CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 SEPTEMBRIE BT Index Austria ATX conduce topul fondurilor de investiţii

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 septembrie 2018

BT Index Austria ATX conduce topul fondurilor de investiţii

Ca urmare a aprecierii, în ansamblu, a celor mai importante acţiuni listate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), titlurile BT Index Austria ATX, ce afişează o rentabilitate de 1,68%, în intervalul 11 - 18 septembrie, se situează pe prima poziţie în topul randamentelor fondurilor de investiţii, în perioada menţionată.

BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, ce investeşte în acţiuni listate pe piaţa austriacă, minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă principalul indice al bursei din Viena, ATX (Austrian Traded Index), se arată pe site-ul BT Asset Management, societatea care administrează fondul.

Diferenţa este reprezentată de plasamente în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investiţiilor în acţiunile cotate.

La data de 18 septembrie, circa 88% din activele sale erau investite în acţiuni, 10% depozite bancare, restul fiind dat de disponibil la vedere.

Astfel, performanţa fondului BT Index Austria ATX se datorează evoluţiei coşului de acţiuni ATX, care a marcat, în intervalul menţionat, o creştere de 1,96% (procentaj calculat pe baza cotaţiilor de închidere).

Pentru perioada 11 - 18 septembrie, cotaţia celor mai importanţi cinci emitenţi ce compun indicele austriac a înregis­trat aprecieri consistente.

Practic, preţul acţiunilor Erste la Bursa din Viena, emitentul cu cea mai mare pondere în indicele austriac şi, implicit, în fondul BT Index Austria ATX, a urcat cu 5,06%, în perioada menţionată, în timp ce titlurile OMV, cea de-a doua companie ca reprezentativitate în ATX, au crescut cu 1,28%, în acelaşi interval de raportare.

Acţiunile Voestalpine, cea de-a treia companie ca importanţă din indicele austriac, s-au apreciat cu 1,31%, în perioa­da 11 - 18 septembrie, în timp ce titlurile Raiffeisen Bank International, al patrulea emitent ca reprezentativitate în ATX şi în BT Index Austria ATX, au urcat cu 4,87%.

În acelaşi interval de raportare, preţul acţiunilor Andritz, al cincilea component ca reprezentativitate din cadrul indicelui ATX, a crescut cu 4,35%.

Pe locul al doilea în clasamentul fondurilor de investiţii se află OTP Euro Premium Return, cu o creştere de 0,8%, în timp ce titlurile OTP Expert, care s-au apreciat cu 0,21%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate treisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia celor cinci SIF-uri, s-a apreciat cu 0,11%, în raport cu moneda euro, în perioada 12 - 19 septembrie, în timp ce indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a coborât cu 0,32%, în acelaşi interval de timp.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror creştere de fost de 3,44%, în perioada menţionată.

Miercuri, 19 septembrie, cotaţia SNP a crescut cu 0,58%, pe fondul unui volum de tranzacţionare de 7,63 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 10,8 milioane de titluri.

Ponderea acţiunilor SNP în indicele BET este de 17,12%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, importanţa acţiunilor societăţii de petrol şi gaze este de 15,54%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a coborât cu 1,55%, în intervalul 12 - 19 septembrie, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada menţionată, a fost avută de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 0,38%.

Pe data de 19 septembrie, preţul acţiunilor fondului s-a apreciat cu 1,12%, în contextul unui rulaj de 2,38 de milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de 4,62 milioane de titluri.

Ponderea titlurilor FP în indicele BET-FI este de 29,94%. Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 12 - 19 septembrie, este condus de acţiunile Erste Group Bank (EBS), cu un avans de 5,53%, în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua a topului randamentelor bursei noastre este ocupată de titlurile Dafora (DAFR), care au înregistrat un salt de 3,82%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Condmag (COMI), care au marcat o creştere de 3,55%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,38%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,28%, în intervalul 12 - 19 septembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,24%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 0,29%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.400 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 110,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb