CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 APRILIE OMV Petrom - liderul rentabilităţilor din BET

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 aprilie 2019

OMV Petrom - liderul rentabilităţilor din BET

Marcând un salt al cotaţiei de 4,15%, în intervalul 16 - 23 aprilie, în raport cu moneda euro, acţiunile OMV Petrom (SNP) reprezintă titlurile ce au înregistrat cel mai bun parcurs din rândul emitenţilor ce compun indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, care a crescut cu 1,38%, în perioada menţionată.

Este o evoluţie care se datorează, în mare măsură, unei aprecieri de 3,13%, apărută în şedinţa de tranzacţionare de luni, 22 aprilie, pe fondul unui salt în acea zi de 2,88% al preţului ţiţeiului sortiment Brent de la Bursa de la Londra, care, de altfel, a depăşit pragul de 74 de dolari/baril ajungând la un maximum al ultimelor şase luni. Parcursul titlului SNP din 22 aprilie a avut loc, de asemenea, în contextul unui rulaj de 3,22 milioane de acţiuni, sub media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 5,22 milioane de unităţi, în condiţiile în care vineri şi luni principalele burse din Vest au fost închise cu ocazia Paştelui Catolic şi Protestant.

În restul celor cinci şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 16 - 23 aprilie, cotaţia emitentului a fluctuat între o depreciere de 0,41%, suferită în şedinţa din 16 aprilie, în contextul unui volum tranzacţionat de 1,62 milioane de unităţi, respectiv o apreciere de 0,4%, avută marţi, în data de 23 aprilie, pe fondul unui rulaj de circa 12,72 milioane de acţiuni, când preţul titlului OMV de la bursa vieneză a crescut cu 3,07%.

Totodată, în data de 19 aprilie, acţionarii emitentului au aprobat atât dividendul propus de conducerea producătorului de petrol şi gaze la începutul lunii februarie, de 0,027 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de peste 7%, cât şi un buget care estimează un profit net de 3,2 miliarde de lei în acest an, cu circa 17,5% sub cel obţinut în 2018, de 3,88 miliarde de lei.

OMV Petrom a mai menţionat într-un comunicat că bugetul a fost realizat pe baza unui preţ mediu al ţiţeiului Brent de 70 dolari/baril, dar că luând în considerare evoluţia curentă a pieţei, preţul mediu al ţiţeiului Brent se aşteaptă să înregistreze o valoare medie de 65 dolari/baril.

De asemenea, veniturile din vânzări sunt estimate să se situeze la 16,76 miliarde de lei la finalul lui 2019, cu 5,7% sub cele din 2018, din cauza implementării preţului reglementat la gaze naturale şi a scăderii volumelor de vânzări de gaze naturale (minus 5% faţă de 2018), efect parţial compensat de creşterea volumelor de vânzări de energie electrică (plus 32% în 2019) şi de produse petroliere (în creştere cu 4%).

Sub aspect tehnic, preţul titlului OMV Petrom se găseşte pe o tendinţă ascendentă, pe graficul zilnic, atât pe termen scurt şi mediu, cât şi pe termen lung, SNP tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ cotat) de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp.

De la începutul anului şi până în prezent, titlurile SNP au marcat cel mai bun comportament din componenţa indicelui BET, cu o creştere de 24,04%, în raport cu moneda euro.

În data de 3 mai, compania va publica pe site-ul operatorului de piaţă rezultatele financiare pentru primul trimestru din acest an.

OMV Petrom a realizat un profit net de 4,07 miliarde de lei, în 2018, în urcare cu 64% faţă de profitul net obţinut în anul 2017.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 21,52 milioane de lei.

Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 16 - 23 aprilie, s-au clasat titlurile Şantierul Naval Orşova (SNO), care au înregistrat o creştere de 9,27%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe locul al doilea în acest clasament au urcat titlurile Electroputere (EPT), cu o apreciere de 6,29%, în timp ce ultima treaptă a acestui podium este ocupată de acţiunile Prebet (PREB), cu un avans al cotaţiei de 4,23%.

Toţi cei trei indici analizaţi la această rubrică, BET, BET-FI şi BET-XT, se situează în teritoriul pozitiv, în perioada 16 - 23 aprilie, cel mai bun parcurs fiind avut de indicele BET.

Indicele BET-XT, ce este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a consemnat un avans de 1,16%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o creştere de 0,75%.

Şi din rândul emitenţilor care alcătuiesc indicele extins, acţiunile SNP reprezintă titlurile cu cel mai bun parcurs, în timp ce din cadrul coşului de acţiuni BET-FI, acţiunile FP afişează cel mai bun randament, de 2,8%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 - 22 aprilie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 1,85%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Expert, cu o creştere de 1,61%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 1,57%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,49%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 16 - 23 aprilie, cu 0,04%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 6,87%, în intervalul 16 - 23 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:10, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 5.413 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 96,47 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb