Acţiunile producătorului de cabluri "Romcab" (MCAB) au înregistrat o creştere de 14,10% raportată la euro, în perioada 18-25 ianuarie, reprezentând cel mai bun randament de la Bursa de Valori Bucureşti, unde indicii au reflectat o revenire a cotaţiilor, după scăderile din debutul anului.
Acţionarii Romcab au aprobat, în decembrie, prelungirea liniei de credit de 1.85 milioane de euro, de la Piraeus Bank şi a celei de 670.000 euro de la BCR. Totodată, AGA companiei a aprobat extinderea plafonului global de exploatare de 4,5 milioane de dolari de la Banca Transilvania.
Prin intermediul furnizorului de piese şi accesorii auto Sadalbari, omul de afaceri Zoltan Prosszer deţine 69% din acţiunile MCAB.
Topul celor mai bune plasamente de la BVB a fost completat de titllurile "Electromagnetica" (+11,56%) şi "Aerostar" (+11,35%).
În perioada 18-25 ianuarie, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a crescut cu 4,16%, tras în sus de acţiunile Băncii Transilvania, care s-au apreciat cu 8,7%, raportat la euro.
Un plus de 4,23% a avut şi indicele extins BET-XT, a cărui "locomotivă" a fost titlul "IAR Braşov" (+9,17%).
SIF Transilvania a înregistrat cea mai mare apreciere dintre SIF-uri, în intervalul analizat, de +7,37%, conducând indicele BET-FI la un plus de 4,43%, raportat la euro.
Pe segmentul fondurilor de investiţiii, titlurile Audas Piscator au revenit în topul performerilor, cu o apreciere de 2013%, în perioada analizată.
"Audas Piscator" este un fond cu grad ridicat de risc, care investeşte în principal în acţiuni tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, precum şi pe alte pieţe reglementate din România sau state membre (maxim 70% din activ), dar şi în titluri de stat (maxim 70% din activ), depozite bancare (maxim 100% din activ) sau obligaţiuni municipale şi corporatiste (maxim 50% din activ).
La finalul lunii decembrie, fondul avea un activ net de 984.071 euro, din care 49,50% reprezentau depozitele bancare, iar 26,54%, acţiunile listate la BVB, în timp ce derivatele aveau o pondere de 11,26% în portofoliu.
Topul fondurilor a fost completat de BT Index Romania ROTX (+1,48%) şi BT Index Austria (+1%).
Cei care ar fi preferat să îşi ţină banii în depozite bancare ar fi obţinut cele mai bune randamente la Bancpost, atât pentru plasamentele în lei, cât şi pentru cele în euro. În perioada analizată, leul s-a apreciat faţă de euro cu 0,21%.
În schimb, aurul a redevenit de interes la începutul acestui an, când pieţele acţiunilor din lume au scăzut puternic şi au apărut tot mai multe incertitudini cu privire la mersul economiei. La cotaţia Băncii Naţionale, aurul a înregistrat o creştere de 1,92%, în perioada 18-25 ianuarie.