Titlurile Turbomecanica Bucureşti (TBM) au marcat un salt de 2,81%, în raport cu moneda euro, în perioada 15 - 22 aprilie, situându-se astfel pe poziţia a treia în topul rentabilităţilor acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
Este o evoluţie ce apare în condiţiile în care mâine, 25 aprilie, acţionarii companiei se vor întâlni pentru a aproba propunerea conducerii Turbomecanica de a distribui suma de 14,78 milioane de lei, echivalentul a circa 60% din profitul anului trecut, de 24,84 milioane de lei, valoarea dividendului brut fiind de 0,04 lei ceea ce, la ultima cotaţie TBM din data de 15 aprilie, de 0,293 lei, oferea investitorilor un randament brut de 13,65%, printre cele mai mari de la BVB.
Raportat la preţul de închidere al acţiunii emitentului din data de 22 aprilie (ultima şedinţă de tranzacţionare avută în vedere), de 0,3 lei, randamentul brut este de 13,33%.
Pentru perioada avută în vedere, cotaţia TBM a oscilat între trei şedinţe de stagnare, cu volume situate sub media ultimei luni de tranzacţionare şi o creştere de 1,69%, înregistrată în data de 19 aprilie, pe fondul unui rulaj de 818.498 de titluri, peste media ultimei luni bursiere de circa 304.000 de acţiuni.
Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii companiei ce activează în industria aeronautică se situează pe o tendinţă ascendentă pe graficul zilnic atât pe termen scurt şi mediu cât şi pe termen lung, cotaţia TBM tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20,50 şi 200 de zile, relevante pentru aceste orizonturi de timp.
Rezistenţa se găseşte la pragul de 0,32 lei/titlu, în timp ce primul suport se află la 0,286 lei/unitate, iar cel de-al doilea la 0,28 lei/unitate.
De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunii TBM a cunoscut o creştere de 36,36%.
Turbomecanica a obţinut un profit net preliminar de 24,38 milioane de lei, în 2018, cu 78,61% peste cel din anul anterior, în condiţiile în care veniturile din vânzări au urcat cu 12,76%, până la 113,62 milioane de lei, potrivit raportului publicat de companie pe site-ul BVB.
Cel mai mare acţionar al societăţii, cu o deţinere de 25,92%, este Radu Viehmann, directorul general al emitentului, în timp ce Dana Maria Ciorapciu, are 15,16% din capitalul social al Turbomecanica.
Valoarea de piaţă a companiei este de circa 110,8 milioane de lei.
Pe poziţia a doua a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la BVB, în intervalul 15 - 22 aprilie, se situează acţiunile Nuclearelectrica (SNN) cu un avans de 2,95%, în timp ce acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au cunoscut o creştere de 2,92%.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o apreciere de 1,66%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele extins BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre de capital, a marcat un avans de 1,49%.
Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie au avut-o, în intervalul menţionat, titlurile SNN, ce au o pondere de 1,8% în BET şi de 1,72% în BET-XT.
Indicele BET-FI a urcat cu 0,76%, în perioada 15 - 22 aprilie, cea mai bună evoluţie din cadrul său fiind marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), ce au avut un avans de 1,36%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.
Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău în indicele BET-FI este de 18,12%.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 - 22 aprilie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au raportat o creştere de 2,32%, faţă de moneda euro.
Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Expert, cu un avans de 1,82%, în timp ce titlurile FDI Audas Piscator, care s-au apreciat cu 1,32%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a crescut cu 0,06%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 15 - 22 aprilie, cu 0,07%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,1%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 7,71%, în intervalul 15 - 22 aprilie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 5.580 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 98,53 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.