CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14-21 MAI Carpatica a preluat conducerea randamentelor, după a treia propunere de fuziune cu Nextebank

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 mai 2015

Carpatica a preluat conducerea randamentelor, după a treia propunere de fuziune cu Nextebank

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) s-au apreciat cu 11,39%, în perioada 14-21 mai, raportat la moneda euro, preluând conducerea randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce Nextebank a transmis acţionarilor o nouă ofertă de fuziune.

Acţionarii Carpatica au respins deja de două ori ideea fuziunii.

Nextebank a propus să fie absorbită de BCC, urmând ca la finalizarea fuziunii, pe baza estimărilor preliminare, Banca Carpatica să aibă o bază de active de aproximativ 70 de milioane de euro.

În oferta transmisă pe 15 mai, Nextebank îşi exprimă intenţia să preia un pachet de 20% din acţiunile BCC, deţinute de acţionarul majoritar al acesteia, Ilie Carabulea, astfel încât, în urma operaţiunii, proprietarul său - fondul EEAF Financial Services - să aibă un pachet de cel puţin 54,5% în noua bancă.

În operaţiune, valoarea justă propusă a Băncii Carpatica este de 135 milioane lei, iar cea a Nextebank de 168 milioane lei, rata de schimb între bănci pentru proiectul de fuziune fiind 0,8/1.

Potrivit Nextebank, valorile propuse reflectă constatările din evaluările financiare, ale taxelor, IT şi resurse umane şi juridice şi a evaluărilor efectuate de consultantul independent contractat la data de 31 mai 2014 de ambele bănci, împreună cu evaluarea privind evenimentele ulterioare până în prezent, inclusiv informaţiile publicate privind cele mai recente rezultate financiare auditate la 31 decembrie 2014.

Brokerii sunt de părere că scenariile privind viitorul Băncii Carpatica sunt extrem de variate, în timp ce unii acţionari nu dau şanse prea mari reuşitei fuziunii, la a treia tentativă.

În topul creşterilor, au mai intrat titlurile "Comelf" Bistriţa (CMF) şi "Teraplast" (TRP), emitenţi cu rulaje reduse.

În săptămâna analizată, indicii bursieri au reuşit să se aprecieze uşor, SIF-urile şi Fondul Proprietatea remarcându-se din pluton.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 0,16%, tras în sus de aprecierea "Transgaz" (TGN), cu 2,49%.

Profitul transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) a scăzut în primele trei luni ale acestui an cu peste 26 milioane lei (12%), la 199, 3 milioane lei.

Totodată, îndicele extins BET-XT s-a apreciat cu 0,24%, iat BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,49%.

În cadrul BET FI, cel mai mult au urcat titlurile FP, cu 0,85%.

Între fondurile de investiţii, titlurile FDI Audas Piscator au înregistrat cea mai mare creştere, de 3,17%, raportat la euro, fiind urmate de OTP Premium Return (+1,14%) şi You Invest Active RON (+0,96%).

Cotaţia aurului a urcat cu 1,95%, în perioada 14-21 mai raportat la moneda euro, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,28%.

La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Millennium Bank (+0,03%), în timp ce un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,33 faţă de euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.

Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb