Acţiunile "Băncii Transilvania" (TLV) au înregistrat, în perioada 11-18 martie 2016, o creştere de 12,31%, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicii BET şi BET-XT ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la "Tradeville", ne-a declarat: "În opinia noastră, principalul motiv al supraperformanţei TLV a fost anunţarea unui dividend surprinzător de mare, al cărui randament brut era format la momentul anunţului chiar din două cifre. (...) Venind după performanţele deosebite din ultimii ani, această ştire a fost suficient de importantă pentru a învinge reticenţa pieţei referitoare la eventualele efecte adverse ale incertitudinii generate de Legea dării în plata".
Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a decis să propună Adunării Generale a Acţionarilor distribuirea profitului anului 2015, prin acordarea unui dividend excepţional în numerar, în valoare de 1,2 miliarde de lei, precum şi prin acordarea de acţiuni gratuite, care va majora capitalul social cu 620 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă remis, joi, redacţiei. Dividendul brut pentru fiecare acţiune va fi în cuantum de 0,39 lei.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a crescut cu 3,14%, raportat la euro, iar indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 2,39%, o contribuţie importantă la evoluţia lor pozitivă având acţiunile TLV.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 2,04%, cel mai bun randament din cadrul indicelui fiind înregistrat de titlurile "SIF Moldova" (+6,13%).
• Avans de 19,58% pentru "Electroargeş"
Acţiunile producătorului de electrocasnice "Electroargeş" (ELGS) au avut cea mai mare creştere de la Bursa de Valori Bucureşti, de 19,58%, în perioada 11-18 martie 2016.
Conducerea ELGS a propus distribuţia unui dividend brut pe acţiune de 0,095 lei din profitul realizat în 2015, echivalent unui randament de 16%. Dividendele propuse spre distribuţie sunt cu 58% mai mari decât cele plătite de companie anul trecut, datorită majorării ratei de distribuţie din profitul net. Data de înregistrare este 29 septembrie, iar data plăţii dividendelor va fi 14 octombrie 2016, potrivit unui comunicat remis BVB.
Locul al doilea în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit titlurilor "Banca Transilvania", acestea fiind urmate de acţiunile "Retrasib" (+11,88%).
• "ETF - BET Tradeville", cel mai performant fond
Fondul "ETF - BET Tradeville" a înregistrat o creştere de 2,63%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 10-17 martie.
"În ceea ce priveşte ETF BET Tradeville, acesta este unul dintre momentele în care fondurile pasive pe indici performează cel mai bine: piaţa îşi revine după o perioadă de scădere şi revenirea are o amplitudine care surprinde plăcut", ne-a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la "Tradeville".
Topul fondurilor a fost completat de "BT Index Austria ATX", cu o creştere de 2,63%, şi "BT Index România ROTX", cu un avans de 2,08%.
În intervalul 11-18 martie, leul s-a depreciat cu 0,17% faţă de euro, iar cotaţia aurului a coborât cu 2,4%, la cursul BNR.
Tradiţionaliştii, care ar fi preferat să îşi ţină banii la bancă, în perioada analizată, ar fi obţinut cele mai bune rezultate la Bancpost, atât pentru sumele în lei, cât şi pentru cele în euro.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2016, 11:59)
Actiunile TLV nu pot sa creasca . Banca a devenit captiva sifului. Deciziile ASF sunt anormale. Limitezi nr de actiuni sau valoarea actiunilor. O societate cu niste reguli de functionare tine captiva o alta societate cu alte reguli. Banca Transilvania are valoare sau nu? Daca are , atunci actiunile trebuie sa creasca si sa scada in functie de valoare, nu in functie de deciziile ASF cu privire la sif. Piata de capital in RO este foarte mica, siful nu are ce sa cumpere, deci cumpara ce poate, foarte mult. Daca pui conditie de expunere pe valoare ai trimis in captivitate o companie. Eventual , siful nu trebuie sa mai poata cumpara... Nu inteleg de ce nu poate sa creasca actiunea, daca banca este valoroasa. Poate nu este!
1.1. Banca valotoasa ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mircea în data de 22.03.2016, 17:12)
BTL chiar este valoroasa.Si pe cit este de valoroasa ,pe atit de mic este pretul actiunii! Faceti o analiza in paralel cu cealalta banca listata(BRD),mai ales in dinamica ,referitor la :active, volum de credite,depozite atrase,credite neperformante(NPL)si nu in ultimul rind profitul,care intereseaza cel mai mult pe actionari si se va constata performanta B.Transilvania.Atunci de ce pretul actiunii este tinut pe loc?Fiind actionar minoritar,am urmarit cu atentie evolutia pretului actiunii si de foarte multe ori am constatat ca desi pe parcursul zilei acesta evolua pozitiv,in perioada inchiderii zilei de
lucru acesta era dus pe valori negative.De catre cine si in interesul cui ?Ne poate raspunde subsidiara cu activitate de brokeraj ?Presimt ca nu este straina!!
Pentru decizia luata de managementul BTLde repartizare a profitului ptr 2015 felicitari si de ce nu multumiri! Pentru ca chiar le merita.
1.2. are active foarte sanatoase (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de wlad în data de 22.03.2016, 22:15)
in comparatie cu alte banci este numarul 1 in europa,nici o alta banca din europa nu a raportat un profit asa mare la o valoare asemanatoare activelor