CEDO a decis că revocarea lui Kovesi a fost ilegală

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 6 mai 2020

CEDO a decis că revocarea lui Kovesi a fost ilegală

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European, a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul intentat statului român în cazul revocării ilegale din funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dispusă de Curtea Constituţională prin decizia 358 din 30 mai 2018 şi pusă în practică de preşedintele Klaus Iohannis la 9 iulie 2018.

Decizia, luată cu unanimitate de voturi, şi motivarea CEDO face Curtea Constituţională a României să pară drept o instanţă care analizează politic anumite cauze şi nu prin prisma legis­laţie în vigoare, a separării puterilor în stat, a independenţei justiţiei şi a normelor universale privind drepturile omului şi cetăţeanului şi drepturile procesuale ale acestuia printre care se numără şi dreptul la apărare. Acelaşi drept care i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi de gaşca din jurul social-democratului Valer Dorneanu, preşedintele CCR.

Magistraţii europeni, în motivarea deciziei, arată că CEDO consideră că raportul pe baza căruia a fost revocată Laura Codruţa Kovesi a fost întocmit de ministrul justiţiei, dar că motivele invocate de fostul ministru Tudorel Toader se referă la avize pe care fosta şefă a DNA le-a exprimat în calitatea sa profesională cu diferite ocazii.

Paragraful 186 din motivarea deciziei CEDO arată că motivele prezentate de decizia Curţii Constituţionale s-au referit la investigaţiile deschise sub supravegherea solicitantei în legătură cu o posibilă corupţie care ar fi fost săvârşită de către membrii Guvernului şi la dezvăluirea în mass-media a detaliilor acestor investigaţii. În plus, declaraţiile publice ale reclamantei în legătură cu reformele legislative propuse de Guvern şi investigaţiile penale legate de aceste reforme au fost enumerate ca motive specifice pentru concedierea acesteia şi au fost citate pe larg şi comentate pe douăsprezece pagini ale raportului întocmit de ministrul justiţiei. Celelalte argumente în favoarea demiterii Laurei Codruţa Kovesi, prezentate de ministrul Tudorel Toader, au fost examinate de Consiliul Superior al Magistraturii care a stabilit că nu aveau niciun temei de fapt sau de drept sau erau legate de investigaţii disciplinare pendinte.

CEDO arată, în paragraful 189: "În cazul actual, motivele invocate de Guvern pentru a justifica măsura (n.r. - revocării) nu sunt susţinute de dovezi specifice şi, prin urmare, nu pot fi considerate convingătoare în întregul context al cazului".

Mai mult, magistraţii europeni concluzionează cu privire la aceste motive că îndepărtarea reclamantei din funcţia de procuror şef al DNA a fost legată de dreptul la libera exprimare, care include libertatea de a comunica opinii şi informaţii. CEDO arată în paragraful 190: "Prin urmare, încetarea prematură a mandatului reclamantei a constituit o ingerinţă în exercitarea dreptului ei la libera exprimare, astfel cum este garantat de articolul 10 din Convenţie".

CEDO: Guvernul, fără scop legitim pentru revocarea lui Kovesi

CEDO observă că în raportul întocmit, fostul ministru al justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că revocarea reclamantei din funcţia de conducere avea drept scop protejarea statului de drept. Totodată, Curtea observă că măsura în litigiu a fost înaintată de ministrul Justiţiei, după critica reclamantei la adresa propunerilor legislative iniţiate de acelaşi ministru şi după deschiderea de către Kovesi a investigaţiilor penale în legătură cu iniţierea anumitor instrumente statutare în care fusese implicat acelaşi ministru. Curtea observă, de asemenea, din materialele prezentate de reclamantă că, dimpotrivă, s-a exprimat îngrijorarea la nivel naţional, european şi internaţional cu privire la revocarea mandatului Laurei Codruţa Kovesi.

În motivarea deciziei, CEDO arată: "În acest context, Curtea consideră că nu a fost adusă nicio dovadă care să demonstreze că măsura atacată a avut drept scop protejarea statului de drept sau a oricărui alt scop legitim. Măsura a fost o consecinţă a exercitării anterioare a dreptului la libera exprimare de către reclamant, care era şeful Direcţiei Anticorupţie din sistemul judiciar".

Curtea mai observă că Guvernul nu a prezentat niciun scop legitim pentru ingerinţa reclamată de Laura Codruţa Kovesi. Magistraţii europeni arată că, dacă o problemă aflată în dezbatere are implicaţii politice, aceasta nu este suficientă în sine pentru a împiedica, de exemplu, un judecător să facă o declaraţie în această privinţă. CEDO afirmă într-un sistem democratic, "actele sau omisiunile guvernului trebuie să fie supuse controlului atent nu numai al legislativului şi al sistemului judiciar, ci şi al presei şi al opiniei publice".

CEDO constată, în paragraful 204, că interferenţa atacată a fost determinată de opiniile şi criticile pe care reclamanta le-a exprimat public în exercitarea dreptului la libera exprimare şi observă că Laura Codruţa Kovesi şi-a exprimat opiniile cu privire la reformele legislative în discuţie în calitatea sa profesională de procuror şef al DNA. De asemenea, magistraţii europeni susţin că fosta şefă a DNA şi-a folosit puterea legală pentru a începe investigaţiile cu privire la suspiciunile de infracţiuni de corupţie comise de membri guvernului în legătură cu legislaţia extrem de contestată şi pentru a informa publicul despre aceste investigaţii şi a profitat de posibilitatea de a-şi exprima opinia direct în mass-media sau în cadrul adunărilor profesionale.

Referitor la declaraţiile lui Kovesi din spaţiul public şi din adunările profesionale, CEDO arată că Recomandarea (2000) 19 a Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei recunoaşte că procurorii ar trebui să aibă dreptul de a lua parte la discuţiile publice cu privire la chestiuni de drept, administrarea justiţiei şi promovarea şi protecţia drepturilor omului, iar aceştia ar trebui să fie în măsură să pună în urmărire, fără obstrucţionare, funcţionarii publici pentru infracţiunile comise de aceştia, în special corupţia.

CEDO: Revocarea lui Kovesi a învins menţinerea independenţei sistemului judiciar

CEDO constată că Laura Codruţa Kovesi şi-a exprimat opiniile şi criticile cu privire la reformele legislative care afectează sistemul judiciar, cu privire la aspecte legate de funcţionarea şi reforma sistemului judiciar şi competenţa procurorului de a investiga infracţiunile de corupţie, toate acestea fiind chestiuni de interes public. Declaraţiile ei nu au depăşit simpla critică dintr-o perspectivă strict profesională. În consecinţă, Curtea consideră că poziţia şi declaraţiile reclamantei, care intră în mod clar în contextul unei dezbateri pe probleme de mare interes public, au solicitat un grad ridicat de protecţie pentru libertatea de exprimare.

CEDO susţine că îndepărtarea prematură a lui Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA a învins chiar scopul menţinerii independenţei sistemului judiciar.

Magistraţii europeni arată în paragraful 209: "Încetarea prematură a mandatului reclamantei a fost o sancţiune deosebit de severă, care, fără îndoială, a avut un efect grav, prin faptul că trebuie să o fi descurajat nu numai pe ea, ci şi alţi procurori şi judecători, în viitor, să participe la dezbaterea publică asupra reformelor legislative care afectează sistemul judiciar şi, în general, asupra problemelor referitoare la independenţa justiţie".

În concluzie, în paragraful 211, CEDO arată: "Pe baza argumentelor de mai sus şi ţinând cont de importanţa primordială a libertăţii de exprimare în chestiuni de interes general, Curtea este de părere că scoaterea reclamantei din funcţia de procuror şef al DNA nu a urmărit niciun obiectiv legitim şi, în plus, nu a fost o măsură necesară într-o societate democratică".

Iar decizia luată în unanimitate a dat satisfacţie Laurei Codruţa Kovesi, CEDO constatând că Guvernul a încălcat articolele 6 şi 10 ale Convenţiei Europene.

Amintim că procesul revocării din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi a fost demarat de fostul ministru al justiţiei Tudorel Toader, la mijlocul lunii februarie 2018, după ce s-a întors dintr-o vizită în Japonia, şi la solicitarea fostului secretar general al PSD, Codrin Ştefănescu care i-a spus: "Tudorele, fă ceva!".

În 22 februarie 2018, pe baza unui raport întocmit la repezeală şi care conţinea doar declaraţiile publice ale Laurei Codruţa Kovesi, sintetizate în 20 de puncte, Tudorel Toader a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a fostei şefe a DNA. În 16 martie 2018, CSM a avizat negativ solicitarea lui Tudorel Toader, dar acesta a înaintat-o şefului statului. Klaus Iohannis a refuzat în 16 aprilie 2018 revocarea lui Kovesi, drept pentru care guvernul Dăncilă, la solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a sesizat Curtea Constituţională cu privire la un conflict constituţional între autorităţile statului aşa cum sunt ele stipulate în Constituţie.

Prin decizia 358 din 30 mai 2018, CCR a decis, sub conducerea lui Valer Dorneanu, cu majoritate de 6 voturi pentru şi 3 împotrivă, dar cu trei opinii contra şi două opinii concurente, revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Motivarea acestei decizii a fost publicată în 7 iunie 2018, iar în 9 iulie 2018 preşedintele Klaus Iohannis emitea decretul de revocarer din funcţie a lui Kovesi.

Decizia CEDO arată că raportul ministrului Tudorel Toader, decizia guvernului Dăncilă, decizia 358 din 30 mai 2018 a CCR şi decretul de revocare emisă de preşedintele Klaus Iohannis au fost greşite.

Nici Valer Dorneanu, nici Klaus Iohannis şi niciunul dintre ceilalţi actori care au pus umărul la revocarea din 9 iulie 2018 nu au de gând să demisioneze.

Imediat după decizia CEDO, Laura Codruţa Kovesi a transmis o declaraţie în care arată că hotârârea magistraţilor europeni "consolidează statutul tuturor magistraţilor din Europa şi îi apără de ingerinţe politice discreţionare din partea reprezentanţilor altor puteri".

Laurei Codruţa Kovesi afirmă: "Această decizie clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independenţa procurorilor şi, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt şi alte lucruri pe care le lămureşte. Decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA a atribuit o putere discreţionară ministrului justiţiei de a revoca un procuror cu funcţie de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecţie a magistraţilor contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deşi aceasta afectează un drept fundamental al persoanei. (...) Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curţii Constituţionale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în faţa unei instanţe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viaţă profesională.

Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curţilor Constituţionale, ci doar principiile. Ceea ce stabileşte CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul şi posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în faţa unei instanţe de judecată.

Hotărârea CEDO constată că procedura ad hoc prin care s-a decis revocarea mea a fost lipsită de legitimitate. (...)

Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparaţie simbolică pentru toţi magistraţii hărţuiţi în ultimii ani! Sper ca această decizie să dea curaj magistraţilor români! (...) Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonaţi!"

----------------------------

Premierul Ludovic Orban consideră că decizia prin care CEDO îi dă dreptate fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, este o confirmare a faptului că în Curtea Constituţională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală.

"Decizia de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor rumori şi raportări subiective, dominate de influenţa de la acel moment a lui Liviu Dragnea şi a PSD", a transmis şeful guvernului într-un comunicat de presă..

Orban subliniază că a existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuţie a deciziilor Curţii Constituţionale, în sensul de a nu aduce atingere credibilitatea unei instituţii fundamentale în statul român, politicienii fiind obligaţi la respectarea deciziilor chiar şi atunci când le-au considerat nedrepte.

"Iată că însăşi Curtea Constituţională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul Preşedintelui României", a precizat Ludovic Orban.

----------------------------

Fostul ministru al justiţiei, Ana Birchall, susţine, într-o postare pe Facebook, că decizia CEDO care îi dă dreptate fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, în procesul cu statul român, reprezintă un cartonaş roşu devastator pentru preşedintele CCR, Valer Dorneanu, şi pentru toţi judecătorii care au susţinut şi votat decizia Curţii din 2018.

"Din decizia CEDO rezultă clar că raportul domnului Tudorel Toader şi decizia CCR au reprezentat o ingerinţă gravă în cariera unui procuror. Solicit ca toţi cei care au susţinut şi au votat pentru această decizie - Dorneanu (fiind şi raportor) Varga, Pivniceru şi Lăzăroiu să îşi dea demisia de onoare cu scuzele cuvenite românilor. Este singurul gest care poate şterge ruşinea abătuta asupra CCR. Această decizie este o palmă foarte grea şi tot atât de ruşinoasă şi pentru fostul ministru al justiţiei, domnul Tudorel Toader care a mai fost şi judecător CCR peste 10 ani. Consider că şi domnul Tudorel Toader ar trebui să îşi dea demisia de onoare cu scuzele pe care le datorează românilor şi sistemului judiciar!" susţine fostul ministru al justiţiei.

----------------------------

Fostul ministru al justiţiei, Tudorel Toader, cel care a contribuit din plin la revocarea ilegală a lui Kovesi aruncă pisica în curtea Palatului Cotroceni. Toader a declarat:  "Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu am făcut raportul şi am propus revocarea. După aceea a fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare, o face Guvernul, preşedinţii Parlamentului... CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Preşedintele nu a revocat-o în baza propunerii mele. Decizia CCR se execută. Eu cam asta pot să spun".

----------------------------

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie cer factorilor responsabili de condamnarea dură suferită de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Kovesi să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute.

Într-un comunicat comun, cele două asociaţii profesionale ale magistraţilor arată: "Este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunţate în majoritate de o curte constituţională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile şi interesele legitime ale unui procuror, dar şi independenţa justiţiei, aspecte reţinute astăzi de CEDO, mai ales în contextul în care toate organismele europene şi internaţionale relevante au constatat în ultimii ani reculul statului de drept în România. (...)Soluţia Curţii Europene a Drepturilor Omului pune în discuţie necesitatea revizuirii legislaţiei privind desemnarea judecătorilor Curţii Constituţionale a României, dar şi a unora dintre competenţele şi procedurile derulate de acest organism constituţional, având în vedere şi numeroasele trimiteri preliminare aflate pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. De asemenea, se impune imediat revizuirea cadrului legislativ pentru numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competenţelor puterii executive şi a întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, aşa cum Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană sau GRECO au solicitat succesiv în ultimii ani".

----------------------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după decizia CEDO referitoare la revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi că se impune reformarea Curţii Constituţionale a României care a luat respectiva decizie cu încălcarea drepturilor procesuale şi drepturilor omului ale fostei şefe a DNA.

Klaus Iohannis a spus: "Accesul liber la justiţie şi libertatea de exprimare sunt valori esenţiale peste tot în lume, într-o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat atunci, CCR a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru al justiţiei de tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de decizii controversate, e şi mai puternic zdruncinată. CCR e obligată să respecte la rândul ei Constituţia. CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar şi orice alte decizii luate referitoare la declaraţiile făcute de orice persoane, în exercitarea profesiei. Decizia CEDO ne arată cât de necesară este o reformă a CCR."

Preşedintele a mai spus că actuala configuraţie parlamentară dominată de PSD a dovedit că nu este capabilă să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor.

"PSD este partidul care a construit o legislaţie penală menită să îi protejeze pe infractori şi nu pe cetăţeni. PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să-i discrediteze pe cei potrivnici modificărilor legislaţie penale şi legilor justiţiei. Nu mă aştept ca PSD să se grăbească să înfiinţeze o comisie parlamentară, care să ancheteze cum a fost posibilă revocarea doameni Kovesi cu încălcarea drepturilor sale procesuale şi umane", a precizat Klaus Iohannis.

El şi-a exprimat speranţa că social-democraţii vor fi sancţionaţi de cetăţeni la urne, la alegerile locale şi parlamentare, pentru derapajele de la democraţie din ultimii ani.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Cum naiba au reusit sa judece cazul lui LCK intr-un an , iar altii stau cate 3 ani sa le vina randul? Sa nu imi zica cineva ca aici nu a fost pe "pile"!....Acum, in urma deciziei CEDO, cei care au gresit trebuie sa plateasca( CCR) si sa plece! Sa vina altii, ca sunt destui, mai competenti.

    ”Minciuna sta cu regele la masa”.

    penibil si gretzos articol. O fi colaborat si Liiceanu, autorul apelatiei "Nefertiti". Hai sa il aduckem inapoi si pe Coldea, sa dam iar drumul la inregistrari si sa nu vkedem toate jegurile si hotiile ci doar pe cele "importante". A propos, imi poate spune cineva unde se afla condamnata Bica ? si ca sa nu uit, rog Cedo sa nu cumva sa nu ii reabiliteze si pe Onea si Portocala. Au fost ca si jenanta Kovesi, oprimati

    1. Ioane, vezi ca mirosi de departe a troll pesedist. Mai incearca sau canta la alta masa, nu pe site-ul asta.

      In sat la mine se zice c-ar taia greata.

      Mi se pare cel mai bun și documentat articol din presa de azi referitor la acest aspect. Felicitări domnule Marinescu, un articol foarte bun și documentat.

      Nu vreau sa intru in polemica cu Ion, asta și acuma crede că Ion Iliescu este președinte și Liviu Dragnea este premier.

    Coruptia europeana la nivelul institutiilor a fost dovedita de textul pe care orice om il poate citi. In textul deciziei preliminare a CEDO, Curtea nici macar nu o intreaba pe Kovesi daca a epuizat toate caile de atac. Ci presupune ca daca le-ar fi incercat, nu ar fi reusit. Este o premiera mondiala intr-o instanta, mai ales la CEDO. Asta este coruptia europeana de varf.

    Moreover, even assuming that a complaint against this act would have been admissible before the administrative courts, it is apparent fr om the documents submitted by the Government that non-governmental organisations throughout the country have tried this avenue without success (see paragraph 68 above) and no other example of administrative proceedings instituted against a similar document have been submitted (see paragraph 69 above)  

    Stati linistiti! Make e doar pozar. El habar n'are ce e cu justitia. Altfel l-am fi vazut legat pe Sima, nu? CEDO nu a stabilit ca revocarea a fost ilegala, ci ca i s-au incalcat "zeitei"niscaiva drepturi. Ei bine... nu chiar asa cum le incalcat ea altora, dar... Asta e!

    1. le-a incalcat... scuze... graba

    "CEDO a decis ca revocarea lui kovesi a fost ilegala"

    Ilegala fata de care lege?CEDO nu decide daca o fapta e "ilegala" sau nu.Spune doar daca s-au incalcat drepturi ale omului. 

    "CEDO a decis...." 

    CEDO nu a decis nimic.A fost admisa cererea de principiu. 

    Kovesi a contestat faptul ca nu poate ataca DECRETUL PREZIDENTIAL de demitere. 

    Faptul ca printre judecatorii care au "decis" se numara si Iulia Motoc, colega de petreceri cu Kovesi si numita la CCR de PDL este o coincidenta desigur. 

    Faptul ca cel putin 22% din judecatorii de la CCR sunt in ong-urile lui Soros este o coincidenta. 

    Aceasta trompeta securista nu aminteste aceste coincidente.Ghinion!!!!! 

    "A cest raport arată că cel puțin 22 din cei 100 de judecători permanenți care au fost prezenți la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), între 2009 și 2019, sunt foști oficiali sau colaboratori a șapte ONG-uri care sunt extrem de active în fața Curții."Raportul a fost publicat în februarie 2020 și este semnat de Grégor Puppinck, directorul ECLJ (Centrul European pentru Drept și Justiție), și Delphine Loiseau, asociată în cercetare la ECLJ. 

    am inceput sa fim judecati pe decizii administrative!! se contreaza indirect principiul "cine numeste, revoca"! am o intrebare pentru specialisti : Curtea Europeana a Drepturilor Omului judeca - dupa mintea mea aia proasta! - incalcari ale drepturilor omului care decurg din hotarari judecatoresti care sunt reclamate ca "incalcand drepturi ale omului"!! asupra carei hotarari judecatoresti care incalca dreptul la un proces echitabil din ce proces intentat de lck s-a aplecat "onoratul" complet de 5?!!

    1. Exact, LCK nu a deschis niciun proces. Mai mult, CEDO afirma ca "presupune" ca daca ar fi deschis, ar fi fost inutil. Asa ceva?

      Asta scrie CEDO in sentinta. Nimeni nu a citit acest paragraf? Daca sapam si mai mult aflam ca acele ONG care totusi au deschis proces, decizia nefavorabila primita nu a fost atacata pana la capat. Nu s-a facut apel/recurs. 

      ------

      Moreover , even assuming that a complaint against this act would have been admissible before the administrative courts, it is apparent fr om the documents submitted by the Government that non-governmental organisations throughout the country have tried this avenue without success (see paragraph 68 above) and no other example of administrative proceedings instituted against a similar document have been submitted (see paragraph 69 above)  

    Cum naiba sa ai un procuror european demis perfect legal??? Nu exista asa ceva!! Luluta trebuia albita chiar daca se fac de ras mari nume ale dreptului european, inclusiv Iulia Motoc (o profesionista desavarsita, fara nicio urma de ironie). Si la cum vad ca (nu) se misca lucrurile, postul asta de procuror european o sa fie doar asa de bibelou. Luluta o sa aiba interzis in majoritatea tarilor, mai putin Romania si.....si......aaaaaa, si......cam atat.

    A avut loc o victorie superba a statului de drept asupra infractorilor ajunsi la conducerea statului, care au inercat sa-si supuna statul de drept, prin aportul nelegiuit al infractorilor de la CCR.

    Justitia era cit pe ce sa-si dea duhul sub asaltul porrcilor. Iohannis a salvat-o. Bravo lui! 

    Porrcii infractori pur si simplu au cautat sa distruga sistemul de justitie al tarii, ca sa scape nepedepsiti pentru infractiunile comise, clar, au luat-o crunt peste bot. 

    Mai trebuie bagati la cotet!

    1. ... ca va reclama pentru incitare la violenta.

      Cotetul ca si cotetul (nici nu stim noi prin ce cotete aurite salasluiesc astia), dar stiti cum e - porcul sta in cocina cam pana pe la Ignat, dupa care... 

    Din culisele "victoriei" lui Kovesi la CEDO. Procesul a fost viciat de o "aparare" care de fapt urmarea spalarea lui Kovesi.

    Agentul guvernamental la CEDO, Maya Teodoriu a fost numita in sep 2019 si a fost demisa de guvernul Orban pe 29 ian 2020. 

    Subiectul demiterii este legat de construirea apararii Romaniei la CEDO. 

    Se constata ca decizia CEDO contine lipsuri materiale privind dovezile pe care Romania le-ar fi putut aduce care sa arate ca Kovesi nu a epuizat caile interne de atac. 

    Procesul s-a desfasurat asadar cu o aparare favorabila petentului Kovesi deci rezultatele sunt asteptate. Procesul a fost o "facatura". 

    Vreti o dovada pe care Romania nu a depus-o la CEDO?

    Inspecţia Judiciară a acţionat în instanţă CSM si a castigat, în cazul raportului de control de la DNA, după ce Secţia de procurori ar fi eliminat din raport anumite constatări faptice, ceea ce relevă un precedent periculos, potrivit IJ. Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar acţiunea Inspecţiei Judiciare a fost înregistrată în 27 februarie 2018. 

    1. Deci ca sa o spele pe zeita Kovesi, sa o prezinte drept lipsita de drepturi ale omului, Guvernul Orban cu securistul Aurescu la MAE ii incalca drepturile omului fostului agent guvernamental la CEDO, Maya Teodoriu pe care o demit fara nicio explicatie. Se poate asa ceva in tara in care prostii aplauda canaliile liberale?

    Kovesi a castigat mult prin anularea celor 2 procse(Microsuft si firma germana),atat prin numirea ei in noua fuctie si prin decizia CEDO.Se poate spune ca a fost si o ddecizie politica a D-ei Merkel.

    Bravo ma bucur sa mai aud si o traba buna.  Bravo .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb