Cu o creştere de 4,66%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 11 - 18 decembrie, titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au urcat pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.
Este o performanţă care apare în contextul în care, pentru intervalul avut în vedere, cotaţiile majorităţii titlurilor listate la bursa din Bucureşti au suferit deprecieri, toţi cei trei indici analizaţi fiind în scădere, în perioada 11 - 18 decembrie.
Cotaţia emitentului s-a tranzacţionat în doar trei şedinţe din cele şase cuprinse în intervalul analizat, preţul acţiunilor PTR oscilând între o stagnare, înregistrată în data de 18 decembrie, pe fondul unui rulaj de 4.520 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 16.250 de acţiuni şi o apreciere, de 3,25%, apărută în data de 11 decembrie, pe fondul unui rulaj de 18.942 de titluri.
De menţionat că emitentul are o lichiditate şi o capitalizare redusă, elemente care favorizează oscilaţii mai mari ale preţului.
De la începutul anului şi până în prezent, titlurile Rompetrol Well Services au suferit o retragere de 15,5%, în raport cu moneda euro.
Începând cu data de 14 noiembrie, societatea a numit un nou director economic în persoana doamnei Luiza Roxana Moise, pentru un mandat de 4 ani şi jumătate.
Pentru primele nouă luni ale anului, Rompetrol Well Services a raportat un profit net de 7,55 milioane de lei, semnificativ mai mare decât profitul net realizat în perioada similară din anul trecut, de doar 0,71 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri a societăţii, pentru aceeaşi perioadă a anului, s-a dublat în comparaţie cu cea raportată pentru intervalul încheiat la 30 septembrie 2017, ajungând la 42,67 milioane de lei de la 26,11 milioane de lei.
Societatea este controlată în proporţie de 73,01% de KMG International, companie înregistrată de proprietarul kazah la Amsterdam, iar fondul KJK Balkan Holding, cu sediul în Luxemburg, deţine 10,68% din companie, în timp ce diferenţa se tranzacţionează liber la BVB.
Capitalizarea la bursă a societăţii este de 89,02 milioane de lei.
Pe poziţia secundă în topul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 11 - 18 decembrie, se clasează titlurile STK Emergent (STK), care s-au apreciat cu 2,88%, în raport cu moneda euro, în timp ce pe ultima treaptă a podiumului randamentelor se situează titlurile Compa (CMP), cu o creştere de 2,83%, în raport cu moneda unică.
Toţi cei trei indici ai bursei noastre avuţi în vedere, anume BET, BET-FI şi BET-XT au înregistrat deprecieri ale cotaţiei bursiere în intervalul 11 - 18 decembrie, cea mai mare, de 1,81%, fiind marcată de indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa locală.
Din cadrul acestui coş de acţiuni, cea mai performantă evoluţie a fost avută de titlurile CMP.
Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,78%, cel mai bun comportament din structura sa fiind consemnat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,48%, în intervalul menţionat.
Indicele financiar BET-FI a consemnat cea mai redusă depreciere, de doar 0,74%, în contextul în care SIF Oltenia (SIF5) a raportat o apreciere de 2,83%, în intervalul 11 - 17 decembrie, în raport cu moneda euro.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 10 - 17 decembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au urcat cu 1,09%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Monolith, cu o creştere de 0,64%, în timp ce titlurile BT Index Austria ATX, care s-au apreciat cu 0,62%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a crescut cu 0,09%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,11%, în intervalul 11 - 17 decembrie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,15%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 9,27%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.818 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 67,23 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.