Titlurile "Băncii Transilvania" (TLV) au înregistrat, în perioada 10-17 martie 2016, o creştere de 8%, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicii BET şi BET-XT ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat puternic, pe fondul anunţului cu privire la modalitatea propusă de distribuire a profitului înregistrat anul trecut (20% acţiuni gratuite şi dividend brut de 0,39 lei/acţiune)", ne-a declarat Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital Invest.
"Titlurile TLV au fost vedeta zilei (de joi, n.r.) de tranzacţionare, captând interesul investitorilor nu numai prin anunţul făcut şi lichiditatea consemnată, dar şi prin amplitudinea aprecierii şi volatilitatea preţului. Astfel, ştirea foarte bună a condus la o apreciere a preţului acţiunilor TLV încă din startul şedinţei, dar creşterea preţului a continuat până la un maxim de 2,76 lei/acţiune, acesta fiind maximul ultimilor ani", a adăugat domnul Aldea.
Vorbind în general despre sectorul bancar, Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a declarat: "2015 a fost anul în care paradigmă s-a schimbat. Pe de o parte, rezultatele băncilor au început să fie din ce în ce mai bune pe fondul reducerii provizioanelor, iar de de altă parte, politică monetară a BCE a susţinut sentimentul optimist în privinţa acestui sector. În aceste condiţii, acţiunile Banca Transilvania şi-au continuat parcursul bun din ultimii ani".
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a crescut cu 1,75%, raportat la euro, iar indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 1,31%, o contribuţie importantă la evoluţia lor pozitivă având acţiunile TLV.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,78%, cel mai bun randament din cadrul indicelui fiind înregistrat de titlurile "SIF Moldova" (+4,97%).
• "Oltchim", avans de 25,24%
Acţiunile "Oltchim" (OLT) au avut cea mai mare creştere de la Bursa de Valori Bucureşti, de 25,24%, în perioada 10-17 martie 2016.
Potrivit brokerilor, aprecierea este consecinţa interpretării comunicatelor privind achiziţia activelor "Oltchim" de către Chimcomplex Borzeşti.
OLT a înregistrat, în ianuarie, un profit total de 589 mii de euro, profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a ridicat la suma de 1,5 milioane de euro, iar cifra de afaceri a ajuns la 12,2 milioane de euro, acestea fiind cele mai bune rezultate economico-financiare lunare înregistrate de către Oltchim după intrarea în procedura de insolvenţă, potrivit unui raport al companiei.
Locul al doilea în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit titlurilor "Electroargeş", cu un plus de 17,83%, acestea fiind urmate de "Stirom" (+14,1%).
Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile "BT Index Austria ATX" au reprezentat cel mai bun plasament, cu o apreciere de 2,02%, raportată la euro. Topul fondurilor a fost completat de "BRD Acţiuni" (+1,13%) şi "BT Index Romania ROTX" (+1%).
În intervalul 10-17 martie, leul s-a depreciat cu 0,35% faţă de euro, iar cotaţia aurului a coborât cu 1,27%, la cursul BNR.
Tradiţionaliştii, care ar fi preferat să îşi ţină banii la bancă, în perioada analizată, ar fi obţinut cele mai bune rezultate la Bancpost, atât pentru sumele în lei, cât şi pentru cele în euro.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. Romani nu pot fi nationalisti!
(mesaj trimis de inca sunt roman în data de 21.03.2016, 00:29)
Se pare ca în aceste zile ,rechini financiari internationali au decis ca banca transilvania a devenit prea mare și importanta pentru sistemul financiar .asa ca în urmatoarele saptamini vor începe atacul pentru a prelua banca.
Cum ar fi ? ca noi cei care mai simțim și trăim romaneste sa nu vindem pentru "doi" lei oferiti în plus acțiunile și sa păstram banca pentru noi.
Cum ar fi daca, noi toți romani, care mai suntem pe aici,sa fim proprietari la o banca a noastră, sa ne plătim dobinzi și comisioane noua,iar o parte din ele să ne revină înapoi sub forma de dividende (am văzut cum germani,francezi prefera se lucreze cu bancile lor,sau cum coreeni stateau la coada sa doneze obiecte de aur numai pentru a salva de la faliment bancile lor)
Ar fi frumos ca noi toți,acum să ne unim și sa construim un elefant financiar romanesc pe care rechini sa l privească cu teama.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2016, 15:21)
petarde si fumigene. Ce-i cu abureala strainii se pare rechinii? Povesti
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2016, 10:04)
Susţin cu tărie propunerea!
Am puţine acţiuni TLV şi aş mai cumpăra chiar şi la preţul zilei!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Dany în data de 21.03.2016, 12:35)
Ramai cu ele in brate. Profitul asta e conjunctural, nu o sa il mai vezi in urmatorii ani. Vine de la Voksbank.
Adevarul e ca nu prea mai ai ce sa iei de pe bursa noastra.
Poate doar CHOB (Chimcomplex) in ideea ca se cumpara Oltchim si atunci o sa creasca spre 2 lei. Oricum CHOB o sa creasca spre 1,2 lei ca se face o majorare de capital si e mai avantajos pentru multi sa cumpere din piata mai ieftin decat daca ar da bani pentru majorare.
In rest, putine actiune care sa merita. Mai merita si SNP (Petrom) pentru ca e foarte jos iar titeiul isi va reveni cat de cat.
2.2. profitul tlv (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de inca mai sunt roman în data de 21.03.2016, 17:17)
Profitul ne este conjunctural,banca transilvania chiar a diminuat profitul din cauza preluari Voksbank.sa facem un calcul simplu.ce pret a platit pt activele Voksbank?,cit sa pierdut la conversia creditelor din franci elvetieni?cea mai mare parte a profitului vine de la "albinutele" romani care au conturi la aceasta banca.adminstratori banci ar trebui sa profite de conjunctura favorabila si sa distribuie o parte din actiunile oferite gratuit si catre cei care au conturi deschise la aceasta banca(ceva de genul cine are cont deschis de minim 5 ani primeste 10 actiuni gratis)
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de dany în data de 21.03.2016, 17:57)
Fara sa te jignesc. Trezirea la realitate!!! Repet, profitul pe 2015 e dat de volksbank. Fara el, profitul ar fi fost MULT mai mic. Cu mult.
2.4. exceptional (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de sebastian în data de 21.03.2016, 19:21)
pai cumpara anonimule, este oferta destula peste 2.70....fa un credit daca esti atit de sigur