Cel mai bine plătiţi angajaţi, nemulţumiţi de drepturile salariale

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2011

Sindicatele din Asigurări şi Bănci ameninţă cu pichetări şi grevă

Băncile nu comentează până la negocieri

Salariaţii din sistemul bancar şi din sectorul asigurărilor sunt nemulţumiţi de intenţia patronilor de a modifica în mod nejustificat drepturile salariaţilor, potrivit unui comunicat trimis de CNS Cartel Alfa, semnat de Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci şi Federaţia Sindicatelor Independente din Banca Comercială Română (BCR).

Cele două sindicate s-au întâlnit între 3 şi 6 februarie pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă salariaţii băncilor.

Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, ne-a declarat că angajaţii din sistemul bancar şi din sectorul asigurărilor sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor.

"Nu este normal ca veniturile salariale ale angajaţilor să fie diminuate, pe motiv că băncile nu şi-au realizat profiturile pe care şi le-au propus", potrivit lui Constantin Paraschiv.

Potrivit domniei sale, Federaţia Sindicatelor Independente din BCR, din care fac parte 7.000 de anaga-jaţi, se află în negocieri cu banca.

Constantin Paraschiv ne-a mai declarat că probleme cu care se confruntă angajaţii vin din partea companiilor, care intenţionează să des-fiinţeze tichetele de masă, să elimine beneficiile din profit, de exemplu primele, şi să diminueze salariile compensatorii. De asemenea, domnia sa a mai precizat că propunerile de modificare a Codului Muncii au venit din partea Consiliului Investitorilor Străini, iar din consiliu fac parte unii dintre reprezentanţii instituţiilor bancare.

Constantin Paraschiv ne-a mai spus că în prezent, federaţiile sindicale ale angajaţilor din bănci şi din sectorul asigurărilor se află în negocieri cu patronatele. În funcţie de rezultatele negocierilor, sindicatele ar putea să înceapă manifestările de pichetare şi există chiar şi posibilitatea unei greve, potrivit domniei sale.

Majoritatea băncilor nu au dorit să comenteze nemulţumirile sindicaliştilor, spunând că o vor face după negocieri.

Corneliu Cojocaru, director executiv al Direcţiei de Comunicare BCR, ne-a spus: "Nu putem comenta asupra întâlnirii, însă menţionăm că în BCR purtăm regulat un dialog cu sindicatele, într-un cadru clar definit".

Faţă de discuţiile care au avut loc între sindicatele angajaţilor din bănci, reprezentanţii MKB Nextebank ne-au declarat, de asemenea, că se află într-un dialog permanent cu sindicatele.

Angajaţii din sectorul intermedierilor financiare au beneficiat în decembrie anul trecut de creşteri salariale între 20% şi 22%, faţă de noiembrie, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În luna decembrie din 2010, salariul mediu net pe ramura intermedierilor financiare a fost de 3.816 lei, în creştere faţă de luna precedentă, când salariul mediu net a fost de 3180 lei. În decembrie 2009, salariul mediu net pentru salariaţii din zona intermedierilor financiare a fost de 3761 lei.

Salariaţii BCR nu sunt străini de grevă

Sindicaliştii Băncii Comerciale Române (BCR) au anulat, la începutul anului 2009, greva generală pe care o anunţaseră după ce au primit o ofertă din partea administraţiei băncii.

Salariaţii BCR ceruseră o majorare de 3% pe 2009, respectiv 2% pentru toţi angajaţii băncii şi un punct procentual numai pentru cei care se află într-o situaţie de inechitate salarială.

Vechiul Contract Colectiv prevedea indexarea salariilor cu 50% în funcţie de inflaţie, o primă de vacanţă şi stimulente de Crăciun, fiecare echivalent cu un salariu. Conducerea bancii a intenţionat să nu mai ofere aceste drepturi şi în anul 2009.

La jumătatea lunii august 2008, angajaţii BCR au intrat într-o grevă japoneză de trei zile, nemultumiţi de programul de lucru, neplata orelor suplimentare, nerespectarea repausului săptămânal şi inegalităţile salariale.

Principalele probleme comune cu care se confruntă salariaţii din asigurări şi bănci, potrivit sindicatelor:

- intenţia manifestată a patronilor din această ramură de a diminua drastic şi nejustificat, drepturile salariaţiilor;

- lipsa unui dialog social real care să asigure salariaţilor o informare/consultare obiectivă şi corectă;

- inexistenţa unui contract colectiv de muncă la nivelul ramurii asigurări- bănci datorată refuzului companiilor de a se constitui într-o asociaţie patronală;

- propunerile, total dezavantajoa-se pentru salariaţi, de modificare a legislaţiei muncii venite din partea Consiliului Investitorilor Străini, organism din care fac parte reprezentanţii celor mai mari instituţii financiar-bancare din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb