Înregistrând o creştere a cotaţiei de 4,81%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 15 - 22 octombrie, titlurile Nuclearelectrica (SNN) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicilor BET şi BET-XT, în contextul în care aprecierea celor două coşuri de acţiuni a fost de 2,05%, respectiv 1,67%, în perioada menţionată.
Pentru cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 15 - 22 octombrie, cotaţia producătorului de energie nucleară a variat între două stagnări, consemnate pe 15 şi 22 septembrie, şi o creştere de 1,4%,consemnată în şedinţa din 18 octombrie, în contextul unui rulaj de 49.149 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 51.199 de titluri.
De asemenea, în şedinţa din data de 16 octombrie, au fost realizate două tranzacţii de tip "deal", în cadrul cărora au fost transferate 400.000 de titluri SNN, la un preţ unitar de 7,7 lei/acţiune, cu 0,13% peste referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 3,08 milioane de lei.
Referitor la evoluţia titlurilor Nuclearelectrica, analiştii de la BT Capital Partners notează, în raportul de analiză tehnică pentru acţiuni listate la bursa locală, publicat pe 22 octombrie: "SNN a ajuns, în cele din urmă, la nivelul 7,9 (lei/acţiune, menţionat în analizele noastre încă din luna iulie. Mai mult, tendinţa de creştere pare destul de robustă şi sunt, astfel, şanse reale ca acţiunea să continue recuperarea până la maximele din prima parte a anului, de la 8,5 lei/unitate.
De partea cealaltă, nivelurile de 7,9 lei/acţiune şi 7,6 lei/acţiune, constituie suporturi (n.r. suportul reprezintă un prag de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) în trendul minor ascendent în formare".
Ieri, în jurul orei 17:00, titlurile emitentului se tranzacţionau la un preţ unitar de 7,96 de lei/acţiune, în scădere cu 0,75%.
În primele şase luni ale acestui an, societatea a obţinut un profit net de 182,3 milioane de lei, cu 15,93% mai mari faţă de profitul net înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 157,2 milioane de lei.
Emitentul are o pondere de 3,5% în indicele BET, iar valoarea de piaţă a societăţii la BVB este de 2,41 de miliarde de lei.
Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 15 - 22 octombrie, s-au clasat, titlurile Condmag (COMI), care au înregistrat o apreciere de 33,31%, în raport cu moneda unică europeană.
Pe poziţia secundă în această ierarhie s-au situat acţiunile Dafora (DAFR), care au crescut cu 10,37%, în raport cu moneda europeană, în timp ce titlurile emitentului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au consemnat o apreciere de 9,86%, în raport cu moneda euro, completează podiumul celor mai rentabili emitenţi de la bursa locală.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o apreciere de 0,23%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 15 - 22 octombrie, în timp ce acţiunile FP, care au crescut cu 1,71% în perioada avută în vedere, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul acestui coş de acţiuni.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 octombrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 2,4%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o creştere de 2,26%, în timp ce titlurile BT Index Romania ATX, care s-au apreciat cu 1,97%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a cunoscut o depreciere marginală de 0,03%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o scădere minoră de 0,02%, în intervalul 15 - 22 octombrie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig similar, de 0,02%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o scădere marginală de 0,01%, în intervalul 15 - 22 octombrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de circa 6.600 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 112,1 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.