CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12-19 IUNIE Acţiunile SIF4, cea mai mare creştere din BET-FI

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 iunie 2017

Acţiunile SIF4, cea mai mare creştere din BET-FI

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea s-a apreciat, în perioada 12-19 iunie, cu 0,7%, raportat la moneda euro, fiind singurul dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) analizaţi care a crescut, în perioada menţionată.

Din componenţa acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a urcat cu 3,2%, în intervalul 12-19 iunie.

Miercuri, 14 iunie, preţul acţiunilor SIF4 a urcat cu 2,22%, cea mai mare apreciere din perioada analizată, pe fondul unui rulaj de 362.537 de titluri, de peste două ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 166.000 de unităţi.

Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii SIF4 s-a înscris pe un trend ascendent începând din prima jumătate a lunii mai, când media mobilă simplă de 20 de zile (instrument de analiză tehnică ce identifică şi cuantifică trendul pe termen scurt) a trecut peste media mobilă simplă de 50 de zile (ce identifică trendul pe termen mediu), semnalând faptul că ritmul de creştere a preţului acţiunilor pe termen scurt l-a depăşit pe cel înregistrat pe termen mediu.

Pe 13 iunie, a fost înregistrată o tranzacţie "deal" cu un pachet de 0,23% din SIF Muntenia, la un preţ de 0,8740 lei/unitate, cu 8,44% peste cotaţia de referinţă.

Anul acesta, dividendul pe care-l va distribui societatea de investiţii financiare este de 0,04 lei/acţiune, fiind alături de SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3) singurele societăţi din componenţa indicelui BET-FI care vor acorda dividende în acest an. Fondul Proprietatea a făcut distribuţii de numerar către acţionari, în urma programelor de răscumpărare.

De altfel, în cadrul indicelui BET-FI, pe locul al doilea în topul creşterilor din perioada 12-19 iunie se află acţiunile SIF3, cu o apreciere de 2,49%, în timp ce locul al treilea este ocupat de titlurile SIF2, ce au urcat cu 2,36%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Profitul net al "SIF Muntenia" (SIF4), în primul trimestru din 2017, a fost de 5,67 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de aproape 11 milioane de lei înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ul BVB.

Ponderea titlurilor SIF4 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 10,82%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, a scăzut cu 0,74%, în perioada menţionată.

În cadrul acestuia, cea mai mare creştere au avut-o titlurile Teraplast (TRP), care au urcat cu 6,82%.

Potrivit raportului publicat luni, 19 iunie, pe site-ul bursei, Teraplast a devenit acţionar majoritar al producătorul de ţiglă Depaco, odată cu achiziţia unui pachet de încă 10% din părţile sociale ale companiei, primind, pe data de 30 mai, din partea Consiliului Concurenţei, acordul pentru achiziţia a 50% din Depaco.

Pe data de 19 iunie, acţiunile TRP au urcat cu 3,38%, cea mai importantă apreciere avută de preţul titlurilor producătorului de materiale de construcţii în perioada analizată. Rulajul înregistrat a fost de 184.483 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 130.000 de unităţi.

Ponderea companiei în indice este de 0,52%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 0,99%, raportat la moneda euro, în perioada 12-19 iunie, reprezentând indicele cu cea mai mare scădere, dintre cei analizaţi.

În cadrul celui mai important indice al pieţei de acţiuni locale, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au crescut cu 3,95%.

Pe data de 19 iunie, preţul titlului BRD s-a apreciat cu 0,29%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 369.500 de unităţi.

Ponderea acţiunilor societăţii bancare în indicele BET este de 11,25%.

Titlurile grupului de companii specializate în vânzări şi servicii de promovare în domeniul sănătăţii Farmaceutica Remedia (RMAH) s-au apreciat cu 17,41%, în perioada 12-19 iunie, reprezentând acţiunile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană, în perioada menţionată.

Luni, 19 iunie, titlurile RMAH au stagnat, pe fondul unui rulaj de 21.327 de titluri, puţin peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 19.000 de unităţi.

Volatilitatea mare a preţului acţiunilor RMAH apare şi pe fondul lichidităţii reduse a emitentului.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor TRP, în perioada menţionată, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BRD.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 9-16 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,01%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat Active Dinamic, a cărui creştere a fost de 0,57%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului Fortuna Gold, ce au urcat cu 0,25%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 12-19 iunie, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,5%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,2%, iar moneda naţională a scăzut cu 0,53% faţă de euro, în perioada 12-19 iunie.

Preţul monedei digitale Bitcoin a scăzut, în perioada 12-19 iunie, cu 1,56%.

Ieri, la ora 13:00, Bitcoin se tranzacţiona în jurul nivelului de 2.650 de dolari (aproximativ 10.915 lei, la cursul de schimb de marţi, de 4,1189 lei, pentru un dolar), potrivit CoinDeskPrice Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Conform site-ului "coinmarketcap.com", marţi, la aceeaşi oră, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 42,7 miliarde de dolari.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb