CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 MARTIE - 11 APRILIE 2014 Claudiu Cazacu: "Aurul ar putea ajunge la 1500 de dolari/uncie la sfârşitul anului"

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 aprilie 2014

Claudiu Cazacu: "Aurul ar putea ajunge la 1500 de dolari/uncie la sfârşitul anului"

Aurul a înregistrat o scădere de 2,56% faţă de moneda euro, în perioada 11 martie - 11 aprilie 2014.

Claudiu Cazacu, analist financiar la "XTB" România ne-a declarat: "Aurul a pierdut peste 110 dolari pe uncie între 14 martie şi 1 aprilie, dar această dinamică a reprezentat doar o corecţie de aproximativ 50% din aprecierea mai amplă din primele trei luni ale anului, care a adus un plus 15,2%".

Domnia sa este de părere că aurul a revenit în atenţia investitorilor odată cu escaladarea riscurilor de înfruntări violente în Ucraina, a lămuririlor de la şedinţa FED care arată că programul de stimulare a economiei va mai continua o vreme, şi a abordării mai stimulative a Băncii Centrale Europene (BCE).

"Cheia o reprezintă evenimentele din estul Ucrainei. Fără o liniştire, aurul s-ar putea apropia de 1400 dolari/uncie, în săptămânile următoare", a comentat Claudiu Cazacu, care a concluzionat: "Având în vedere sensul politicii monetare în Europa şi Japonia, riscurile de inflaţie pe termen lung şi instabilitatea politică, investitorii prudenţi ar putea decide alocarea unei porţiuni din portofoliu în instrumente financiare care au legătură cu aurul, sau aur fizic. În viziunea noastră, aurul ar putea să se apropie de 1500 dolari/uncie la finalul anului".

Acţiunile "Alumil"au crescut cu 86,45%

Titlurile companiei "Alumil Rom Industry" (simbol ALU) au înregistrat o creştere de 86,45%, raportat la moneda europeană, fiind cea mai profitabilă acţiune de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în perioada 11 martie - 11 aprilie 2014.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

În urma acţiunilor ALU s-au situat titlurile companiei "Altur" (simbol ALT), care s-au apreciat în aceeaşi perioadă de timp cu 29,06%, raportat la moneda europeană.

Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.

De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.

Podiumul a fost completat de acţiunile companiei "VES" Sighişoara (VESY), care au crescut în perioada analizată cu 28,59%, raportat la euro.

Titlurile "Transelectrica" - avans de 13,05%

Acţiunile companiei "Transelectrica" (simbol TEL) ar fi adus investitorilor un profit de 13,05%, raportat la moneda europeană, în perioada 11 martie - 11 aprilie 2014, reprezentând cel mai bun plasament atât din indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la BVB, cât şi din indicele BET-XT.

Conducerea "Transelectrica" propune acţionarilor un dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Suma totală care ar urma să fie distribuită este de 163.319.400 lei.

Indicii BET şi BET-XT, s-au apreciat în perioada analizată cu 2,53%, respectiv 0,27%.

În schimb, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) plus Fondul Proprietatea (FP) a scăzut cu 5,82%, raportat la moneda europeană în perioada 11 martie - 11 februarie 2014.

Cel mai bun randament pe BET-FI a fost înregistrat de acţiunile FP, care s-au apreciat cu 1,33%, raportat la moneda euro.

"Certinvest BET Index" - fondul cu cel mai bun randament

"Certinvest BET Index" a înregistrat în perioada analizată un avans de 2,84%, raportat la moneda europeană, fiind fondul cu cel mai bun randament de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Certinvest BET Index este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti. Fondul are la bază corelarea performanţelor cu cele obţinute de indicele principal al BVB, Indicele BET. Astfel, fondul investeşte în proporţie de peste 90% în cele mai lichide 10 acţiuni listate pe bursă, se arată pe site-ul companiei.

Podiumul fondurilor a fost completat de "Acţiuni Europa Regional" şi "FDI Carpatica Global", ambele urcând cu 2,27% în perioada 11 martie - 11 aprilie 2014.

Pe segmentul depozitelor la bănci, "MKB Nexte Bank" ar fi adus un plus de 1,17% investitorilor, în cazul plasamentelor în moneda naţională.

De asemenea, în cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus un randament de 0,21% în perioada analizată.

Moneda naţională s-a apreciat în perioada analizată cu 0,83% faţă de euro, paritatea eur/ron ajungând la valoarea de 4.4620.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb