Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani iar sursele de apă din unele localităţi ar putea să se epuizeze, a declarat miercuri ministrul ceh al Mediului, Richard Brabec, informează Reuters.
Conform unei hărţi prezentate de Richard Brabec, doar 0,1% din teritoriul Cehiei avea un nivel normal de apă în sol la mijlocul lunii aprilie în timp ce 75,4% din teritoriul Cehiei era într-o situaţie de seceta extremă.
Condiţiile secetoase persistă în Cehia încă din 2015, pe măsură ce temperaturile cresc iar ploile scad.
"Ne confruntăm cu o perioadă de secetă fără precedent, atât cu privire la durată cât şi ca impact", a declarat Richard Brabec după ce oamenii de ştiinţă au prezentat o serie de date care arată că Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. "Râurile mai mici vor seca, ar putea fi zeci, poate sute de comunităţi, care vor fi aprovizionate cu cisternele pentru că sursele lor de apă ar putea seca", a mai spus oficialul ceh.
Problema a fost agravată de faptul că majoritatea râurilor din Cehia se scurg în afara ţării precum şi de moştenirea agriculturii intensive. În perioada colectivizării forţate, parcele individuale de teren au fost unite în unele din cele mai mari zone de culturi unice din Europa, în timp ce cărările şi alte delimitări au fost eliminate. Experţii susţin că aceasta a redus în mod semnificativ capacitatea solului de a reţine apa, astfel că în prezent Cehia are probleme în a menţine un nivel sustenabil al apelor.
Seceta şi temperaturile ridicate au contribuit de asemenea la răspândirea gândacului de scoarţă, care a provocat anul trecut pagube estimate la 1,70 miliarde de dolari.
Richard Brabec a informat că Ministerul Mediului negociază o majorare a investiţiilor cu 3,5 miliarde de coroane (139,90 milioane de dolari) în acest an, pentru măsuri de combatere a secetei, ceea ce ar putea fi benefic pentru culturi precum cerealele sau rapiţa. Ministrul Mediului nu a oferit detalii cu privire la modul în care intenţionează să cheltuie fondurile suplimentare.
1. Paduri
(mesaj trimis de ana în data de 30.04.2020, 06:53)
Am taiat padurile si acum ne plangem de seceta. Cehii la fel. Padurea atrage ploaia, si o retine in sol. Noi nu am avut asa probleme cu seceta inainte de a rade padurile. Pe vremea asta ploua zilnic, acum nici o picatura de ploaie aproape toata luna martie si aprilie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2020, 11:11)
Nu ati inteles despre ce este vorba- in conditiile cresterii temperaturilor si a poluarii se dezvolta o specie de gandaci sub scoarta arborilor, in special la rasinoase care se usuca fiind necesara taierea de urgenta pentru
a nu infesta si zonele invecinate.
Perioade de seceta extrema au existat si pe teritoriul Romaniei fiind evocate de catre cronicarii moldoveni iar
in epoca moderna intre 1900 si 1905 in Moldova si apoi in 1946 si chiar in anii 80.
Exista metode de atenuare a secetei prin irigatii si orientarea culturilor agricole catre plante cu un consum mai scazut de apa.