CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 14 IUNIE BET-FI - singurul indice în creştere, dintre cei analzaţi

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 iunie 2019

BET-FI - singurul indice în creştere, dintre cei analzaţi

Indicele sectorului financiar BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,7%, în intervalul 10 - 14 iunie, fiind singurul coş de acţiuni dintre cele analizate care s-a apreciat, în perioada menţionată.

A fost un parcurs imprimat îndeosebi de evoluţia acţiunilor SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie s-a apreciat 4,11%, în raport cu moneda euro, într-o săptămână în care preţul titlului societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău a atins un maxim de 1,42 lei, nivel pe care cotaţia SIF2 nu l-a mai întâlnit din vara anului trecut.

În data de 12 iunie, societatea a anunţat că, între 18 iunie 2018 şi 1 iulie 2019, va derula o ofertă publică de răs­cumpărare de acţiuni proprii, prin care doreşte să achiziţioneze 12,7 milioane de titluri SIF2, echivalentul a 1,2535% din capitalul social, la un preţ fix de 1,85 lei/acţiune, cu circa 40% peste ultima cotaţie a emitentului, din data de 11 iunie, de 1,325 lei.

Piaţa a reacţionat şi, în acea zi, preţul acţiunii SIF2 a urcat cu 4,91%, până la 1,39 de lei, pe fondul unui rulaj de 255.719 titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de 125.500 de unităţi, aceasta fiind cea mai mai importantă creştere a preţului acţiunii societăţii, din perioada 10 - 14 iunie.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul menţionat, cotaţia SIF2 a oscilat între o scădere de 1,08%, apărută în şedinţa din data de 13 iunie, în contextul unui rulaj de 1,01 milioane de titluri şi o creştere de 1,92%, consemnată în data de 11 iunie, pe fondul unui volum de 223.772 de acţiuni.

Acţiunile societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău au o pondere de 19,94% în indicele BET-FI, cea mai mare dintre toate cele cinci SIF-uri.

Titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1) s-au apreciat cu 1,75%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, fiind acţiunile cu a doua cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada 10 - 14 iunie.

Este un parcurs ce apare în condiţiile în care acţionarii SIF1 sunt convocaţi pentru mâine, printre punctele aflate pe ordinea de zi a adunării fiind aprobarea distribuirii ca dividende, din profitul anului 2016, a sumei de 77,62 milioane de lei, bani ce au fost repartizaţi la capitolul "Alte rezerve".

Ponderea acţiunilor SIF1 în indicele BET-FI este de 16,11%.

Indicele BET, ce include în structura sa cele mai lichide şaisprezece acţiuni de la Bursa de Valori (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un recul de 1,02%, în perioada 10 - 14 iunie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile Purcari Wineries (WINE), a căror cotaţie s-a apreciat cu 5,4%, în intervalul menţionat.

Ponderea titlurilor producătorului de vinuri în principalul coş de acţiuni al pieţei este de 0,76%.

Indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri tranzacţionate la bursa noastră, a scăzut cu 0,68%, în perioada 10 - 14 iunie.

Cu un avans de 6,64%, în raport cu moneda euro, acţiunile Teraplast (TRP) reprezintă titlurile cu cea mai importată creştere din componenţa indicelui extins, în perioada avută în vedere.

Importanţa acţiunilor fabricantului de materiale de construcţii în BET-XT este de 0,4%.

Clasamentul rentabilităţilor de la bursa bucureşteană este condus de acţiunile Bermas (BRM), a căror cotaţie s-a apreciat cu 10,24%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Pe pe poziţia a doua a acestui top se găsesc titlurile TRP, podiumul fiind completat de acţiunile Socep (SOCP), care au cunoscut un avans de 6,41%, în perioada 10 - 14 iunie.

Topul fondurilor de investiţii, din perioada 6 - 13 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, ce au raportat o creştere de 1,15%.

Unităţile fondului FDI Napoca au avut un plus de 1,12%, în timp ce titlurile BT Index Austria ATX s-au apreciat cu 1,07%.

Cotaţia aurului a urcat cu 2,18%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,1%, în intervalul 10 - 14 iunie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 17,35%, în intervalul 10 - 14 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 9.240 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 164,31 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

        Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb