Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat scăderi masive, în perioada 17-24 august, iar cel mai bun plasament a fost reprezentat de fondul "Certinvest Short Fund", care mizează pe scăderea pieţelor, cu o apreciere de 9,22%, raportată la euro.
Darie Moldovan, consultant de strategie la SSIF Broker, a declarat, ieri, că scăderile de la Bursa de Valori Bucureşti nu sunt cauzate de probleme în economie.
Potrivit domniei sale, deocamdată, sunt foarte puţine semnale pentru o recesiune globală. În opinia sa, este prematur să vorbim despre efecte negative ale scăderilor de la Bursă pentru economia românească.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut, în intervalul analizat, cu 7,81%, în timp ce deprecierea indicelui extins BET-XT a fost de 8,01%.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a prăbuşit cu 9,69%, în perioada 17-24 august.
Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a spus că perioada următoare va fi una cu volatilitate crescută.
"Ieri (n.r. luni), scăderile de pe piaţa de capital nu au fost determinate de situaţia economică, ci de emoţie, şi a fost aşa pe toate pieţele", a precizat Sobolewski, adăugând: "Cred că unii investitori ştiu deja că o piaţă cu volatilitate crescută este bună pentru a face bani. Este o piaţă de oportunităţi.
Am mai văzut situaţii similare în trecut. Am supravieţuit colapsului Lehman Brothers".
În cadrul BET, cel mai puţin au scăzut acţiunile "Electrica" (EL), cu 4,21% raportat la euro, în timp ce titlurile "Fondul Proprietatea" au avut un picaj de 7,82%, cel mai redus din BET-FI, în perioada analizată.
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat, recent, că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom S.A. ("Societatea") sub pragul de 15%, în contextul în care acţionarii acestei companii au fost convocaţi să decidă listarea la Bursa din Londra, prin intermediul GDR-urilor.
FP a înregistrat, în primele şase luni ale anului în curs, un profit net neauditat de 356,6 milioane lei, în scădere cu 697,9 milioane lei (66%), comparativ cu rezultatul net neauditat aferent semestrului încheiat la 30 iunie 2014. Potrivit companiei, principalii factori care au determinat diminuarea profitului în primele şase luni ale anului 2015 au fost rezultatul mai scăzut din vânzarea participaţiilor în companiile din portofoliu şi nivelul mai coborât al veniturilor din dividende de la companiile din portofoliul Fondului.
Pe segmentul fondurilor, topul creşterilor a fost completat de titlurile "Active Dinamic" (+4%) şi "OTP Euro Bond" (+1,35%).
Aurul s-a depreciat cu 0,02%, în intervalul analizat, în timp ce moneda naţională a scăzut cu 0,32% faţă de euro. Totodată, cei care ar fi preferat depozitele bancare ar fi găsit cele mai bune dobânzi la Millenium Bank, atât pentru depunerile în lei, cât şi pentru cele în euro.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.