Titlurile "Erste" Bank (EBS) au înregistrat o apreciere de 13,94%, în perioda 16 mai - 16 iunie 2014, raportat la moneda euro, clasându-se pe poziţia a treia în topul plasamentelor.
Erste Group a raportat pentru primul trimestru un profit net de 103,3 milioane euro, în scădere cu 41,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce activele nete au coborât cu 4,36%, la 203,9 miliarde euro, potrivit raportului financiar al băncii.
Topul randamentelor, în perioda analizată, este condus de acţiuni cu o lichiditate mai mică, "Turbomecanica" (TBM) şi "Electroputere" (EPT), care s-au apreciat cu 30,54%, respectiv 23,50%.
Recent, "Electroputere" Craiova a lansat o majorare de capital de peste 80 milioane de lei. Prin această majorare, compania saudita Al - Arrab Contracting Company vrea să compenseze parţial creanţa de 68,7 milioane de euro (din care 10,3 milioane de euro dobânda) pe care în baza unor contracte de împrumut o are asupra societăţii.
Oferta publică primară presupune vânzarea unui număr maxim de 811.309.649 acţiuni nominative cu o valoare nominală de 0,1 lei. Perioada de subscriere este de 31 de zile, începând din 10 iunie 2014.
Indicele BET, care urmăreşte cele mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 7,42%, în perioada 16 mai - 16 iunie, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 5,86%.
Indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, BET-FI a înregistrat o creştere de numai 1,29%, în perioada analizată.
În cadrul indicilor BET şi BET-XT, cel mai bun plasament a fost reprezentat de acţiunile "Transelectrica" (TEL), cu o apreciere de 11,74%, în timp ce, titlurile SIF2 Moldova au avut cea mai bună performanţă din BET-FI (+3,24%).
La începutul lunii, CNTEE Transelectrica a semnat contractul de execuţie pentru realizarea liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kV, pentru interconectarea localităţilor Reşiţa (România) şi Pancevo (Serbia), valoarea contractului fiind de 81.389.615 lei fară TVA, iar linia urmând a fi pusă în funcţiune în cursul anului viitor.
"Transelectrica" a oferit un dividend de 2,228 lei/acţiune, pentru anul trecut, de 5,5 ori mai mare, faţă de cel alocat în anul precedent.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cele mai bune plasamente au fost reprezentate de fondurile care urmăresc evoluţia indicilor bursieri.
Astfel, titlurile ETF-BET Tradeville au urcat cu 7,75%, în perioada analizată, fiind urmate îndeaproape, în top, de unităţile Certinvest BET Index (+7,54%) şi BT Index România ROTX (7,14%).
Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei, de +0,95%, iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro, de + 0,21%.
Aurul a urcat, în perioada 16 mai - 16 iunie 2014, cu 0,44% faţă de euro, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,64% faţă de euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.