CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 IANUARIE - 18 FEBRUARIE 2014 Leul a evoluat într-un interval strâns

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 februarie 2014

Leul a evoluat într-un interval strâns

Leul s-a apreciat cu 0,95% faţă de euro în perioada 18 ianuarie - 18 februarie 2014.

Cursul a coborât de la nivelul de 4,5301 lei/ euro, înregistrat pe 17 ianuarie, la 4,4873 lei/euro, pe 18 februarie.

Valoarea maximă din intervalul în cauză, atinsă pe 27 ianuarie, a fost de 4,54 lei pentru un euro.

De la acea dată, cursul a intrat pe o traiectorie descendentă, coborând până la 4,4556 lei/euro, la începutul lui februarie.

În prima parte a acestei luni, evoluţia a fost fluctuantă, moneda europeană mişcându-se între 4,4926 lei şi 4,4723 lei.

Pe piaţa valutară interbancară, euro s-a apreciat puternic faţă de leu, în a doua jumătate a lui ianuarie, mişcările puternice încheindu-se după intervenţiile Băncii Naţionale a României (BNR), de la finele lunii, intervenţii care au fost confirmate de guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu, ne-a declarat Mihai Ţânţaru, economist în cadrul ING Bank.

După acţiunea Băncii Centrale, interesul pentru speculaţii valutare pe leu s-a diminuat, conform domniei sale. "În condiţiile în care ratele pe piaţa monetară au rămas relativ ridicate, volumele tranzacţionate au scăzut, ceea ce a determinat cursul euro-leu să evolueze într-un interval strâns în prima parte a lui februarie. De asemenea, climatul extern a devenit mai favorabil leului, comparativ cu sfârşitul lui ianuarie", ne-a explicat Mihai Ţânţaru.

Poziţiile valutare speculative împotriva leului au fost închise, după intervenţia BNR, iar deschiderea unora noi a fost descurajată, potrivit economistului.

Mugur Isărescu a declarat, în cadrul conferinţei de presă care a urmat şedinţei de politică monetară din data de 4 februarie, că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) are în cont sume importante de valută, pe care le vinde BNR. "Când BNR cumpără, face emisiune monetară, creşte lichiditatea şi masa monetară. O variantă e să lăsăm în piaţă lichiditatea (ceea ce nu e tipic pentru o bancă centrală) sau o alta variantă e să vindem ceea ce am cumpărat de la Finanţe", a explicat domnia sa. Mugur Isărescu a mai spus că, în momentul în care BNR vinde mai departe ceea ce a cumpărat, "sume de ordinul miliardelor de euro", trebuie să aleagă bine momentul, să nu perturbe piaţa valutară. Astfel, toamna trecută, Banca Centrală nu a putut vinde nimic, fiindcă ar fi apreciat cursul "înspre zone nesustenabile".

"Nu urmărim o anumită mişcare de curs. Aşteptăm şi noi o mană cerească (o criză turcească) pentru a putea să vindem fără să mişcăm prea mult cursul", a mai spus guvernatorul.

"Cemacon" rămâne în topul randamentelor

În perioada analizată, cel mai bun randament a fost dat, în continuare, de acţiunile "Cemacon" (CEON), care s-au apreciat cu 27,17% faţă de euro, fiind urmate de "Retrasib" Sibiu (RTRA), cu o creştere de 16,72% şi "Rompetrol Well Services" (+8,67%). Analiştii atenţionează investitorii că astfel de aprecieri vin pe rulaje mici şi recomandă astfel de plasamente doar investitorilor iniţiaţi.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,15%, raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,71%.

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) au urcat cu 0,59%, raportat la euro, în perioada 18 ianuarie - 18 februarie 2014, în condiţiile unei deprecieri cu 2,39% a indicelui BET-FI.

Pe segmentul fonduri de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a fost raportată de FDI STK Europe, ale cărui unităţi au urcat cu 7,12%, faţă de euro. Topul fondurilor a fost completat de FDI Audas Piscator (+5,47%) şi BT Obligaţiuni (+1,33%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 18 ianuarie - 18 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,31%, la MKB Nexte Bank.

În perioada 18 ianuarie -18 februarie, cotaţia aurului a crescut cu 4,93% faţă de moneda europeană. Analiştii susţin că evoluţia metalului preţios este în creştere în contextul slăbirii dolarului american.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb