CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 07 FEBRUARIE - 7 MARTIE 2014 Aurul - creştere de 4,58%

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 martie 2014

Aurul - creştere de 4,58%

"Cemacon", avans de 23,36% în perioada analizată Alin Răuţă, "XTB" România: "În momente de impredictibilitate politică aurul devine un refugiu pentru investitori"

Aurul ar fi adus investitorilor, în perioada 7 februarie - 7 martie, un câştig de 4,58%, raportat la moneda europeană, fiind un activ foarte profitabil în acest început de an. Pe plan internaţional, uncia de aur s-a scumpit cu 5,68%, ajungând, de la 1.267 dolari, la 1.339 dolari, în perioada analizată.

Alin Răuţă, analist tehnic în cadrul "XTB" România, ne-a declarat: "Conflictul geopolitic din Ucraina a determinat aprecierea preţului aurului, întrucât momentele de incertitudine de pe scena internaţională îi fac pe investitori să se reorienteze către active de siguranţă (safe haven assets), iar aurul se numără printre acestea".

Domnia sa a adăugat: "După raliul de care a avut parte în ultima lună, aurul dă semne uşoare de oboseală şi putem avea o perioadă de consolidare în preajma intervalului 1330$-1350$/uncie, însă o intensificare a conflictului din Crimeea ar putea trimite aurul spre nivelul de 1400 de dolari pe uncie".

Alin Răuţă este de părere că, în afara conflictului actual din Crimeea, trebuie avut în vedere că în acest an o mare parte din ţările de pe mapamond vor avea parte de alegeri prezidenţiale, iar potenţialul de instabilitate social politică este unul crescut, situaţii în urma cărora aurul va fi influenţat în mod pozitiv.

"În acest moment aş recomanda investitorilor să cumpere panica provocată de tensiunile geopolitice din Ucraina şi să vândă euforia generată de o eventuală rezolvare a conflictului. În momente de impredictibilitate politică şi chiar de un potenţial război, aurul devine un activ de refugiu pentru investitori, fiind preferat în ciuda activelor mai riscante", a încheiat analistul.

În schimb, Radu Ciofu, analist financiar la "Admiral Markets", spune: "Situaţia din Ucraina a afectat foarte puţin piaţa aurului. Influenţa cea mai mare se simte până acum la nivelul burselor europene şi mai ales în zona Europei de Sud. Cel mai probabil în perioada următoare am putea avea scăderi limitate ale preţului aurului, posibil 40-50 dolari".

Domnia sa consideră că factorii cei mai importanţi ai evoluţiei aurului sunt cotaţia dolarului, posibila redeschidere a pieţei din India şi riscurile din piaţa financiară din China.

"Cemacon" a oferit cel mai bun randament în perioada analizată

Acţiunile "Cemacon" (CEON) au înregistrat un profit de 23,36%, raportat la moneda euro, fiind pe primul loc în topul celor mai profitabile acţiuni de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în perioada 7 februarie - 7 martie 2014.

"Cemacon" Cluj şi principalii săi acţionari - KJK Fund II, Consultanţă Andrei&Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania - şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat în luna noiembrie a anului trecut un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR.

Astfel, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, controlat de BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru, a preluat o creanţă în valoare de 12 milioane de euro pe care BCR o avea faţă de "Cemacon". Acest fond intenţionează să convertească creanţa într-un număr de acţiuni egal cu cel deţinut de cel mai mare acţionar actual, respectiv KJK Fund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).

"Impact Developer & Contractor" (IMP) a obţinut o creştere de 4,80% în perioada analizată, fiind a doua companie ca profitabilitate, podiumul fiind completat de "Transgaz" (TGN) cu un avans de 4,75%.

Scăderi pe linie pentru indici

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a scăzut cu 0,11% raportat la moneda europeană. În ceea ce priveşte indicele BET-FI, cel care supervizează cele cinci societăţi de investiţii plus Fondul Proprietatea (FP), acesta s-a depreciat cu 4,61%.

Acţiunile FP au obţinut cea mai mică depreciere (-1,27%).

BET-XT, indicele primelor 25 de companii de la BVB, a raportat o scădere de 1,26 puncte procentuale. Titlurile "Impact" (IMP) au înregistrat cel mai mare avans de pe BET-XT, urcând cu 4,80% raportat la moneda europeană.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, FDI STK Europe rămâne pe primul loc în top, după ce în perioada 7 februarie - 7 martie a urcat cu 6,80%.

Fondul este urmat de Erste Absolut Return 25 RON, care a obţinut o creştere de 2,41%, iar FDI Monolith a avansat cu 0,56% raportat la moneda europeană.

Depozitele în lei ar fi fost profitabile pentru investitori la "MKB Nexte Bank", care a oferit un randament de 0,09%, în perioada 7 februarie - 7 martie.

În ceea ce priveşte depozitele în euro, cele mai profitabile au fost în cadrul "Marfin Bank", care au înregistrat un rezultat de 0,21%.

Moneda naţională s-a depreciat faţă de euro în perioada analizată, paritatea eur/ron ajungând la 4,4931.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca tot e IMPact-ul pe locul 2 in perioada analizata sa va povestesc(si mai ales sa atrag INCA O DATA ATENTIA KPMG-ului)o idee ce mi-a venit azi!Mi s-a parut mie, pastrand proportiile, ca TRANZACTIA de la Oradea dintre Consiliul Local si IMPact seamana izbitor cu Ordonanta ASF! In sensul ca favorizeaza clar pe cineva si acela este IMPact si persoane din interiorul IMPact! Culmea este ca textul Tranzactiei II DA DE GOL atat pe Primarul BOLOJAN cat si pe IMPact-isti. Din text reiese CLAR, fara nici un echivoc ca acele contracte de v/c de(multe)case la Oradea si cu care s-a castigat in Instanta dreptul de a cumpara terenul aferent ERAU FICTIVE! Cred ca se impune o sesizare la DNA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb