CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10-17 IULIE Avans de 1,75% pentru titlurile fondului BT Index Austria ATX

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 iulie 2017

Avans de 1,75% pentru titlurile fondului BT Index Austria ATX

Rulajul acţiunilor Electrica, cel mai mare din ultimele cinci luni

Cu o apreciere de 1,75% în perioada 7-14 iulie, titlurile fondului BT Index Austria ATX au avut cea mai mare rentabilitate dintre toate fondurile analizate, raportată la moneda euro.

BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, ce investeşte în acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), minim 85% din activele fondului urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index).

Conform datelor prezentate pe site-ul BT Asset Management, societatea care administrează fondul, pe data de 14 iulie, 87,67 % din activele fondului erau investite în acţiuni, restul fiind reprezentat de depozite bancare şi disponibil la vedere.

În raportul săptămânal publicat de societate se menţioneză că, săptămâna anterioară a fost favotabilă pentru bursa austriacă, 75% din acţiunile componente ale indicelui ATX cunoscând creşteri recent.

În perioada 7-14 iulie, preţul acţiunilor Erste la Bursa din Viena, emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX, a urcat cu 0,88% (apreciere calculată pe baza preţurilor de închidere), conform datelor publicate pe site-ul "investing.com".

În aceeaşi perioadă, acţiunile OMV, al doilea emitent ca pondere în indice, s-au apreciat cu 7,07%, în timp ce titlurile Voestalpine, ce completează clasamentul importanţei în ATX, au crescut cu 1,47%.

Pe locul al doilea topul fondurilor de investiţii de la noi s-a situat Certinvest BET Index, ce a înregistrat o apreciere de 1,19%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile ETF-BET Tradeville, care au urcat cu 1,17%.

Având o creştere de 7,24% în perioada 10-17 iulie, titlurile companiei Electrica (EL), reprezintă, din nou, acţiunile cu cea mai mare apreciere din cadrul principalului indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul de timp menţionat.

După ce vineri seara compania anunţa încheierea memorandumului cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achiziţionarea participaţiilor pe care FP le deţine în filialele sale, luni, 17 iulie, cotaţia EL a făcut un gap (interval de preţ în care nu au avut loc tranzacţii) ascendent, preţul apreciindu-se cu 3,06%, cea mai mare creştere din perioada de timp analizată.

Rulajul care a însoţit această apreciere a fost de 753.228 de titluri, de peste 12 ori mai mare decât media celor 20 de zile anterioare, de aproape 61.000 de unităţi. De asemenea, acesta reprezintă şi cel mai ridicat nivel de tranzacţionare din ultimele cinci luni.

Trebuie menţionat că, în toată perioada analizată, preţul titlurilor EL a cunoscut aprecieri, în contextul unor rulaje apropiate de media ultimei luni.

Ieri, la ora 14:30, preţul EL se apreciase cu 0,14%, fiind transferate aproape 100.000 de titluri.

Cel mai mare acţionar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Energiei deţine 48,78% din acţiuni.

Ponderea titlurilor societăţii în indicele BET, care a crescut cu 0,68% în perioada 10-17 iulie, este de 6,85%.

Acţiunile producătorului de armături pentru instalaţii Armătura (ARM) s-au apreciat cu 14,52%, în perioada 10-17 iulie, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Conform datelor existente pe site-ul bursei de valori, în intervalul de timp menţionat, au avut loc transferuri cu titluri ARM doar în ultimele trei zile de tranzacţionare.

Dintre acestea, cea mai mare apreciere a cotaţiei producătorului de armături a apărut luni, 17 iulie, când titlurile ARM s-au apreciat cu 14,83%, în contextul în care s-au transferat 64.527 de titluri, dublu faţă de media celor 20 de zile anterioare, dar de aproape trei ori mai mic decât cel din data de 13 iulie, când preţul acţiunii s-a depreciat cu 4,31%.

Ieri, la ora 14:00, titlurile ARM crescuseră cu 15%, fiind transferate 26.119 uniutăţi.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Oltchim (OLT), care au urcat cu 14,08%, în intervalul de timp analizat, iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Prodplast (PPL), a căror cotaţie a crescut cu 9,28%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, s-a apreciat cu 0,7%, în perioada 10-17 iulie, raportat la moneda euro.

Ca şi în cazul principalului indice al pieţei, cea mai mare creştere din cadrul BET-XT, au avut-o acţiunile EL.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,05% în perioada 10-17 iulie, reprezentând indicele cu cea mai scăzută rentabilitate dintre cei analizaţi, în perioada de timp menţionată, raportat la moneda euro.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie au avut-o, din nou, acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1), al căror preţ s-a apreciat cu 0,66%, în intervalul de timp analizat.

Pe data de 17 iulie, cotaţia titlurilor SIF1 a scăzut cu 0,1% , în contextul în care s-a înregistrat un rulaj de 103.825 de acţiuni, inferior mediei celor 20 de zile anterioare de peste 134.400 de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF1 în indicele BET-FI, este de 17,33%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 10-17 iulie, a fost, pentru cele în lei, de 0,18%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut un randament de 0,02%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,19%, în intervalul de timp menţionat.

Preţul monedei digitale Bitcoin s-a depreciat cu 5,92%, în perioada 10-17 iulie.

Ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.007 de euro (aproximativ 9.151 lei, la cursul de schimb de marţi, de 4,5595 lei, pentru un euro), potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 32,79 miliarde de euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb