19% şi "Jovline", cu o deţinere de 18,22%.
"Salink Limited" mai are o participaţie de 13,54%, iar "Eurorom Trade & Invest", o societate înregistrată într-o comună din Bihor, a raportat, în iunie, o deţinere de 5,07% din acţiunile AMO.