CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14-22 AUGUST Creştere de 0,47% pentru BET-FI

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 august 2017

Creştere de 0,47% pentru BET-FI

Dragoş Mesaroş, "Goldring": "Se face lobby pentru desfiinţarea pragului de deţinere la SIF-uri"

Înregistrând o creştere de 0,47% în ultima săptămână (perioada 14-22 august), indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, reprezintă coşul de acţiuni cu cea mai bună evoluţie dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) analizaţi, în intervalul de timp menţionat.

Domnul Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, arată că aprecierea indicelui financiar se datorează creşterii preţului SIF-urilor, care este dată de discountul dintre preţ şi activul net/acţiune. De asemenea, analistul este de părere că, în prezent, se exercită presiune în vederea înlăturării pragului de deţinere la aceste societăţi.

Domnul Mesaroş ne-a declarat: "Aprecierea BET-FI este dată de creşterea înregistrată de SIF-uri. Cele mai bune evoluţii au fost avute de SIF Moldova (SIF2), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), chiar dacă aprecierile au apărut pe volume ceva mai mici.

În opinia mea, investitorii cumpără acţiuni la aceste societăţi datorită discountului dintre preţ şi activul net/acţiune, care este destul de mare. De asemenea, activul SIF-urilor s-a apreciat în ultimele luni. În plus, şi graficele acestor societăţi arată bine (n.r. preţul se află pe trend ascendent).

Cred că, în momentul de faţă, cineva face lobby pentru desfiinţarea pragului de deţinere de 5% la SIF-uri. În opinia mea, acest lucru este corect, în primul rând faţă de investitorii instituţionali, care doresc să facă profit şi, eventual, să schimbe managementul.

Din punctul meu de vedere, dintre cele cinci societăţi, SIF2, SIF5 şi SIF1 au cel mai mare potenţial.

Consider că SIF Muntenia (SIF4) s-a apreciat destul de mult în ultimul timp. SIF Transilvania (SIF3) se află în consolidare pe termen lung şi nici managementul societăţii nu mi se pare performant".

Din perspectiva analizei tehnice, BET-FI se află pe o tendinţă ascendentă atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu, cotaţia indicelui aflându-se deasupra mediilor mobile simple de 20 respectiv 50 de zile (media mobilă reprezintă un instrument tehnic de identificare a trendului, perioada de 20 de zile indicând termenul scurt, iar cea de 50 de zile termenul mediu).

În intervalul de timp menţionat, cotaţia indicelui s-a tranzacţionat într-un canal lateral, delimitat de rezistenţa situată în zona nivelului de 35.125 puncte, şi suportul din jurul valorii de 34.330 de puncte (rezistenţa şi suportul reprezintă niveluri de preţ ce funcţionează ca potenţiale bariere în faţa creşterii respectiv scăderii cotaţiei).

Din cadrul BET-FI, cea mai bună evoluţie, în intervalul de timp menţionat, a fost înregistrată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), al căror preţ a urcat cu 1,4%, în raport cu moneda europeană.

Pe data de 22 august, titlurile SIF2 s-au apreciat cu 0,38%, pe fondul unui rulaj de 50.910 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 240.000 de unităţi.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii în indicele BET-FI este de 16,75%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB, s-a depreciat, în perioada 14-22 august, cu 0,14%, în raport cu moneda euro.

Spre deosebire de BET-FI, din punct de vedere tehnic, BET se află în consolidare pe termen scurt, cotaţia acestuia situându-se în apropierea mediei mobile simple de 20 de zile.

Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei româneşti, a fost marcată de acţiunile Romgaz (SNG), a căror apreciere a fost de 4,36%, în intervalul de timp menţionat.

Marţi, 22 august, titlurile SNG au urcat cu 2,61%, fiind transferate 458.029 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 123.800 de acţiuni.

Ponderea titlurilor SNG în principalul indice al pieţei este de 9,91%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, s-a apreciat cu 0,07%, raportat la moneda euro, în perioada analizată.

Din componenţa indicelui extins, cel mai mare avans a fost consemnat de titlurile Impact Developer & Contractor (IMP) a căror apreciere, în intervaul 14-22 august, a fost de 14,1%.

Pe data de 22 august, acţiunile IMP şi-au continuat creşterea, preţul acestora apreciindu-se cu 8,22%, în contextul unui rulaj de 302.684 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 91.400 de unităţi.

Tot acţiunile IMP conduc şi clasamentul celor mai bune randamente de la BVB, locul al doilea fiind ocupat de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), care au urcat cu 10,6%.

Poziţia a treia a fost ocupată de acţiunile TBM (Turbomecanica), a căror apreciere a fost de 5,61%, în perioada menţionată.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 14-21 august, este condus de titlurile FDI Piscador Equity Plus, care au crescut cu 0,31%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat Certinvest BET-FI Index, ce a înregistrat o apreciere de 0,27%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Audas Piscador, care au urcat cu 0,2%.

Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul de timp 14-22 august, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,3%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,59%, iar cursul monedei naţionale în raport cu euro s-a depreciat 0,34%, în intervalul de timp precizat.

Criptovaluta Bitcoin a scăzut cu 2,17%, în raport cu moneda europeană, în perioada 14-22 august.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.635 de euro (aproximativ 16.675 lei, la cursul de schimb de miercuri, de 4,5873 lei, pentru un euro).

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de circa 59,4 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

-Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb