CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 NOIEMBRIE Topul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 23 noiembrie 2018

Topul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 14 - 21 noiembrie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, în contextul în care doar cincisprezece dintre emitenţii cu acţiunile cărora s-au înregistrat tranzacţii, în perioada avută în vedere, au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Electromagnetica (ELMA), al căror preţ a înregis­trat un avans de 9,63%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 14 - 21 noiembrie, preţul acţiunilor ELMA a fluctuat între o scădere de 2,92%, apărută în data de 16 noiembrie, în contextul unui rulaj de 842.396 de unităţi, şi o creştere de 10,48%, apărută pe 15 noiembrie, pe fondul unui volum de 9.550.363 de titluri.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 1.921.588,14 lei.

La începutul şedinţei de tranzacţionare din 15 noiembrie, emitentul a publicat rezultate financiare pozitive pentru primele nouă luni ale acestui an. Potrivit acestora, pentru perioada încheiată la 30 septembrie, compania a înregistrat un profit net 16,67 milioane de lei, în creştere cu circa 166%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2017, şi o cifră de afaceri de 78,37 milioane de lei, cu 52% mai mult decât cea consemnată la finalul primelor nouă luni ale anului trecut.

Raportat la preţul de închidere din data de 21 noiembrie 2018, de 0,137 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 92,61 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), societate aflată în insolvenţă, a căror apreciere a fost de 7,14%, în raport cu moneda euro.

În perioada 14 - 21 noiembrie, cotaţia OLT a fluctuat între o scădere de 2,87%, avută pe 15 noiembrie, şi un salt de 9,17%, consemnată pe 16 octombrie, pe fondul unui rulaj de 68.477 de titluri.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 126,64 milioane de lei, a raportat pe data de 13 noiembrie cele mai bune rezultate financiare, la nouă luni, de la intrarea în insolvenţă în 2013. După primele trei trimestre, profitul net al combinatului petrochimic Oltchim a crescut cu 110,4%, de la 39,9 milioane de lei, la 83,95 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri al OLT a crescut, în primele nouă luni ale anului, cu 117 milioane de lei, respectiv cu 16%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Valoarea transferurilor cu titlurile companiei, pentru perioada analizată, este de 181.246,21 de lei.

Cu o apreciere de 6,45%, în intervalul 14 - 21 noiembrie, acţiunile Societăţii de Construcţii Napoca (NAPO) completea­ză podiumul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În acest interval, cotaţia NAPO s-a tranzacţionat în doar trei şedinţe, oscilând între o scădere de 2,14%, înregistrată pe 14 noiembrie, în contextul unui volum de 959 de unităţi şi o creştere de 6,57%, avută pe 20 noiembrie, pe fondul unui rulaj de 3.000 de acţiuni.

Suma transferurilor cu titlurile NAPO, în intervalul menţionat, a fost de 8,610,38 de lei.

Societatea de construcţii a raportat, pentru primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 1,66 milioane de lei, în scădere cu 66% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce activele totale au înregistrat o scădere de 10%, în comparaţie cu primele nouă luni ale anului trecut, până la valoarea de 97,55 de lei.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de aproximativ 9,1 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 2.111.444,13 lei, cu mult mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Nuclearelectrica (SNN), cel mai rentabil emitent din indicii BET şi BET-XT, în perioada 14 - 21 noiembrie, care, doar pe data de 20 noiembrie, a cumulat transferuri în sumă de 5.454.042,03 lei.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 228,35 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea SNN la bursă este de 2,72 miliarde de lei.

Toţi cei trei indici ai bursei noastre avuţi în vedere, anume BET, BET-FI şi BET-XT au înregistrat deprecieri ale cotaţiei bursiere în intervalul 14 - 21 noiembrie, cea mai mare, de 2,27%, fiind marcată de indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP).

Din cadrul acestui coş de acţiuni, toţi emitenţii au înregis­trat scăderi ale cotaţiei, cea mai mică dintre acestea fiind a titlurilor FP, de 0,22%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide cincisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o depreciere de 0,29%, comparativ cu moneda unică, în timp ce indicele extins BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de companii listate la bursa locală, a suferit o retragere de 0,64%, în intervalul 14 - 21 noiembrie.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, acţiunile SNN au avut cea mai bună performanţă, crescând cu 5,91%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

În clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 13 - 20 noiembrie, s-au înregistrat numai scăderi, cea mai mică dintre acestea fiind avută de titlurile BT Euro Obligaţiuni, care s-au depreciat cu 0,02%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află ERSTE Bond Flexible Romania EUR, cu o retragere de doar 0,03%, în timp ce titlurile Certinvest Obligaţiuni, care s-au depreciat cu 0,05%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,94%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,12%, în intervalul 14 - 21 noiembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, şi-a continuat scăderea, suferind o retragere de 20,09%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 4,441 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 78,33 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb