CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 IANUARIE - 10 FEBRUARIE 2014 Deşi companiile afişează rezultate bune, piaţa bursieră este în scădere

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 februarie 2014

Deşi companiile afişează rezultate bune, piaţa bursieră este în scădere

Anul 2014 a debutat cu deprecieri importante pe piaţa de capital, atât în luna ianuarie, cât şi la începutul lunii februarie, deşi primele companii, prezente la BVB, care şi-au afişat rezultatele au raportat creşteri ale afacerilor şi un avans semnificativ al profitului, potrivit unei analize "Tradeville".

De la începutul anului şi până în prezent, SP500 a pierdut 5%, FTSE100 şi DAX au scăzut cu 4,4%, iar indicele bursei nipone s-a corectat cu 14,4%, se arată în raportul citat.

"În ciuda acestor corecţii, provocate în special de marcările de profit, ne aşteptăm ca şi anul acesta să fie unul pozitiv", consideră Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct "Tradeville". Domnia sa a continuat: "De fapt, investitorii care îşi plasează disponibilităţile în acţiuni în acest moment au şanse să obţină randamente superioare pieţei pentru 2014, având în vedere nivelurile de preţ atractive pentru acţiunile unora dintre companii, cât şi la nivelul pieţei în general".

Şi indicii locali au scăzut, în perioada 10 ianuarie - 10 februarie 2014. Astfel, BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 2,45%, raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,70%. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o depreciere de 0,68%.

În cadrul indicelui principal, nicio acţiune nu a reuşit să aducă un randament pozitiv, în perioada analizată, cea mai mică pierdere fiind afişată de acţiunile SNP Petrom (-0,13%).

Din cadrul indicelui BET XT, cel mai bun randament a fost al acţiunilor Impact Bucureşti (+46,68%), iar din cadrul BET-FI, cel mai bun plasament ar fi fost în acţiunile SIF 4 Muntenia (4,09%).

De altfel, acţiunile "Impact" ar fi reprezentat cel mai bun plasament la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada 10 ianuarie - 10 februarie 2014.

În cadrul unei analize Tradeville asupra a zece companii care şi-au publicat deja rezultatele financiare pe 2013, cea mai mare expansiune a afacerilor pe 2013 a raportat-o Impact Bucureşti (IMP), singura companie românească din cele analizate. Dezvoltatorul imobiliar a reuşit un salt cu 162% al veniturilor din exploatare, în timp ce cheltuielile aferente au avansat cu doar 11%. De altfel, rezultatele tot mai bune afişate de Impact s-au resimţit în cea mai bună evoluţie de pe BVB în 2013, titlurile companiei avansând cu 375%, potrivit raportului citat.

Alte companii analizate de Tradeville sunt Microsoft (MSFT), Bank Of America (BAC), SAP AG, McDonald's (MCD), JP Morgan.

La BVB, topul celor mai mari creşteri a fost completat de "Turbomecanica"(+18,24%) şi "Ves" (+16,31%), care au luat locul "Electroputere" şi "Amonil".

Brokerii atrag atenţia că aceste acţiuni sunt speculate de unii investitori, lichiditatea lor fiind una redusă.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a fost raportată de "Active Dinamic", ale cărui unităţi au urcat cu 5,94%, faţă de euro. Topul fondurilor a fost completat de FDI Audas Piscator (2,77%) şi FDI Star Next (+2,73%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 10 ianuarie - 10 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,91%, la aceeaşi bancă. Leul s-a apreciat cu 1,55% faţă de euro, în perioada analizată. BNR a redus recent dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO).

În intervalul analizat, cotaţia aurului a crescut cu 3,01%, faţă de moneda europeană. Analiştii pun aprecierea aurului pe seama deprecierilor acţiunilor de pe bursele internaţionale.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce expansiunea lui peste vede un analist economic la IMPact? Dar pierderile uriase din ultimii patru ani? Ca s-au mai redus in 2013, OK! DAR TOT PIERDERI SUNT! Ca mizeaza pe o suma fabuloasa de la Cluj e o FANTEZIE! Stiu eu pe cineva care nu-l va lasa din brate pe BOC tocmai acum! Chit ca IMPact a facut nazbatii si la Cluj! Ca la Oradea, ca la Constanta, ca la Bucuresti! Asta e ceva localizat in sange la IMPact! Ca tot e vremea "auditurilor" sper ca KPMG Romania nu-si va da cu firma-n cap si va audita cum trebuie ce are de auditat la IMPact! Nu de alta dar sigur are ce gasi!

    Ca titlurile au crescut foarte mult(IMP)asa e! Dar ESTE O CRESTERE ARTIFICIALA! Iaciu(marele cumparator al acestor titluri)doreste evident refacrea imgainii SIFONATE a IMPactului! Foarte grea sarcina! Si nu prin astfel de actiuni in forta se poate realiza! Dar nici Iaciu, nici fizicianul, nici doamnele din C.A. nu realizeaza acest lucru si merg tot pe vechile practici cosmetizate! Au crescut veniturile din exploatare? Normal ca au crescut daca s-au vandut la Oradea casele din cartierul EUROPA la preturi normale(dar mult scazute fata de preturile la care visau POPP&SANDULESCU). De precizat ca s-au vandut NEFINISATE(automat costurile s-au redus)si cu TVA NELEGAL DE 5%(cine e pagubit? STATUL!!!). De ce TVA nelegal? Pentru ca in Codul fiscal se precizeaza clar ca O LOCUINTA SE POATE VINDE CU TVA REDUS DE 5% DACA POATE FI LOCUITA CA ATARE! O locuinta NEFINISATA poate fi LOCUITA CA ATARE? Ma indoiesc! sau nu mai cunosc eu sensul LIMBII ROMANE! Deci ILEGALITATI IN CONTINUARE CU DUIUMUL LA IMPact! KPMG ROMANIA, esti pe faza? Ca in vremuri trecute Danut Schwartz si Scott&Scott NU VEDEA, NU AUZEA, IMPactul audita si banii ii incasa! Inca o data: KPMG ROMANIA, SE AUDE? VERIFICATI TOATE CONTRACTELE DE V/C DE LA ORADEA! Eu sunt in posesia a doua dintre ele pe care le tin pentru zile negre! Dar NIMENI NU STIE CARE SUNT!

    O sa fie foarte multi mici investitori deoarece vad ce mult au castigat cei care s-au inscris mai repede .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb