CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 OCTOMBRIE Topul randamentelor de la BVB - dominat de emitenţi cu lichiditate redusă

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 octombrie 2019

Topul randamentelor de la BVB - dominat de emitenţi cu lichiditate redusă

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 16 - 23 octombrie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Practic, cu un avans de 14,71%, în raport cu moneda euro, acţiunile Altur Slatina (ALT), se situează pe prima treaptă a clasamentului celor mai rentabile titluri de la BVB, în perioada 16 - 23 octombrie.

În intervalul avut în vedere, cotaţia ALT a oscilat între o scădere de 1,27%, înregistrată în data de 23 octombrie, pe fondul unui volum de 4,72 milioane de acţiuni, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de 0,412 milioane de titluri şi o creştere de 11,76%, înregistrată în şedinţa din 18 octombrie, când au fost tranzacţionate 0,79 milioane de titluri ALT.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea rulajului total cu titlurile companiei din Slatina s-a ridicat la 404.141 de lei.

Acţiunile TMK-Artrom (ART) au urcat cu 9,44%, în raport cu moneda euro, situându-se astfel pe poziţia a doua a randamentelor de la BVB, în intervalul 16 - 23 octombrie.

Este o evoluţie care apare în condiţiile în care compania a anunţat că acţionarul majoritar, care deţine peste 98%, are intenţia de a lansa o ofertă publică de cumpărare pentru acţiunile producătorului de ţevi.

În intervalul menţionat, cotaţia ART a oscilat între o scădere de 3,03%, apărută în şedinţa din data de 21 octombrie, când au fost tranzacţioate numai 309 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 2.229 de acţiuni şi o creştere de 6,11%, înregistrată în data 17 octombrie, pe fondul unui rulaj de 10.469 de titluri.

În intervalul 16 - 23 octombrire, valoarea totală tranzacţionată cu acţiunile ART s-a ridicat la 56.170,34 lei.

Cu o creştere a cotaţiei de 6,84%, în intervalul 16 - 23 octombrie, acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) se situează pe poziţia a treia a randamentelor de la BVB.

În perioada avută în vedere, cotaţia EFO a oscilat între o scădere de 1,68%, înregistrată în şedinţa din 16 octombrie, pe fondul unui rulaj de 57.305 titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 115.057 acţiuni şi o creştere de 2,5%, înregistrată în data de 22 octombrie, când au fost transferate 227.858 acţiuni EFO.

Cumulat, în intervalul 16 - 23 octombrie, valoarea tranzacţionată cu acţiunile societăţii de servicii turistice din Constanţa s-a ridicat la 53.521,95 lei.

Spre comparaţie, acţiunile Nuclearelectrica (SNN), ce cu o creştere de 6,48% reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicilor BET şi BET-XT, au cumulat, în intervalul 16 - 23 octombrie, un rulaj de 2,285 miliarde de lei, de peste patru ori mai mare decât cel înregistrat în total, în perioada avută în vedere, de transferurile cu acţiunile tuturor celor trei emitenţi care compun topul randamentelor de la BVB.

În plus şi oscilaţiile cotaţiilor sunt mai reduse, în condiţiile în care variaţiile preţului acţiunii SNN pentru perioada avută în vedere s-au situat între o creştere de 0,6%, înregistrată în data de 17 septembrie şi un avans de 1,88%, consemnat în şedinţa din 22 octombrie.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,14%, în intervalul 16 - 23 octombrie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a cunoscut un avans de 1,26%, în aceeaşi perioadă de timp.

Ponderea acţiunilor producătorului de energie nucleară în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre este de 2,17%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa acţiunilor producătorului de energie nucleară este de 2,13%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a cunoscut un avans de 1,03%, în perioada menţionată.

Cu o creştere a preţului acţiunii de 2,08%, acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Ponderea acţiunilor SIF1 în BET-FI este de 17,24%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 15 - 22 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 2,53%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze, al cărei indice de referinţă, ATX, a crescut cu 2,82%, în perioada avută în vedere.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Global Clasa A, cu o apreciere de 1,67%, în timp ce titlurile FDI Omninvest care au urcat cu 1,51%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a stagnat, în intervalul 16 - 23 octombrie, situaţie similară cu cea a evoluţiei cursului monedei naţionale, în raport cu cea europeană, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, câştig similar cu cel adus de depozitele în lei, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 7,04%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 9:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.450 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 134,29 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb