Titlurile "Certinvest Short Fund" au înregistrat o apreciere de 4,19%, raportat la moneda euro, în perioada 16-23 martie, reprezentând cel mai bun plasament în topul fondurilor, după o perioadă de scăderi.
"Evoluţia pozitivă a Certinvest Short Fund din ultima săptămână se datorează deprecierii indicilor bursieri pe care fondul are expunere", ne-a spus Daniela Vasile, director general adjunct al "Certinvest", administratorul fondului.
Aceste titluril au ţinut topul scăderilor, în ultima perioadă, din cauză că indicii de pe bursele externe, în special cei europeni, se apreciau. În ciuda recuperării din ultima săptămână, fondul consemnează încă o pierdere de 20,85% faţă de începutul anului.
Fondul mizează pe deprecierea indicilor bursieri externi, înregistrând creşteri atunci când indicii scad, a precizat doamna Vasile.
La 23 martie, activul net al fondului Certinvest Short Fund era de 36.557,83 lei, cu 52% mai mic faţă de 12 martie.
Se pare că, în această perioadă, fondul şi-a lichidat portofoliul de obligaţiuni, dar şi depozitele.
La începutul săptămânii, portofoliul era format în proporţie de 89% din alte valori mobiliare, 4,72% fiind în contul curent, iar 5,43% reprezentau investiţiile în alte fonduri.
Spre comparaţie, la 12 martie, 48% din portofoliu era reprezentat de depozite bancare şi certificate de depozit, în timp ce 30% era alocat pe alte valori mobiliare, 10%, pe alte fonduri, iar 9,83% pe obligaţiuni.
Topul plasamentelor în fonduri a fost completat de titlurile FDI Audas Piscator (+1,92%) şi BRD Index Europa Regional (+1,65%).
Pe piaţa de capital, titlurile "Petrolexportimport" (PEI) ar fi oferit, în perioada 17-24 martie, un randament de 17,83%, faţă de moneda euro, fiind urmate, la mare distanţă, de "Şantierul Naval Orşova" (+7,52%) şi de "Ropharma Braşov" (+4,52%).
Brokerii au pus aprecierile RPH din ultima perioadă pe seama programului de răscumpărare de acţiuni proprii al companiei.
Indicii bursieri au revenit pe o creştere uşoară. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la BVB, a crescut cu 0,82%, iar indicele extins BET-XT a urcat cu 0,84%, faţă de euro. Indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a apreciat cu 1,92% în perioada menţionată.
Performanţa BET-FI a fost impulsionată de aprecierea acţiunilor SIF1 Banat-Crişana cu 4,52%.
Conducerea SIF1 a propus acţionarilor un dividend de 0,1 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, reprezentând o distribuţie de 40%, după doi ani în care societatea nu a acordat dividende, sub conducerea lui Dragoş Bîlteanu, care a fost arestat în decembrie.
La AGA de bilanţ, vor fi organizate şi alegeri pentru completarea Consiliului de Administraţie, după ce, la începutul lunii, doar Bogdan Drăgoi a reuşit să obţină un post de administrator din totalul de 21 de candidaţi.
În cadrul indicelui BET, cel mai bun plasament a fost reprezentat de titlurile "Romgaz" (SNG), cu un plus de 2,88%.
Cotaţia aurului s-a menţinut în teritoriu negativ, înregistrând un minus de 0,18% faţă de euro, la cursul BNR, în timp ce leul a afişat o apreciere de 0,78%.
Pe piaţa bancară, cel mai bun depozit în euro ar fi adus un plus de 0,03%, la Millennium Bank (preluată de OTP Bank), aceeaşi bancă oferind un randament de 0,83%, la depunerile în lei.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2015, 14:49)
Baaah : atata manipulare cu certinvesturile alea, ni le bagati pe gat doar doar om inghiti toti galustile voastre dezgustatoare ...
Credeti ca nu mai citim si noi, pe ici pe colo ???
Vedeti ca ING Bond are randamente net superioare voua ; si mai sunt si altii, nu intrati in top 10...