Cehia a intrat în războiul valutar

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 noiembrie 2013

Cehia a intrat în războiul valutar

Coroana cehească s-a depreciat cu peste 4%, ieri

Banca Naţională a Cehiei (Ceska Narodni Banka - CNB) a aprobat, ieri, prima vânzare a monedei naţionale din rezerva proprie în mai mult de un deceniu, provocând o depreciere cu până la 4,4% a coroanei ceheşti (czk) comparativ cu euro, relatează Bloomberg.

Astfel, cursul euro/czk a urcat, în doar patru minute, cu 3,2%, de la 25,79 czk/euro la 26,62 czk/euro, potrivit datelor furnizate de agenţia de ştiri. După o uşoară depreciere, timp de şapte minute, până la 26,5 czk/euro, şi-ar reluat tendinţa ascendentă, atingând un maxim al zilei de 26,97 czk/euro, în jurul orei 15:00.

Potrivit Bloomberg, deprecierea de ieri a coroanei ceheşti este cea mai puternică de pe parcursul unei zile din anul 1999, de când agenţia urmăreşte perechea euro - czk. De asemenea, evoluţia coroanei a fost cea mai slabă dintr-un grup de 31 de monede ale unor economii emergente mai precizează sursa citată.

Oficialii Băncii Naţionale a Cehiei au afirmat, ieri, că intenţionează să intervină astfel încât să ţină cursul euro/czk în jurul valorii de 27 coroane/euro.

Măsura CNB reprezintă o încercare de devalorizare competitivă a monedei Cehiei, care nu va avea, însă, rezultatele dorite, este de părere analistul economic Călin Rechea. "Este o măsură ineficientă, al cărei singur rezultat îl va reprezenta sărăcirea populaţiei locale, având în vedere că la nivel global există o cursă a devalorizării competitive", ne-a declarat domnia sa.

Devalorizarea competitivă cuprinde operaţiunile prin care o ţară încearcă să îşi deprecieze moneda naţională, în vederea creşterii competitivităţii exporturilor, potrivit literaturii de specialitate. Problema cu o astfel de măsură, arată sursa citată, este că încurajează şi alte ţări să procedeze la fel, ducând la un război valutar, care limitează avantajul competitiv astfel dobândit la perioade de timp reduse. De asemenea, deprecierea monedei locale poate să genereze inflaţie, anulând, pe termen lung, sporul de competitivitate, mai notează specialiştii.

Creşterea economică bazată pe exporturi nu poate să reprezinte o soluţie pentru toate ţările de pe glob, în condiţiile în care aceste exporturi trebuie să fie absorbite de anumite pieţe, atrage atenţia Călin Rechea.

Problema economiei globale o reprezintă supracapacitatea de producţie, cauzată de creditarea excesivă şi care generează bunuri pentru care nu există cerere, explică domnia sa.

"Dacă până şi China, care are o piaţă internă de ordinul miliardelor de persoane, se confruntă cu supracapacitate de producţie, ce fac celelalte ţări?", se întreabă analistul, care continuă: "Fără o ajustare care să presupună inclusiv închiderea acelor unităţi de producţie care scot produse care nu sunt cerute, nu se poate relua creşterea economică. Măsuri precum cea a Băncii Centrale a Cehiei sunt artificiale, care, dacă sunt oprite, duc la dispariţia cererii pentru bunurile în cauză".

Măsură CNB a venit în contextul în care rata dobânzii de politică monetară din Cehia este la un minim istoric de 0,05%, iar rata inflaţiei la cel mai redus nivel din ultimii trei ani şi jumătate, arată Bloomberg.

După ce trei tăieri succesive ale ratei de dobândă, care au avut loc de anul trecut, au eliminat spaţiul pentru măsuri tradiţionale de politică monetară, autorităţile cehe încearcă să diminueze riscul inflaţionist, potrivit agenţiei de ştiri. Cehia a înregistrat o creştere economică de 0,7% în cel de al doilea trimestru al acestui, comparativ cu trimestrul precedent, încheind, potrivit datelor Eurostat, o perioadă de recesiune care a durat timp de şase trimestre.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb