CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 AUGUST Preţul aurului atinge un nou record istoric la Bucureşti

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 august 2019

Preţul aurului atinge un nou record istoric la Bucureşti

Aurul saltă peste 1.500 de dolari pe piaţa internaţională pe fondul intensificării tensiunilor comerciale

Cotaţia aurului a marcat un salt de 4,77%, în intervalul 1 - 8 august, preţul gramului de aur atingând joi, 8 august, maximul istoric de 203,0148 lei, potrivit cotaţiei BNR. Recordul anterior fusese consemnat miercuri, 7 august - 202,1739 lei, depăşind recordul precedent, de 202,0812 lei, înregistrat în 5 octombrie 2012.

Claudiu Cazacu, strateg şef de investiţii la XTB România, a explicat pentru Agerpres: "Creşterea aurului la Bucureşti la niveluri istorice este atât rezultatul aprecierii aurului în dolari, cât şi al avansului dolarului faţă de leu, care a adus USD/RON cu mult mai sus decât în 2011, când aurul atingea maxime istorice. De la acele niveluri, preţurile actuale (peste 1.500 dolari/uncie) sunt cu peste 20% mai jos, în dolari.

De asemenea, pe plan internaţional, cotaţia metalului preţios a înregistrat un raliu în care metalul galben a depăşit pragul psihologic situat la 1.500 dolari/uncie, reuşind să atingă astfel cel mai ridicat preţ din ultimii şase ani, evoluţie apărută după ce în a doua parte a lunii trecute, cotaţia activului de refugiu a depăşit decisiv rezis-tenţa de la 1.400 de dolari/uncie, prag sub care aurul s-a tranzacţionat din a doua parte a anului 2016. De altfel, creşterea aurului în perioada analizată reprezintă cea mai mare apreciere săptămânală din ultimii trei ani, respectiv de la votul pentru Brexit.

Parcursul puternic ascendent al cotaţiei metalului preţios apare pe fondul amplificării riscurilor de recesiune, legate invariabil de amplificarea războiulului comercial dintre Statele Unite şi China, în condiţiile în care şi obligaţiunile suverane ale Statelor Unite sau cele ale Germaniei au înregistrat un raliu agresiv în perioada menţionată, randamentele titlurilor de stat marcând scăderi importante. În cazul titlurilor germane, dobânzile au ajuns negative pentru toate maturităţile, inclusiv cele pe 30 de ani, în timp ce, în general, valoarea tuturor obligaţiunilor cu randamente negative a trecut săptămâna trecută peste pragul de 15 trilioane de dolari.

Aurul este considerat un activ tradiţional de refugiu pentru investitori, iar banca americană de investiţii Gold-man Sachs estima recent că avansul preţului aurului din această perioadă reprezintă doar începutul unei tendinţe ascendente, cotaţia metalului putând ajunge la 1.600 de dolari/uncie în termen de şase luni. Potrivit lui Alexander Zumpfe, trader de mărfuri la societatea Heraus, prima rezistenţă (prag care acţionează ca o barieră în faţa creşterii preţului) pe care o va întâlni aurul de la acest prag este situat la 1.530 de dolari/uncie.

Pe termen lung, Paul Tudor Jones consideră aurul drept o "investiţie favorită" pentru următoarele 12-24 de luni. Aurul "are toate condiţiile favorabile într-o lume în care dobânzile vor scădea semnificativ către zero" şi în care un război comercial total între Statele Unite şi China riscă să provoace o recesiune, arată Jones într-un interviu acordat Bloomberg Markets.

În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat marginal cu 0,03%, în perioada 1 - 8 august, iar cel mai bun parcurs din cadrul referinţei pieţei noastre a fost bifat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a marcat o creştere de 0,94%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere similară, de 0,15%, în acelaşi interval, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a fost singurul coş de acţiuni dintre cele analizate care a marcat un avans mai puternic, de 1,17%, în raport cu moneda unică europeană.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), ce au crescut cu 1,92%, în intervalul 1 - 8 august.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile Electroargeş (ELGS), în timp ce pe locul secund al acestui clasament se găsesc titlurile SIF5.

Ultima treaptă a acestui podium este ocupată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a marcat o creştere de 1,28%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 31 iulie - 7 august, este condus de titlurile FDI Monolith, care au crescut cu 1,11%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat ERSTE Bond Flexible România EUR, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 0,4%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Obligaţiuni I, care au urcat cu 0,34%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 1 - 8 august, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,05%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 14,32%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat marginal cu 0,02%, în perioada 1 - 8 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, la ora 14:25, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu circa 1,84%, în jurul nivelului de circa 11.675 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 209,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb