CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 APRILIE - 16 MAI 2014 SIF Transilvania conduce creşterile companiilor din BET-FI

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 mai 2014

SIF Transilvania conduce creşterile companiilor din BET-FI

Milea, "Muntenia Global Invest": "Investitorii au considerat că scăderea accentuată a SIF3 după anunţul privind acordarea de acţiuni gratuite în dauna dividendelor a fost exagerată"

Acţiunile SIF3 Transilvania s-au apreciat cu 10,84%, în perioada 16 aprilie - 16 mai, raportat la moneda europeană, conducând aprecierile în cadrul indicelui BET-FI, care a urcat cu 1,37%, în perioada analizată.

Ion Milea, Director General Adjunct "Muntenia Global Invest", a comentat: "Data de înregistrare pentru acordarea de acţiuni gratuite la SIF3 este în iunie 2014. Creşterea preţului de pe BVB a avut loc în principal datorită creşterii valorii activului net şi existenţei în piaţă a unui trend crescător. În plus, cred că investitorii au considerat că scăderea accentuată a acestui titlu după anunţul privind acordarea de acţiuni gratuite în dauna dividendelor a fost exagerată".

Potrivit domniei sale, în cazul SIF-urilor se observă creşterea valorii activului net datorită aprecierii preţurilor titlurilor tranzacţionate pe BVB.

Ion Milea a mai adăugat că la SIF2 Moldova şi Fondul Proprietatea ne aflăm după datele de înregistrare, astfel că e normală o scădere a preţului de tranzacţionare, în timp ce la SIF5 Oltenia preţul a scăzut pentru că nu s-a acordat dividend. SIF1 Banat Crişana şi SIF4 Muntenia au crescut în ton cu celelalte titluri de pe BVB, a mai precizat domnul Milea.

"În viitor, dacă nu apar în piaţă informaţii referitoare la: pragul de deţinere, modificări de legislaţie şi alte evenimente excepţionale, văd evoluţia SIF-urilor în aceeaşi notă", ne-a mai declarat domnul Milea.

Titlurile SIF3 au avut cea mai mare creştere şi în cadrul indicelui extins BET-XT, care a urcat cu numai 0,38%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a stagnat în perioada analizată, între acţiunile din componenţa sa, "Transelectrica" apreciindu-se cel mai mult, cu 5,30%.

Acţionarii "Transelectrica" au aprobat distribuirea unui dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat, în anul 2013 un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.

Săptămâna trecută, compania a anunţat un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), aferent primului trimestru, cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro).

Plus de 30,20% pentru "COMCM" Constanţa

Acţiunile "COMCM" Constanţa au oferit cel mai bun randament, în perioada analizată, apreciindu-se cu 30,20%.

Acţionarii "COMCM" au hotărât, la AGA de bilanţ, distribuirea unui dividend brut per acţiune de 0,004 lei, respectiv a 91,20% (945.266 lei) din profitul de anul trecut.

SIF Transilvania a lansat, la jumătatea lunii aprilie, o ofertă publică de vânzare a pachetului de 56,72% din "COMCM", la preţul de 0,2504 lei/acţiune, dorind să obţină 7,45 milioane de euro din tranzacţie. Oferta se derulează în perioada 22 aprilie - 22 mai 2014.

Locul secund în topul plasamentelor de la BVB a fost ocupat de acţiunile "Romcarbon" (ROCE) care au înregistrat un câştig de 20,06%, în timp ce locul al treilea a revenit "Uztel" (UZT), cu un plus de 14,95%.

Compania "Aerostar" Bacău (simbol ARS) a înregistrat un profit net de 5,7 milioane lei în primul trimestru (T1) din 2014, uşor în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un raport al companiei.

Cifra de afaceri a societăţii pentru trimestrul I al acestui an este de 48,5 milioane lei, la acelaşi nivel cu primul trimestru din 2013.

Titlurile "Romcarbon" (ROCE) au înregistrat un câştig de 20,75%, în perioada analizată, plasându-se pe locul al treilea în topul acţiunilor.

Pe piaţa fondurilor de investiţii, "Certinvest Dinamic s-a clasat pe prima poziţie, cu o creştere de 4,63%, fiind urmat de FDI Audas Piscator (+4,58%) şi FDI iFond Acţiuni (+4,11%).

Nextebank a oferit, în perioada 16 aprilie - 16 mai 2014, cel mai bun randament la un depozit în lei (1,41%), în timp ce Marfin Bank a avut cea mai mare creştere pentru depozitele în euro (0,21%).

Aurul a urcat, în perioada analizată, cu 0,49% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a apreciat cu 1,10% faţă de euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb